Mayakalender voorspelt het einde van de wereld, is dat zo?
De Mayakalender voorspelt het einde van de wereld?
10 november 2012 
2 min. leestijd

De Mayakalender voorspelt het einde van de wereld?

De Maya’s hadden zo’n 17 kalenders en alle kalenders schijnen te eindigen op 21 december 2012. Een aantal mensen geloven dan dat de wereld vergaat en anderen geloven dat het begin is van een nieuwe tijd. Van al die kalenders is er één mayakalender wel heel interessant, de Tzolkin.

Mayakalender

Als mensen het hebben over de Mayakalender hebben ze het eigenlijk over de Tzolkin, de 260-dagen-kalender. Een andere mayakalender is de 13-manen-kalender die bestaat uit 13 x 28 dagen, wat 364 dagen is. De Maya’s hadden ook een dag buiten de tijd en die is op 25 juli. 26 juli is weer het begin van het nieuwe jaar. In ieder geval lekker weer ;-)

Ze vierden uiteraard het nieuwjaar op 26 juli niet omdat het zo mooi weer was, maar omdat dan Sirius aan de hemel staat en je die ster kan zien. Sirius, de hondsster verschijnt alleen in die periode en is op 26 juli overal te zien. Een ijkpunt uit de kosmos.

Onze kalender is bedacht door Julius Caesar en die wilde alles netjes delen door 12. Zo kom je natuurlijk niet echt goed uit en daarom hebben wij ook verschillende dagen per maand. Juli heeft 31 dagen omdat Julius Caesar dat wilde. Nadat Caesar vermoord werd kwam keizer Augustus aan de macht en je begrijpt wat er toen gebeurde. Julius 31 dagen, ik ook 31 dagen, dacht Augustus.

Het woord kalender komt van het Latijnse woord ‘Calends’ wat kasboek betekent en is voornamelijk bedoeld geweest om op tijd belasting te innen. En dat gaat nog steeds prima ;-)

De Tzolkin

Een andere mayakalender is de Tzolkin en die bestaat uit 260 dagen. Die zijn opgebouwd uit 20 zegels en 13 tonen. Ieder zegel kan dus bestaan uit 13 tonen. Onze astrologie bestaat uit 12 sterrenbeelden met uiteraard allerlei verschillen daarin. Bij de maya’s bestaat het uit 20 zegels die verschillende tonen kunnen hebben. Er zijn dus 260 mogelijkheden.

Wanneer die mayakalender draait moet je je voorstellen dat het een cyclus is, die iedere 260 dagen terugkomt, ongeveer de tijd van een zwangerschap. Het ongeboren kind maakt dus al een hele cyclus mee voordat hij geboren is.

Als je die kalender op de jaarkalender ligt dan is het interessant om op te merken dat na 52 jaar alles weer opnieuw begint. Het zegel en de toon waarop jij geboren wordt, is hetzelfde als je 52 jaar wordt. Je hebt dan een complete cyclus afgerond. De maya’s hadden een hele wiskundige kalender en konden zonsverduisteringen 400 jaar van tevoren voorspellen. Wij kunnen dat nu pas, alhoewel de weermannen er nog vaak naast zitten..

Enkele getallen die wel interessant zijn uit de mayakalender:Mayakalender de Tzolkin

13 manen van 28 dagen = 364 dagen

52 weken van 7 dagen = 364 dagen

13 tonen en 20 zegels = 260 dagen (26 is de helft van 52)

De maya’s hadden ook nog een lange-tijds-kalender van 5200 jaar die 5 keer voorkwam (26.000 jaar) en als je de ijstijden onder de loep neemt dan komen ze overeen met die cycli van tijd. Zeer interessant.

Einde van de tijd?

Maar ja, al die kalenders lopen af op 21 december 2012 en wat gebeurt er dan. Uiteraard weet ik dat niet, maar ik denk zelf dat wij dan als mens ons meer bewust gaan worden van wat we aan het doen zijn. Voor mij is het het punt dat iedereen erachter komt dat er iets aan de hand is nu. En dat iets is een verandering in bewustzijn.

Natuurlijk weet ik niet hoe zich dat bij jou openbaart, maar bij mij openbaart zich dat in hogere gevoeligheid, intuïtiever zijn, helderwetender zijn, dingen kunnen voorzien en nog wat andere dingen die zich langzaam aan het ontwikkelen zijn. We hebben allemaal zoveel talenten bij ons waar we nog niets mee kunnen, maar ik geloof dat dat wel gaat veranderen. Hoe zie jij dat?

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen