Doelen stellen is onzin
Doelen stellen is onzin
31 oktober 2011 
2 min. leestijd

Doelen stellen is onzin

Doelen stellen is onzinWanneer je doelen gaat stellen dan kom je vaak bedrogen uit. Het is een waarheid als een koe dat de meeste doelen nooit gehaald worden. Is een doel stellen dan onzin?

Doelen Stellen is Onzin

Als je aan mensen vraagt of ze wel eens een doel niet gehaald hebben, dan is het antwoord een ‘ja’. Sterker nog, bij sommige mensen is het antwoord zelfs dat ze nog nooit een doel hebben behaald.

Die mensen stellen dan hun doel natuurlijk verkeerd. Niet in eigen controle of niet positief geformuleerd of meer van dat soort onwaarheden (ik houd het netjes..)

Positief geformuleerd

Een doel hoort positief geformuleerd te zijn. Volgens wie? Ik heb geen idee. Het onderbewustzijn schijnt het woordje niet niet te herkennen. Het onderbewustzijn is zo ongelooflijk slim. Het kan deze woorden begrijpen, tegelijkertijd ademhalen, je hart laten kloppen, je spijsverteringssysteem in balans houden, maar het woordje niet…Nee dat is niet te bevatten.. Oeps ..

Natuurlijk is het zo dat als ik zeg: ‘Denk niet aan een blauwe aap’, dat jij aan een blauw aap denkt. Maar het is onzin om te denken dat jij dus een doel niet zou kunnen formuleren als iets ‘negatiefs’.

Alsof een doel zoals: ‘Ik spring niet uit een vliegtuig’ ervoor zorgt dat je uit een vliegtuig gaat springen. Alleen omdat het woordje niet erin staat. Ik daag je uit om eens zoiets als doel te nemen.. Ik hoor het wel ;-)

Met mijn legendarische 20-minuten-therapie zeg ik rustig tegen cliënten, doe dit nu niet meer en het werkt prima. Als ik tegen mijn kinderen zeg: ‘Niet op de stoel’ dan gaan ze niet op de stoel. Het is mijn intentie die ervoor zorgt dat het echt wel aan komt wat ik zeg.

Tijdskader

Nog zo een dooddoener en mislukking-garandeerder vind ik aan jouw doel een tijd verbinden. Zeker als het om grote levensdoelen gaat. Mensen die dan roepen van: ‘Op 12 april 2012 heb ik de juiste levenspartner gevonden’. Ik hoop het voor die mensen, maar ik betwijfel het.

Doelen Stellen is ook Zinvol

Is dan alles met doelen zinloos? Vind ik dat? Nee, natuurlijk niet. Om jouw leven vorm te geven zijn doelen belangrijk. Het gaat erom dat je weet wat je wilt en daar naar gaat leven. Dat zou het doel moeten zijn.

De vraag die je jezelf moet stellen is: ‘Wie ben jij als persoon wanneer je die doelen hebt gehaald. Hoe voel je je dan?’

Dat gevoel, dat is jouw leidraad. Het is gek om te denken dat jij precies weet wat jij over 10 jaar wilt hebben. Je hebt nooit alle kennis nu, om te weten wat er over 10 jaar belangrijk is. Je weet wel nu wat je wilt gaan voelen dan. Dat moet je gebruiken bij iedere beslissing die je vanaf nu gaat maken.

Dan gebruik je het eindgevoel om jouw doel te gaan halen. Wat het ook is. Natuurlijk geef je jezelf een richting, maar pin je daar niet op vast. Het kan iets heel anders zijn. Het pad ontvouwt zich namelijk terwijl je loopt.

Voor kleine successen zijn doelen zeer geschikt overigens. Je wilt bijvoorbeeld over een maand dat product af hebben. Je stelt jezelf een deadline en je gaat ervoor. Dan zijn doelen zeer geschikt en zeer bruikbaar.

Maak niet de fout om jouw droom als een doel te stellen. Je mist heel veel informatie die je nu niet hebt. Volg je gevoel wat je voelt als je je droom behaalt hebt en gebruik dat als richtinggever aan je leven.

Stel jij doelen en heb je er succes mee of juist niet? Deel hieronder jouw doel en wellicht kunnen we elkaar helpen met z’n allen om het te verwezenlijken. Deel dit artikel met jouw netwerk zodat meer mensen elkaar kunnen helpen. Druk hieronder op de buttons.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Diana van Sitteren
Door

Diana van Sitteren

op 01 Nov 2011

Edwin, dank je voor dit soort wijsheden. Ik vind ze erg behulpzaam. Ga door alsjeblieft.

hafida
Door

hafida

op 01 Nov 2011

bedankt edwin,deze info kwam op tijd voor mij.mijn doel heeft met mijn missie te maken,maar ik heb nooit een stapje verder gedaan,nu ga ik meteen je advies volgen,en ik weet zeker dat het gaat lukken. hafida

Reactie plaatsen