De missing link in de geheime Hypnose formule
De geheime hypnose formule
21 februari 2013 
in Hypnose
2 min. leestijd

De geheime hypnose formule

Er is een hypnose formule die bijna alle hypnotiseurs gebruiken. Het is een hele simpele formule die bestaat uit 3 stappen. Toch zijn er nog steeds grote verschillen in de uitvoer, want waarom is de ene hypnotiseur veel beter dan de ander terwijl ze dezelfde stappen uitvoeren?

De Geheime Hypnose formule

De hypnose formule bestaat uit de volgende stappen:

  1. Aandacht grijpen
  2. Omzeilen van het kritisch denken
  3. Stimuleren van onbewuste reacties / Suggesties geven

Deze formule AOS is heel bekend bij de meeste hypnotherapeuten en hypnotiseurs en zij gebruiken deze formule. Alle stappen zijn daarbij belangrijk natuurlijk.

De aandacht

Eerst moet je de aandacht grijpen, want zonder aandacht geen hypnose natuurlijk. Dat is dus de eerste stap die je moet doen. Hoe je dat doet kan natuurlijk op heel veel manieren.

Je kan wat harder praten of een verhaal vertellen. Er zijn natuurlijk heel veel manieren om de aandacht te grijpen. Het is heel belangrijk dat jij je daarbij prettig bij voelt want daarna komt stap 2.

Omzeilen van het Kritisch Denken

Volgens Dave Elman was dit het belangrijkste in het proces van hypnose doen. Wanneer namelijk het kritisch denken niet omzeilt wordt, dan kan je ook de volgende stap niet maken.

Om het kritisch denken te omzeilen kan je bijvoorbeeld de verbeeldingskracht activeren. Wanneer je vraagt aan iemand om te denken aan zijn favoriete vakantie en hij kan de beelden zien, geluiden horen en ook voelen wat hij toen voelde, dan is het kritisch denken omzeilt.

Zo zijn er nog een aantal manieren, maar dit is de meest makkelijke manier. Zo kan je door naar stap 3.

Stimuleren van onbewuste processen

Wanneer je het kritisch denken omzeilt dan heb je nog geen hypnose. Als je daarna bijvoorbeeld zegt: ‘zolang jij de geluiden hoort van de vakantie voel je helemaal niets meer‘, dan creëer je hypnose.

Omdat je het kritisch denken omzeilt hebt, kom je terecht in het domein van het selectief denken. Dat gedeelte neemt vrijwel alles aan voor waar en daar wil je ook terecht komen.

Zo kan je goede suggesties zaaien en goede gevoelens inplanten bij mensen. Dat is geen slecht plan, als je om je heen kijkt 😉

Maar er zijn genoeg hypnotherapeuten en hypnotiseurs die deze stappen prima doen, maar toch hele wisselende resultaten halen. Dat komt door 2 hele belangrijke dingen:

  • Intentie
  • Rapport

Intentie is een van de belangrijkste factoren van het doen slagen van de hypnose. Wanneer er geen twijfel is en geen angst bij de hypnotiseur dan zal de persoon veel makkelijker in hypnose gaan.

De hypnotiseur of de hypnotherapeut kan dit trainen door VAP oftewel je Visualiseert dat het gaat lukken, je Affirmeert dat het gaat lukken en je Projecteert dat het gaat lukken.

Daarnaast is het gevoel van vertrouwen en veiligheid essentieel voor de slagingskans. We noemen dat ook wel rapport al is dat wel wat uitgebreider. We besteden er in de hypnotherapie practitioner er al een dag aan om het goed te trainen. Het is het gevoel van verbinding.

Deze 2 dingen maken het verschil tussen ok, middelmatig en de meester. Train hierop als je goed wilt worden in hypnose en je zal merken dat jouw resultaten een stuk beter worden.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Hanny Schouten
Door

Hanny Schouten

op 27 Apr 2018

Heel bijzonder dat ik al die formules zoals hier genoemd AOS en VAP hier binnen de hypnotherapie tegen kom en jaren heb gebruikt in mijn praktijk als gezondheidscoach. Als ik het zo lees, lijkt het allemaal heel bekend terrein en toch heb ik nooit een hypnotherapie opleiding gedaan. Het uit blijkt dat verschillende therapie tools heel dichtbij elkaar kunnen liggen. Heel verrassend!

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 27 Apr 2018

Ja dat is inderdaad waar. Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar, maar goed iedereen is dan ook in hypnose ;-)

Ingrid
Door

Ingrid

op 12 Feb 2023

Nu op dit ogenblik doe ik alleen zelfhypnose en is zalig om te doen en wat een resultaat !!!! Nu doe ik healing bij mensen en inderdaad het ligt allemaal dicht bij elkaar . Ik sta wel versteld hoeveel mensen terughoudend zijn op hypnose ! Top wat je doet

Reactie plaatsen