De 3 stappen voor succesvolle hypnotherapie
De 3 stappen voor succesvolle hypnotherapie
30 september 2014 
3 min. leestijd

De 3 stappen voor succesvolle hypnotherapie

Je ziet heel veel verschillen in hypnose en hypnotherapie. Wat ik de mensen wil leren in de opleiding zijn 3 stappen. In de meeste opleidingen besteden ze helaas maar aandacht aan 1 stap van de 3 en ik zie steeds meer niveauverschillen ontstaan helaas dus even een uitleg van de 3 stappen.

De 3 stappen van een succesvolle hypnotherapie sessie

Alle 3 de stappen fungeren als overtuigers en zijn allemaal even belangrijk. In veel opleidingen word je niet effectief geleerd hoe je de eerste stap moet gaan doen.

Dit weekend begon de hypnose 2.0 opleiding en er wilde iemand instromen die ergens anders hypnose had geleerd. Het niveauverschil was enorm en het deed mij beseffen dat de 2.0 opleiding echt alleen maar geschikt is voor mensen uit de 1.0 opleiding.

Dat had ik niet verwacht, maar het wordt steeds duidelijker en een van die dingen die andere opleidingen niet goed intrainen is stap 1.

Stap 1

Het voorgesprek is stap 1. Daar begint de hypnose en het doel van de 2.0 opleiding is dat je pas begint met stap 2 als je klaar bent en de verandering al is gemaakt bij stap 1.

Dat lukt niet altijd perse, maar dat is het doel. Sommige opleidingen stellen alleen maar de vraag ‘Wat is je probleem?’ en daarna ‘Wat zou je willen?’. Ik vraag mij dan altijd af…

‘Hoe weet je nu dat dat het werkelijke probleem is of alleen maar een symptoom…’

In het voorgesprek wil je de volgende dingen bereiken:

  • Angsten voor hypnose tackelen
  • Wat je gaat doen in de therapie uitleggen en de cliënt laten geloven dat die methode gaat werken
  • De eventuele overtuigingen die het probleem creëren opsporen en alvast tackelen
  • Jezelf in een positie manoeuvreren zodat de cliënt jou gaat geloven en gaat geloven dat dit gaat werken
  • Van de cliënt dus een ‘believer’ maken

Richard Bandler, een van de bedenkers van NLP, heb ik wel eens horen zeggen ‘Ik begin pas als ik klaar ben’. Lange tijd begreep ik dat niet zo heel goed maar nu wel. In het voorgesprek zaai je de ideeën en de suggesties zodat als stap 2 niet zou gebeuren, er toch een verandering is.

Dan stap 2

Stap 2 is de hypnose en de hypnotherapie en daar zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Werk met hypnotische fenomenen zoals de eye-lock, levitatie of een ander hypnotisch fenomeen zodat de cliënt overtuigd raakt dat hij in hypnose is
  • Ga naar het ontstaan van het probleem oftewel de Imprint of de ISE (Initial Synthesizing Event) met regressie
  • Spoor ook de activatie van het probleem op (de AE oftewel de Activating Event)
  • Zorg voor de ontlading van het probleem
  • Creëer een ander onbewust automatisch programma met de progressie

Heel veel opleidingen leren je niet om effectief een traumatische ervaring goed los te laten door middel van een catharsis. Wanneer dat niet gebeurt dan is de kans groot dat het symptoom simpelweg gaat verschuiven.vliegangst

Laatst had ik een cliënt met vliegangst die overal al was geweest en ook al hypnotherapie had gedaan. Daar hadden ze alleen maar het probleem behandeld (lees het symptoom).

De man had vliegangst, geen groot probleem zou je denken, maar de vliegangst was simpelweg een symptoom. Dat kwam voort uit een ‘jeugdtrauma’ en vanuit een trauma uit het ziekenhuis. Die situaties samen creëerden de vliegangst later. Als je je alleen maar zou richten op vliegangst, dan lukt het nooit.

En dat was gebeurd.

Nu zijn we wel alle situaties langs gegaan en de ontlading was enorm. De man vliegt nu zonder spanning overal weer heen. Dat is het verschil wanneer je niet aan symptoombestrijding doet, maar effectief het ontstaan opspoort en loslaat.

En daarna stap 3

Bij stap 3 test je het probleem grondig. Ook daar besteden de meeste therapeuten geen enkele aandacht aan of een heel klein beetje.

Deze stap is net zo belangrijk als de rest van de stappen. Iedere keer wanneer een cliënt namelijk zijn probleem niet kan ophalen meer versterkt hij letterlijk de verandering in zijn brein.

Dat moet je dus vaak doen en soms ben ik daar wel 10 tot zelfs 20 minuten mee bezig. Ik weet dan zeker dat ze niet meer terug kunnen vallen in hun oude gedrag.

Hoe je dat doet is een beetje veel voor een artikel, maar het is belangrijk dat de cliënt het oude gevoel echt niet meer kan ophalen.

Hypnose zelf leren?

Wil je dit gaan leren? Kijk dan goed naar hypnose opleidingen die je deze 3 stappen leren. De meeste wuiven het weg als onbelangrijk maar dat komt omdat ze het zelf niet kunnen.

Je kan je zelf ook wel voorstellen dat als het ontstaan van een probleem niet effectief wordt verwijderd dat er dan allerlei symptomen kunnen ontstaan.

Op 7 november is er weer een hypnose playshop waarop je op een laagdrempelige manier kennis kan maken met mij, mijn manier van trainen, en zie je demonstraties van hypnose sessies.

Aanmelden kan hier en het is een dag die je eigenlijk gewoon een keer moet meemaken :-)

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen