Doen wat je leuk vindt: Hoe doe je dat?
Je bent ongelukkig en dan zeggen mensen: “je moet gewoon doen wat je leuk vindt”, maar soms (of eigenlijk meestal) lukt je dat niet. Het kan liggen aan het werk dat je hebt, aan je omgeving of gewoon aan jezelf. Dit is toch vaak het geval. Dus wil jij meer doen wat je leuk vindt? Dan is dit blog voor jou geschreven.
Wat is leuk?
Wanneer je naar de Van Dale website gaat en je typt daar leuk in komt de volgende betekenis naar voren:
“leuk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1 grappig; = prettig: een leuke opmerking 2 prettig stemmend, plezier opleverend: een leuk feest”
Als je iets doet of ervaart wat leuk is geeft dit je een goed humeur (prettig stemmend) en je krijgt er dus een goed gevoel van.
Waarom is het belangrijk om te doen wat je leuk vindt
Zoals gezegd krijg je er een goed gevoel van en goede gevoelens zijn altijd beter dan slechte gevoelens. Door te doen wat je leuk vindt blijf je gezond en blijf je zin houden in het leven.
Neem bijvoorbeeld Mick Jagger, de zanger van de rockband The Rolling Stones.
Mick Jagger was een tijd geleden opgenomen in het ziekenhuis. 75 jaar is de oude Rock and Roller en voor veel mensen, zeker van die leeftijd, zou een openhartoperatie waar een hartklep moet worden vervangen een reden zijn om bang te worden of rustig aan te gaan doen.
‘Ik hoop over twee maanden weer 17 concerten te geven…’, aldus Jagger
En dan tien kilometer te springen, te dansen en te rennen over een podium. Want dat doet Mick er even bij.
Fascinerend vind je niet?
75 jaar en rocken als een jonge hond. Waarom? Hij kan niet anders. Hij wil niet anders. Dit is wie hij is. Dit is zijn zone of genius. Hier is hij Mick en waarom dan stoppen.
Hij vindt muziek maken super leuk, heeft het voor elkaar gekregen om er zijn werk van te maken en is blijkbaar zo gezond door te doen wat hij leuk vindt dat hij zelfs op zijn 75ste nog concerten geeft en zich gedraagt als iemand van 20.
Doen wat je leuk vindt is blijkbaar iets wat je gezond houdt.
Dit hebben ook wetenschappers ontdekt. Hoewel het natuurlijk heel logisch is, is het toch prettig dat het ook is onderzocht. Ben je bijvoorbeeld een workaholic? Dan hoeft dit niet altijd te betekenen dat je je werk super leuk vindt om te doen. Dit is wel het geval wanneer je je super betrokken voelt bij je werk (zoals Mick Jagger).
Wanneer je een burn-out krijgt doe je zelfs werk waar je gewoon geen interne motivatie voor hebt[1]. Je doet dat werk dan meestal niet omdat je het leuk vindt, maar bijvoorbeeld omdat het goed betaald.
Dan word je op den duur gewoon ziek omdat je iets doet wat je niet leuk vindt, terwijl als je doet wat je leuk vindt, je er juist succesvol en gezond door wordt.
Plezier op het werk helpt je ook om je meer verbonden te voelen met je werk en collega’s. Het is een manier om het gevoel te krijgen dat je erbij hoort en dat je jouw collega’s kunt vertrouwen.
Sociale steun op je werk, waardoor het leuk is, zorgt bijvoorbeeld voor minder ziekteverzuim. Vooral als je een leidinggevende hebt die leuk is en die plezier kan maken helpt dit om gezonder door je werkleven te komen. Daarbij ga je ook minder snel op zoek naar een andere baan als je op je werk plezier hebt en je werk daardoor als “leuk” ervaart[2].
Zelfs je fysieke gezondheid staat onder invloed van iets doen wat je leuk vindt. Wanneer je namelijk doet wat je leuk vindt, heeft dit een positief effect op het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten, het verminderen van pijn, en het verbeteren van reacties van je immuunsysteem[3].
Het wordt opeens een stuk minder vreemd dat Mick Jagger kan en doet wat Mick Jagger doet als je dit allemaal leest.
Wat vind ik leuk?
Dus nu je weet hoe belangrijk het is om te doen wat je leuk vindt, is het belangrijk om te achterhalen wat je leuk vindt.
Wanneer je jezelf de vraag stelt: Wat vind ik leuk?
Wat zijn dan de eerste gedachten die in je opkomen?
Dat is waarschijnlijk wat je leuk vindt om te doen. Zijn dit zaken waarmee je ook geld kunt verdienen, zodat je de hele dag door kunt doen wat je leuk vindt?
Wanneer je het bijvoorbeeld leuk vindt om met je handen te werken, kun je wat je maakt verkopen op Etsy. Dit is een heel handig sociaal medium als je niet gelijk een website met webshop en alles erop en eraan wilt hebben. Ideaal om eerst hobbymatig wat uit te proberen.
Is het juist iets anders wat je leuk vindt om te doen, zoals kinderen helpen met huiswerk of schrijven? Dan kun je ook al vrij snel daar iets mee doen om iets bij te verdienen en om op die manier van je werk af te komen wat je eigenlijk niet leuk vindt om te doen.
Uiteindelijk is het voor je eigen gezondheid het beste om werk te hebben wat je leuk vindt, of waar je in ieder geval geen slecht humeur van krijgt.
Soms is wat vind ik leuk ook wie vind ik leuk
Wat je helaas wel eens ziet bij mensen die van hun hobby hun werk maken is dat ze hun hobby op gegeven moment niet meer leuk vinden. Dat is eigenlijk heel raar, want hoe kun je bijvoorbeeld tekenen opeens niet meer leuk vinden?
Soms is wat je leuk vindt ook wie je leuk vindt.
Je kunt je werk bijvoorbeeld heel leuk vinden, maar de collega’s met wie je werkt of klanten die je hebt niet leuk vinden.
Probeer daarom je te omringen met mensen die leuk zijn, die in ieder geval je humeur neutraal houden of je ten minste iets opbeuren.
Dit geldt ook voor je klanten als je gaat ondernemen met wat je leuk vindt. Je wilt niet dat je hobby verpest wordt door klanten voor wie het nooit goed is en die jouw expertise niet serieus nemen.
In plaats van dat jij ontslagen wordt, ontsla jij dan je klant.
Mag gewoon 😊.
Op die manier wil je net als Mick Jagger nooit met pensioen.
Dingen die je leuk vindt
Heb je overtuigingen die bijvoorbeeld zeggen: “Wat je leuk vindt is raar” of “Je kunt geen geld verdienen met wat je leuk vindt” of “Iedereen vindt wat je leuk vindt gek.”.
Zijn dit soort gedachten in je naar boven gekomen? Dan kan een hypnotiseur je helpen te achterhalen waar die gedachten vandaan komen. Welke overtuigingen blokkeren je om vooral te doen wat je leuk vindt?
Waarom jij geen dingen van jezelf mag doen die leuk zijn. Is plezier maken iets “slechts” geworden in je gedachten?
Een hypnotherapeut kan dit op verschillende manieren doen en met enige oefening kun je ook jezelf hypnotiseren en overtuigingen achterhalen om vervolgens te veranderen.
In eerste instantie krijg je een voorgesprek waarin de hypnotiseur een soort vooronderzoekje doet naar hoe jij bent, wat je problemen zijn en welke hypnosetechniek het beste bij je zal helpen.
Vervolgens word je in hypnose gebracht met een inductie. Er zijn meerdere inducties en de hypnotiseur kiest er een die bij jou past om een zo diep mogelijke hypnose te krijgen, zodat je sneller geholpen kunt worden.
Daarna begint de hypnosetechniek. Dit kan bijvoorbeeld een Socratisch gesprek zijn, of een regressie of andere technieken (die je in onze opleiding kunt leren).
Bij een regressie ga je bijvoorbeeld terug naar het eerste moment waarop je het gevoel had dat je niet kon doen wat je leuk vindt. Je had de keuze en iets zorgde ervoor dat je juist niet koos voor wat je leuk vond.
Vervolgens ga je in hypnose iets met dat moment doen om het op een andere manier te interpreteren. De hypnotiseur helpt je hiermee om bijvoorbeeld de situatie op een andere manier te zien. Om wat mensen wellicht tegen je hebben gezegd op een andere manier te begrijpen dan je destijds hebt gedaan.
Omdat het vaak momenten zijn uit je kindertijd kun je dit eenvoudig doen omdat je nu beter begrijpt waarom een volwassen iemand of een ander kind iets tegen je heeft gezegd wat ervoor heeft gezorgd dat je denkt dat je niet mag doen wat je leuk vindt.
Alleen hierdoor kan die overtuiging al verdwijnen. Daarna kunnen er nog andere hypnosetechnieken gebruikt worden om nieuwe overtuigingen als het ware te installeren waardoor je wel dingen doet die je leuk vindt. Waardoor je dat ook echt gaat doen op momenten waarop het kan.
Wil je weten hoe hypnose werkt en hoe je hiermee anderen of jezelf kunt helpen om dingen te doen die leuk zijn? Kom dan eens naar een Hypnose Playshop in Wormerveer of Zwolle.
Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen om aan de slag te gaan met de technieken. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle of online.
[1] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1464-0597.2011.00454.x
[2] https://pdfs.semanticscholar.org/ccc6/2fe1aabd4985897b348866ae8a7ee0c2cec4.pdf#page=16
[3] https://www.researchgate.net/publication/233601603_Is_Humor_Only_Fun_An_Alternative_Cure_or_Magic_The_Cognitive_Therapeutic_Potential_of_Humor