Burn-out: Hoe hypnose je kan helpen
Burn-out: Hoe hypnose je kan helpen
23 maart 2018 
6 min. leestijd

Burn-out: Hoe hypnose je kan helpen

Bewegen, vergeet het maar. Kwaliteit leveren, nope. Gefocust bezig kunnen zijn, dat lijkt alleen maar zo. Als je last hebt van een burn-out ben je na het overspannen worden gewoon verder gegaan en heb je géén gas teruggenomen, met alle gevolgen van dien. Een burn-out hebben is verschrikkelijk en het is voor veel mensen ook lastig om ervan af te komen en om geen terugval te hebben.

Hypnose kan je helpen bij het herstel na een burn-out, lees hier hoe:

Wat is een burn-out

Als je last hebt van een burn-out ben je emotioneel en lichamelijk uitgeput. Je wordt hier vaak cynisch en een beetje ontkoppelt van. Je voelt je dan bijvoorbeeld niet meer verbonden met het werk dat je doet, ondanks dat je nog steeds vindt dat jij hier de beste in moet zijn. Je kunt door de burn-out het gevoel krijgen dat je niets goed voor elkaar krijgt en hierdoor gefrustreerd raken omdat je doelen niet haalt.

Er gaan veel verhalen rond dat als je een burn-out hebt je dit merkt omdat je opeens niet meer je bed uit kunt komen.

Helaas is een burn-out iets wat erin sluipt. Op het moment dat je jouw bed niet meer uitkomt heb je waarschijnlijk al langere tijd last van burn-out klachten, maar ben je gewoon super slecht in het luisteren naar je lichaam.

Herkennen van een burn-out

Oké, dus als een burn-out erin sluipt, waaraan herken je die insluiper dan? Het is belangrijk om voor jezelf een soort checklist te maken om te zien of je last hebt van de volgende mentale klachten:

Dan kun je ook nog last hebben van meer fysieke klachten. Je hebt dan bijvoorbeeld last van:

  • Je bent vaker ziek
  • Gebrek aan eetlust/totaal niet eten
  • Pijn in de borst
  • Vluchtige ademhaling
  • Kramp
  • Duizeligheid
  • Flauwvallen

Herkennen van cynisme en onverbondenheid

In veel gevallen heb je eerst helemaal geen last van de fysieke en mentale stressreacties, maar meer van kleine dingetjes die erop duiden dat je bezig bent een burn-out te krijgen.

Je vindt je werk bijvoorbeeld niet meer leuk en komt hierdoor vaker te laat of je hebt echt zin (heel veel zin) om gewoon weg te gaan. Na verloop van tijd probeer je werkzaamheden te vermijden en soms kan dit gebrek aan vreugde overslaan op je privéleven waardoor je zelfs je familie en vrienden niet meer wilt zien (dan krijg je dus wel last van die depressieve klachten).

Je krijgt last van negatieve gevoelens. Eerst ben je vooral heel streng naar jezelf toe. Je moet alles kunnen en elke deadline kunnen halen, hoe streng je dit ook voor jezelf maakt. Naarmate je meer overspannen raakt en meer burn-out klachten krijgt kun je ook strenger worden naar je collega’s wat zich vertaalt in dat je hen niet meer vertrouwt en je het idee krijgt dat je er helemaal alleen voorstaat.

Die negatieve gevoelens zorgen vaak ook voor isolatie.

Als je tegen het “niet meer uit je bed komen” aanloopt dan word je gewoon kwaad wanneer er iemand tegen je praat. (Zo irritant als je gestoord wordt terwijl je bezig bent!)

Herkennen van het gevoel van falen

Je denkt nu misschien dat dit gevoel heel herkenbaar zou moeten zijn, maar voor echte doorzetters (een eigenschap die de meeste mensen met een burn-out hebben) is dit niet altijd het geval.

Je hebt bijvoorbeeld niet het gevoel dat je faalt, maar dat het doel eigenlijk nutteloos is. Waarom zou je eigenlijk doen waarmee je bezig bent?

Die irritatie als mensen tegen je praten heeft ook te maken met het gevoel van falen. Je hebt dan vaak al het gevoel dat je niet efficiënt en effectief bent. Als mensen dan tegen je beginnen te praten wordt dit gevoel alleen maar erger, want hun gepraat verstoort immers je efficiëntie.

Je to-do-list blijft maar groeien in plaats van dat hij kleiner wordt.

Hoe hypnose helpt een complete burn-out te voorkomen

Nu je weet waaraan je een burn-out ongeveer kunt herkennen, weet je misschien ook wel hoe je hem moet stoppen. Namelijk minder streng zijn voor jezelf. Taken beter verdelen en af en toe gewoon “nee” zeggen, dat voorkomt immers die groeiende to-do-lijst.

Als je een perfectionist en een gever bent is dit echter iets dat je heel lastig vindt om te doen. Dit heeft te maken met overtuigingen die je hebt over jezelf en over hoe de wereld werkt. Hypnose helpt je om deze overtuigingen te achterhalen en te veranderen waardoor je in staat bent om een burn-out te voorkomen, te werken aan je herstel en minder of geen last te hebben van een terugval.

Minder streng zijn voor jezelf

Minder streng zijn voor jezelf is bijvoorbeeld erg belangrijk om te herstellen van een burn-out. Een hypnotherapeut kan je helpen te achterhalen waarom je streng bent voor jezelf. Dit kan bijvoorbeeld met een Socratisch gesprek of met regressie. Het Socratisch gesprek is eigenlijk een waarom-gesprek waarin telkens gevraagd wordt waarom je dingen doet zoals je ze doet. Hierdoor kom je vaak bij de kern van je overtuigingen en je kunt zelfs naar de basis van de overtuiging komen, wat helpt om de overtuiging weer te veranderen.

Een andere manier om naar de basis van je overtuiging te gaan is door regressie. Met regressie ga je terug naar het moment in je leven wat de basis is voor een overtuiging. Waarom ben je een perfectionist geworden? Waarom vindt je het lastig om nee te zeggen? Dit soort overtuigingen ontstaan vaak vroeg in ons leven, denk dan aan de basisschoolleeftijd, en daardoor kan een regressie voor verrassende resultaten zorgen.

Als je jouw overtuigingen en hun basis kent maakt dit het ook makkelijker om ze te veranderen zodat jij je gedrag verandert.

Dit kan bijvoorbeeld met het herhalen van hypnotische suggesties tijdens zelfhypnose, zoals:

“Ik mag mijn werk over een langere periode doen.”

“Ik mag de tijd nemen om mijn werk te doen.”

“Ik mag werk delegeren en hulp vragen.”

Deze suggesties gaan vooral over het doseren en verdelen van werk. Door deze suggesties te herhalen of te beluisteren tijdens zelfhypnose gun je jezelf sneller een dagindeling waardoor je nog maar 8 uur in plaats van 10 of 12 uur per dag werkt en aan privétijd toekomt. Dit zijn wel slechts voorbeelden van suggesties. Als jij andere overtuigingen hebt kan een hypnotherapeut je helpen met het bepalen van suggesties die passen bij jouw problemen.

Grenzen aanvoelen en aangeven

Het aanvoelen van grenzen is erg lastig als je last hebt van perfectionisme en faalangst. In dat geval kun je dus de checklist maken en controleren of je last hebt van de waarschuwingen die je lichaam en geest geven, maar als je ze dan herkent, hoe ga je er dan mee om?

Om je te helpen met het aanvoelen van grenzen en vervolgens het bewaken van je grenzen kan hypnose ook helpen. Met een geleide visualisatie leer je de grens te herkennen, wat je kunt doen om zelf te kalmeren en hoe je vervolgens aan je omgeving aangeeft dat je grens bereikt is.

De geleide visualisatie kan bijvoorbeeld op de volgende manier gaan:

“Je bent aan het werk en zit lekker in de flow, voor je gevoel voor het eerst sinds tijden. Een collega klopt aan bij je kantoor en loopt direct naar binnen. Je merkt dat dit je irriteert, voordat je direct je collega begint af te snauwen haal je een paar keer diep adem en ontspan je jouw spieren bewust. Je collega vraagt of zegt dat hij nog extra werk voor je heeft. Werk dat jij er eigenlijk niet bij kunt hebben. Je haalt nog een keer adem en ontspant je spieren. Vervolgens zeg je “Sorry, maar ik moet al overwerken en heb het druk genoeg. Je kunt dit werk beter aan X van afdeling A geven. Ik merk namelijk dat ik ziek begin te worden en extra werk erbij is nu een slecht idee.” Je collega begrijpt je uitleg en neemt het werk weer mee. Dit geeft je een opgelucht en blij gevoel en je kunt weer lekker verder met waarmee je bezig was.”

In deze geleide visualisatie leer je jezelf om je lichaam te kalmeren en om daarmee gelijk je emoties te kalmeren. Je leert hoe je jouw emoties herkent en dus ook je grens herkent. Daarbij kun je je nu voorstellen hoe je op een beleefde manier “nee” zegt en dat dit heel overtuigend kan werken en je ook rust geeft. Nee zeggen tegen een ander is Ja zeggen tegen jezelf. Daarbij leer je in deze visualisatie ook hoe je kunt stoppen met geven.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden over hoe hypnose je helpt met het omgaan met een burn-out. Wil je meer weten over mentale technieken die je hiermee helpen? Kom dan eens naar een playshop of lees het boek Breek je Vrij. Hierin leer je allerlei technieken om voor jezelf op te komen en om je eigen keuzes te maken.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

hypnose en burn out

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen