Structuur aanleren voor meer succes in je leven
Structuur aanleren voor meer succes in je leven
06 januari 2019 
5 min. leestijd

Structuur aanleren voor meer succes in je leven

Structuur in je leven is iets waarvan iedereen weet dat het belangrijk is, maar waarom eigenlijk? Al vanaf jongs af aan krijg je structuur in je leven aangeleerd. Dit begint al met regelmatige voeding en bedtijden en dat gaat tijdens je hele schoolcarrière door. Daarna mag je helemaal zelf uitzoeken hoe je het doet met structuur.

Nu denk je misschien dat structuur vooral belangrijk is voor de zakelijke kant van het leven. Dat is echter niet waar. Ook thuis heb je allerlei structuren aangeleerd die bepalen welke dagelijkse gewoontes jij hebt. Wat jij doet in je privéleven heeft ook veel invloed op hoe succesvol je bent, of dit nu op privé vlak of op zakelijk vlak is.

Wat wil je?

Meer structuur voor meer succes. Dan is de vraag in eerste instantie, welk succes wil je eigenlijk behalen? Wil je meer geld verdienen? Wil je jezelf ontwikkelen met een bepaald talent? Wil je een bepaalde karaktertrek meer zichtbaar maken? Wil je een liefdevolle relatie?

Bepaal eerst wat voor jou het succes is dat je wilt en dan kun je de volgende stappen zetten.

Structuur en geld verdienen

Er is een vrij eenvoudige structuur nodig om geld te kunnen verdienen. Wanneer je bijvoorbeeld in loondienst bent is het belangrijk om voldoende te slapen om je dagelijkse werkdag van 8 uur te maken en hierbij gefocust te kunnen werken.

Daarnaast is het belangrijk om je lichaam ook gezond te houden, dus naast die structuur voor werk moet er in die structuur nog iets zitten voor lichaamsbeweging en het eten van gezonde voeding.

Dat is de basis, maar welke structuur heb je nodig om écht geld te verdienen en hiermee (zeer) succesvol te zijn?

Dit is bijvoorbeeld een probleem die ondernemers ondervinden omdat ze helemaal zelf mogen weten hoe zij hun tijden indelen. Dit geeft wel flexibiliteit aan het oefenen met de structuur die voor jou werkt om succes te hebben.

Een meditatiemoment is bijvoorbeeld iets waar alle werkenden baat bij hebben omdat dit stress vermindert. Sommige mensen hebben ook altijd een notitieboekje bij de hand om ideeën in op te schrijven.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ondernemers die voldoende slapen, omgaan met mensen die van hen verschillen (leuke discussies die tot meer inzichten leiden), en buiten werktijden om hun zakelijke problemen overdenken creatiever zijn dan ondernemers die die allemaal niet voldoende hebben[1].

Structuur en liefde

Liefde, het lijkt zo simpel, maar als je niet de juiste structuur kent is het ontzettend lastig om een liefdevolle relatie te hebben. Je leert bijvoorbeeld van de relatie van je ouders hoe een volwassen relatie werkt. Als je ouders elkaar elke dag een knuffel gaven, en jij dat zag, is de kans groot dat jij dat ook gaat doen met jouw partner. Zelfs de manier waarop je ouders met jou omgingen bepaalt voor een groot gedeelte hoe jij met jouw gezin omgaat[2].

Is de structuur altijd dat je thuiskomt elkaar gedag zegt, een knuffel (met een kus) geeft en vraagt hoe de dag was en even met elkaar praat? Dan is de kans groot dat je een liefdevolle relatie kunt hebben.

Heb jij die structuur echter niet gehad. Maar bijvoorbeeld ouders die je straal voorbijliepen (en elkaar) en eigenlijk een knuffel echt een heel bijzonder moment was in plaats van normaal? Dan kan het lastiger zijn om een liefdevolle relatie te hebben.

Natuurlijk komt er nog meer kijken bij een liefdevolle relatie, maar een goede dagelijkse structuur om jouw liefde te laten zien doet wonderen voor de langdurigheid van een relatie.

Structuur en een gewenste karaktertrek

Soms wil je gewoon een karaktertrek versterken. Zoals sportief zijn, sociaal zijn, aandacht hebben voor mensen of behulpzaam zijn. Ga dan eens na waaraan je kunt zien dat iemand een dergelijke karaktertrek heeft. Welk gedrag is dan van belang? Kijk dan eens hoe je hier een dagelijks ritueeltje van kunt maken waar je dat gedrag kunt laten zien aan je omgeving.

Het gaat in het geval van een gewenste karaktertrek uiteindelijk om het vormen van je gewenste identiteit. Uit onderzoek naar vluchtelingen uit Noord-Korea blijkt dat zij de Zuid-Koreaanse cultuur bestudeerden om zo beter in het beeld van Zuid-Korea te passen en een Zuid-Koreaanse identiteit te krijgen. Hiervoor bestudeerden ze de cultuur, via bijvoorbeeld televisie, bepaalden ze strategieën om dit gedrag ook zelf te laten zien en konden ze uiteindelijk een sociale interactie beter controleren[3].

Een karaktertrek die de Noord-Koreanen moesten ontwikkelen was competitiedrang. Dit klinkt wellicht heel normaal voor ons, maar in Noord-Korea is er een communistisch systeem en dan krijg je een baan toegewezen (ongeacht of je die leuk vindt) en hoef je dus niet actief op zoek naar een baan en hiervoor in een sollicitatieproces “strijden”.

Succesvolle mensen vinden

Er zijn meerdere manieren om nieuwe structuren voor succes aan te leren. Een van de zaken is je laten inspireren door succesvolle mensen. Heb jij idolen die al doen waarin jij succesvol wilt zijn?

Verdiep je dan in die mensen. Lees hun biografie, daarin staan vaak verhalen over hoe ze iets hebben aangepakt om zo succesvol te zijn. Bekijk interviews en video’s waarin ze meer vertellen over waarin jij succesvol wilt worden en achterhaal op die manier hun succesvolle structuur.

Misschien kun je ze zelfs bellen voor een persoonlijk gesprek.

Nieuwe structuren leren met coaching

Daarnaast kun je je ook laten helpen door een coach. Een coach geeft je tips en adviezen over hoe jij je leven kunt leven. Soms geeft een coach vooral een stimulans om na te denken over hoe jij je leven vorm wilt geven.

Als je coach dan ook nog hypnose kan kom je helemaal verder.

Nieuwe structuren aanleren met hypnose

Daarnaast kan hypnose ook heel goed helpen om nieuwe succesvolle structuren aan te leren die je dagelijks kunt toepassen. Uiteindelijk zijn veel momenten in een structuur een soort ritueel. Je hebt nu al dagelijkse rituelen, misschien hoef je die alleen maar aan te passen en dan ben je er al.

Ongezonde rituelen, zoals chagrijnig thuiskomen en daardoor geen goede relatie hebben, kun je met hypnose eenvoudig veranderen. Onder hypnose wordt dan vaak het ritueel op een andere manier in je hoofd afgespeeld met een geleide visualisatie. Dit zorgt ervoor dat je jouw automatische ritueel helemaal niet meer logisch vindt. Dit “breekt” je als het ware van het ritueel af.

Vervolgens kan er een nieuw ritueel worden geïnstalleerd met een andere geleide visualisatie. In die visualisatie word je gestimuleerd in het zien van hoe je iets succesvol doet. Alles gaat goed en zelfs eventuele spanningen die zo’n moment met zich mee kunnen brengen kun je aan tijdens de visualisatie. Dit kan in het geval van het hebben van een succesvolle relatie op de volgende manier gaan:

“Je bent klaar met je werk. Het was een zware dag en eigenlijk baal je er een beetje van. Toch probeer je voor je partner een goed humeur te krijgen. Om deze dag toch een goede draai te geven koop je op de terugweg een roos (of een bosje bloemen of bonbons). Je komt thuis groet je partner en geeft hem/haar het cadeau. Wanneer hij zijn bedankt zegt en eventueel waaraan heb ik dit te danken kun je iets zeggen over je slechte dag en dat je hem op deze manier goed wilt maken. Je geeft nog een knuffel en gaat verder met je avond, samen met je partner.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van jouw overtuigingen en jouw structuur die je wilt aanleren kun je een andere geleide visualisatie krijgen of zelfs andere hypnosetechnieken om een succesvolle dagelijkse structuur aan te meten.

Bekijk ook deze video voor het aanleren van een nieuwe structuur

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan naar de hypnose playshop of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0883902616301641

[2] The Developing Mind, Siegel, D. J.; 2012 pag. 307

[3] https://newprairiepress.org/aerc/2017/papers/8/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen