Doula: De helpende hand voor elke zwangere vrouw
Doula: De helpende hand voor elke zwangere vrouw
07 juli 2018 
6 min. leestijd

Doula: De helpende hand voor elke zwangere vrouw

Zwanger zijn is een bijzondere gebeurtenis die niet vaak in je leven voorkomt. Vooral als je voor de eerste keer moeder wordt, en misschien zelfs de eerste in je sociale kring bent die zwanger wordt, kan hulp van een vrouw met meer ervaring heel handig zijn. In dat geval kan de doula een helpende hand bieden.

Wat is een Doula

Een doula is een vrouw die ervaring heeft in het bijstaan van zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap, de bevalling en direct na de geboorte. De doula helpt met emotionele en fysieke zaken, zoals het doorlopen van alle emoties die een zwangerschap kan oproepen en manieren om je lichaam te helpen met de zwangerschap.

Daarnaast kan de doula je ook voorzien van belangrijke informatie, zoals waar je de juiste zorg tijdens je zwangerschap vindt.

De doula is vooral gefocust op de behoeften van de moeder, waar het andere medisch personeel vooral let op de gezondheid en wensen van het kindje. Een doula geeft géén medische hulp en kan dus niet gezien worden als een arts of verpleegkundige.

Je doula kan je wel helpen met technieken om minder last te hebben van pijn, zonder dat hier een medische interventie voor nodig is. Je aanmoedigen tijdens de bevalling of andere zware perioden tijdens de zwangerschap of net na de bevalling en je helpen met een massage of iets dergelijks. Daarnaast kan ze je ook helpen met de communicatie met medisch personeel in de aanloop naar de bevalling en tijdens de bevalling.

Doula/verloskundige

Een doula is dus geen verloskundige, maar helpt de moeder wel met het vinden van een verloskundige die past bij de wensen voor de bevalling.

Doula ervaringen

Uit onderzoek (How Do Women with an Intellectual Disability Experience the Support of a Doula During Their Pregnancy, Childbirth and After the Birth of Their Child?: 2015, McGarry, A) blijkt dat het hebben van een doula tijdens de zwangerschap erg gewaardeerd wordt. Er is ook specifiek onderzoek uitgevoerd naar een doula voor mensen met een verstandelijke beperking die een kinderwens hebben. Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen met een verstandelijke beperking blij zijn dat ze een doula hebben die meer ervaring heeft waardoor ze tijdens de zwangerschap raad krijgen voor het maken van de beslissingen, ook na de zwangerschap helpt het voor hen om een doula te hebben.

Ook het punt van de doula is in dit onderzoek bekeken en die kunnen hun werk aanpassen zodat het past bij mensen met een verstandelijke beperking. Het enige stressvolle is dat er dan ook situaties kunnen voorkomen waarbij de kinderbescherming ook een oogje in het zeil wil houden.

Uit onderzoek naar zwangere vrouwen met een laag inkomen die gebruik konden maken van een doula blijkt dat een doula ervoor zorgt dat er bij de bevalling minder (gezondheids)complicaties voorkomen en dat deze vrouwen tijdens de zwangerschap meer toegang hebben tot gezondheidszorg dan zonder doula.

Hypnose voor de doula

Hypnose is een techniek waarmee de doula je tijdens de zwangerschap, de bevalling en net na de bevalling mee kan helpen.

Doulabegeleiding tijdens zwangerschap met hypnose

Moeder (en vader) worden is een ingrijpende gebeurtenis. Je kunt tijdens de zwangerschap last krijgen van zorgen en angsten over de toekomst en over je eigen kwaliteiten als ouder. Als je doula hypnose kent kan ze je helpen om de bron van die angsten te achterhalen en weg te nemen.

Stel je hebt zelf slechte ervaringen gehad met je eigen ouders en bent daardoor bang dat jij een slechte ouder wordt. Dan kan de doula je erop wijzen met hypnose dat jij niet je ouders bent en dat jij je eigen keuzes maakt.

Daarbij kunnen hypnotische suggesties en visualisaties ervoor zorgen dat je doula je meer vertrouwen in de toekomst geeft en in jouw kwaliteiten van ouderschap.

Veel vrouwen weten wel dat ze na de bevalling een blije baby willen hebben en zelf ook blij willen zijn, maar hoe die situatie er dan uit ziet is vaak minder goed te beschrijven. Een doula kan helpen om dit doel tastbaarder te maken door bijvoorbeeld een geleide visualisatie uit te voeren over hoe een blije baby met een blije moeder eruitziet. Of zelfs hoe de moeder en vader blij zijn met hun kindje.

Doulabegeleiding tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling kan de doula helpen met ontspanningstechnieken en de communicatie met het medisch personeel.

Een goede manier om te ontspannen tijdens de bevalling en om minder last te hebben van de pijn is hypnose. Uit onderzoek naar alternatieve manieren om minder last te hebben van pijn tijdens de bevalling blijkt dat hypnose het meest effectief en veilig is om te gebruiken ten opzichte van accupunctuur en een bevalling in water.

Hypnobirthing ervaringen

Een gebeurtenis die iedereen erg bijzonder vond was hoe Katherine, de prinses van Engeland, na haar derde bevalling er heerlijk verzorgd uitzag om foto’s met de pers te nemen. Mensen vonden dit ontzettend raar, maar wat bleek? Ze had tijdens de bevalling gebruikgemaakt van hypnose om kalm te kunnen blijven en om niet gespannen te raken van de pijn en angst die daardoor getriggerd kan worden.

Daarbij helpt deze kalmte je lichaam met het aanmaken van hormonen die goed zijn voor het opwekken van weeën, waardoor de bevalling sneller kan verlopen, en endorfine wat goed is tegen de pijn en helpt om je een goed gevoel te geven.

Geboortes met hypnose hebben ook minder vaak last van complicaties en duren gemiddeld minder lang. Daarbij hoeven kinderen ook minder vaak naar een intensive care afdeling na de geboorte als er gebruik wordt gemaakt van hypnose.

Uit onderzoek blijkt ook dat hypnose in gevallen van een keizersnede gebruikt kan worden. Dit helpt onder andere om het schuldgevoel wat sommige moeder hebben doordat ze niet op de natuurlijke wijze zijn bevallen te verminderen.

Moeders van meer dan 2 kinderen geven aan dat hypnose helpt om de band met het kind te verbeteren en om een zekerder gevoel te hebben over de bevalling en het moederschap. Daarbij helpt het ook met het geven van borstvoeding.

Moeders geven ook aan dat hypnose tijdens de bevalling ervoor zorgt dat ze zich in controle voelen over de situatie, ze zijn kalmer en meer ontspannen tijdens de bevalling. Hierdoor kregen ze ook meer vertrouwen in het verloop van de bevalling.

Tijdens de bevalling kan er gebruik worden gemaakt van zelf-hypnose of hypnosebegeleiding door de doula, of zelfs de medisch specialist als hij/zij hierin getraind is.

Hypnose door de doula na de bevalling

Direct na de geboorte merk je dat hypnose tijdens de bevalling ervoor zorgt dat je lichaam zich sneller herstelt. Hierdoor kun je meestal ook sneller naar huis na de bevalling.

Dit snellere herstel is ook het geval bij mensen die andere medische operaties ondergaan en daarbij van hypnose gebruik hebben gemaakt.

Ook na de geboorte en bij thuiskomst is de doula er nog om de moeder te ondersteunen. Vooral als de zorg voor het kind en werk gecombineerd moet worden, of als je juist de hele dag alleen met je kindje bent. Kan hypnose helpen om bepaalde gevoelens te verklaren en zo nodig weg te nemen.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen met een Mediterraanse achtergrond het lastig vinden om de zorg voor het kind en werk te combineren. Hypnose helpt ze dan om hierover te kunnen praten en om manieren te vinden om minder last te hebben van schuldgevoel en om de tijd met het kind goed door te brengen voor de binding.

Een doula heeft vooral als taak om de moeder gerust te stellen en vooral aan te geven dat zaken op een normale manier verlopen. Vooral bij vrouwen die voor de eerste keer moeder worden en die niet goed weten wanneer een kind bijvoorbeeld abnormaal veel huilt, of die nog niet helemaal zeker zijn over de lichaamstaal van de baby, is het van belang dat de doula duiding geeft aan de situatie.

Ook voor meer praktische taken helpt de doula na de geboorte, bijvoorbeeld door een voedingsschema en slaapschema op te stellen zodat je als jonge moeder minder last hebt van vermoeidheid en stress. Dit kan vooral bij de eerste weken na de geboorte een groot verschil maken in het bereiken van het doel van een blije baby en een blije moeder.

Hypnose bij een verleden met angsten en andere problemen

Moeder worden is voor elke vrouw een spannende periode. Heb jij in het verleden last gehad van depressies of andere angsten? Ook dan kan hypnose rondom de bevalling heel goed helpen om hier geen terugval in te krijgen.

Onzekerheden kunnen door de doula worden weggehaald door over ervaringen met andere kinderen en moeders te vertellen die tegen dezelfde problemen aanliepen.

Wil je meer weten over hypnose en andere mentale technieken en hoe je mensen daarmee kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop en bekijk onze opleidingen.

Bronnen:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jar.12155

“A Doula Can Only Do So Much”: Birth Doulas and Stratification in United States Maternity Care, 2015 Wolfe, S.K.

https://baylor-ir.tdl.org/baylor-ir/handle/2104/9711

What is hypnobirthing, did Kate Middleton use the technique while giving birth and can it make labour less painful and easier?

https://search.proquest.com/openview/9b9f6b1e11b2be85c73b5c36d26c6aca/1?pq-origsite=gscholar&cbl=18750&diss=y

https://www.regent.edu/acad/global/publications/jpc/vol5iss2/JPCvol5iss2.pdf#page=44

 

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen