Motivatie van jezelf verbeteren
01 februari 2018 
6 min. leestijd

Motivatie van jezelf verbeteren

Het eerste moment op de dag wanneer je motivatie nodig hebt is het moment waarop je uit bed moet stappen. De dag begint, je moet wat doen en de eerste stap die je moet zetten is de stap uit bed. Als je totaal geen zin hebt om te doen wat je die dag moet doen is de verleiding vaak heel groot om nog even 10 minuten of gewoon 1 uur door te slapen. Heb je juist zin in wat je gaat doen, dan spring je zowat het bed uit. Maar wat zorgt er nu voor dat je actief wordt en aan de slag gaat?

Om te weten wat motivatie is, hoe dit werkt en wat je kunt doen om jezelf te motiveren moet je dit blog even lezen.

Wat betekent motivatie?

Motivatie is een reden die je hebt om jezelf op een bepaalde manier te gedragen. Het in bed blijven liggen kan bijvoorbeeld door de reden komen dat je geen zin hebt in het werk dat je moet doen, zoals het gras maaien. Blegh!

In ernstigere gevallen blijf je in bed liggen omdat je bang bent dat je het werk wat je moet doen niet kunt uitvoeren. Motivatie kan dan door de reden dat je geen vertrouwen in je eigen kunnen hebt laag zijn.

In meer positieve gevallen stap je direct het bed uit omdat je bijvoorbeeld werkt om je gezin te onderhouden of omdat je aan het sparen bent voor een vakantie of omdat je juist wel een goede band met je schoonfamilie wilt hebben (in het geval je in het weekend uit bed moet voor familiebezoek).

Motivatie is dus de achterliggende reden waarom je doet (of niet doet) wat je zou moeten doen.

Intrinsieke motivatie

Er zijn meerdere soorten motivatie, namelijk intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Als je bijvoorbeeld je bed uit springt om te werken voor je familie word je door externe factoren gemotiveerd om naar je werk te gaan. Je familie is dan die externe factor.

Spring je echter je bed uit omdat je het leuk vindt om te werken. Omdat je het fijn vindt om jezelf uit te dagen, of dat nu is om een goed rapport op te stellen of als snelste/beste de tegels in een badkamer te leggen, dan spreek je van intrinsieke motivatie. Iets in jouw mentale staat zorgt er dan voor dat je gemotiveerd bent om dat bed uit te springen.

De effecten van motivatie

Motivatie kan twee kanten uitgaan. Aan de ene kant kun je heel gemotiveerd zijn om bepaalde doelen te bereiken en zet je elke dag een stap om die doelen te behalen. Als je een keer faalt baal je ervan, maar je staat weer op en gaat weer verder.

Dan kun je ook nog last hebben van een gebrek aan motivatie. Studies maak je niet af, baantjes zijn vaak van de lagere sociale klasse (als je al gelooft in de sociale ladder) en je blijft maar in dat kleine appartementje wonen (of nog erger bij je ouders). Misschien schaam je je hier wel voor, maar toegeven dat je je schaamt gaat een stap te ver.

Stappen niet zetten is namelijk ook een manier om geen stress te hebben. Je hoeft niet bang te zijn dat je gaat falen, maar je wereld groeit helaas ook niet. Hierdoor voel je je juist niet blijer door het vermijden van stress, maar vaak juist ongelukkiger. Je wereld blijft hierdoor namelijk klein. Juist omdat je in je omgeving ziet dat mensen wel uit die comfortzone durven te stappen en verder komen in het leven wordt je daar ook mee geconfronteerd.

Dit kan in sommige gevallen ook leiden tot een klinische depressie of grote sociale angsten. Je krijgt bijvoorbeeld veel stress van wat dan ook dat je kleine veilige wereldje beïnvloedt.

Als familie en vrienden je voorstellen om stappen te zetten kun je daar ook meer stress van krijgen omdat je dit anticipeert. Het vervelende is dat als het lukt je juist vrolijker wordt en met kleine stapjes is dat niet lastig. Heb je echter weinig motivatie, dan kan dit soms lastig toe te geven zijn.

Toch is het zetten van een stap iets dat eerst stress oplevert en als het dan lukt wordt je er juist vrolijk van. Hierdoor kun je ook weer meer motivatie krijgen. Dit maakt ook het zetten van de volgende stap weer eenvoudiger.

Jezelf motiveren

Jezelf motiveren is dus erg belangrijk om je wereld te laten groeien en om ergere problemen zoals een depressie of andere sociale angsten te voorkomen. Een reden waarom het voor veel mensen lastig is om zichzelf te motiveren is omdat ze een berg met werk tussen de plaats waar ze nu zijn zien en de plaats waar ze willen zijn. Gelukkig zijn er meerdere stappen die je kunt zetten waardoor je niet zo tegen die berg met werk op ziet.

Verdeel je doel onder in subdoelen

Een manier om die berg met werk kleiner te maken is om de berg onder te verdelen in subdoelen. Ja je wilt miljonair worden, maar misschien is het een goede eerste stap om elke maand 50 euro te kunnen sparen/beleggen.

Door je doel in subdoelen te veranderen heb je elke keer als je een subdoel haalt een moment waar je trots op mag zijn en een moment waarop je jezelf mag belonen. Hierdoor maak je de berg meer een reeks met heuveltjes en je weet dat je bij elke afdaling naar het volgende heuveltje kunt uitrusten.

Socratisch motiveren

Socratisch motiveren is iets dat vaak op de werkvloer plaatsvindt wanneer er fouten worden gemaakt. Dit is een goede techniek wanneer het je een keer niet lukt om iets voor elkaar te krijgen. Net als in een Socratisch Gesprek wordt de waarom vraag gesteld, deze keer hoeft die niet een aantal keer herhaald te worden.

Als je eerder op je werk een fout maakte kreeg je een uitbrander en de waarschuwing om het niet weer fout te doen. Met de Socratische motivatie methode wordt juist gevraagd waarom het fout is gegaan. Dit is de eerste stap die je kunt zetten naar het verbeteren van jezelf om de fout te voorkomen.

Daarbij kun je als leidinggevende of aan jezelf vragen wat mogelijke oplossingen zijn om de fout in de toekomst te voorkomen.

Deze methode zorgt ervoor dat je niet met een schuldgevoel naar huis gaat, maar met hoop dat je het de volgende keer beter zal doen.

Maak een gewoonte van iets

Moet je jezelf motiveren om dagelijks iets te doen? Dan kun je jezelf motiveren met een 30 dagen challenge. Deze challenge zorgt ervoor dat bepaald gedrag een gewoonte kan worden. Een nieuwe gewoonte aanleren duurt namelijk ongeveer 4 weken.

Door een schema of maandkalender aan de muur op te hangen kun je elke keer als je doel behaald is een kruis op die dag zetten. Hoe voller het schema raakt, hoe voller je wilt dat hij raakt.

Dit kan al helpen als je jezelf alleen al uitdaagt om elke dag als de wekker gaat direct uit bed te stappen. Of maak het een doel om elke dag een bladzijde uit een boek te lezen of om elke dag iets te doen om je doelen te behalen.

Visualiseer je doel

Een andere manier om je motivatie te versterken is om je doel te visualiseren of het effect van je doel. Door dit beeld voor je geestesoog te halen kun je snel gemotiveerd raken om weer aan de slag te gaan.

Vind je het lastig om het doel te visualiseren? Dan kan een hypnotherapeut je helpen met een geleide visualisatie.

Beloon kleine stapjes

Jezelf af en toe belonen is belangrijk om iets te hebben om naar uit te kijken. Je kunt dit elke week of elke maand doen als je iets hebt gedaan in die tijdsspanne om een subdoel te bereiken. Het ligt aan je eigen motivatie af hoe snel je jezelf moet willen belonen.

Doe het moeilijkste werk in de ochtend

Als je de dag begint met de lastige taken heb je vaak voor de lunch het vervelendste werk erop zitten. Dan kun je in de middag lekker werken aan de eenvoudige zaken.

Begin de ochtend met iets wat je leuk vindt

Hou je van thee? Warme chocolademelk? Het eten van wafels? Begin de ochtend met een klein genietmomentje. Dan heb je in ieder geval al wel de motivatie om uit bed op te staan.

Verbeter je zelfvertrouwen

Heb je het gevoel dat je het gewoon niet kán en dat je daarom het moment van falen of succes uitstelt? Dan is het ook belangrijk om je zelfvertrouwen te verbeteren. Een hypnotherapeut kan je helpen je overtuigingen te achterhalen die je beletten om echt gemotiveerd te zijn. Vervolgens kan hij/zij met meerdere technieken deze overtuigingen veranderen zodat je motivatie verbetert wordt.

Dit heeft vaak ook een positieve invloed op je zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaardering en kunnen.

Wil je meer weten over mentale technieken om motivatie te verhogen? Kom dan eens naar de playshop of lees het boek Breek je Vrij.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/healing-and-growing/201801/failure-launch-the-wheel-motivation

http://theleanwayconsulting.com/socratic-method-a-great-way-to-motivate-employees/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen