Einde van 2012
Einde van 2012

Op het eind van 2012 kijk ik altijd terug op het afgelopen jaar. Wat ging er goed en wat kan er beter. Het is goed om iedere week jezelf deze vragen te stellen, maar op het einde van het jaar heeft het nog meer impact.

Einde 2012

Op het einde van het jaar kijk ik terug op een mooi jaar. Een jaar waarin veel is gebeurd. De vraag die ik mij als eerste stel is:

‘Wat waren mijn grootste successen’

En deze waren er en waar ik echt van genoten heb waren de volgende successen:

 • 2 uitverkochte Hypnotherapie practitioner en masterpractitioners trainingen

Voor mij was dat een geweldige prestatie en een enorme erkenning voor het harde werken wat ik ervoor heb gedaan.

 • Erkenning door de BATC en de VBAG

Daarnaast was de erkenning van de grootste beroepsverenigingen ook een enorm succes voor mij en ook een erkenning voor de kwaliteit van de hypnotherapie opleidingen

 • Nieuw logo en nieuwe look van de site

In de loop van dit jaar is er een nieuw logo en design voor de website gemaakt. Ook dit was een geweldig moment want ik ontdekte hiermee de kracht van het uitbesteden van dingen die ik ook zou kunnen doen, maar beter kan laten doen. Hier heb ik nog veel in te leren maar de eerste stap heb ik gezet.

 • Verhuizen naar een nieuwe locatie

Heel spannend was in juni de verhuizing naar de nieuwe locatie. Stapje voor stapje wordt het steeds mooier en meer een echt hypnotherapie instituut. Een eigen parkeerplaats, meerdere therapie ruimtes en een grote trainingsruimte. Hier kunnen we groeien en de droom die ik heb echt realiseren.

 • Veel geleerd over hypnose en marketing

Ook heb ik weer veel cursussen gevolgd in hypnose en marketing en dat heeft zijn vruchten al afgeworpen en dat zal doorgezet worden in 2013. De resultaten met de cliënten zijn nog beter en de opleiding wordt ook steeds beter.

Wat kan er beter

Wat ook goed is om aan jezelf te stellen is de volgende vraag:

‘Wat waren mijn grootste mislukkingen’

En die waren er ook ;-)

Ik heb heel veel geleerd van sommige dingen. De mislukkingen zal ik je besparen maar de leermomenten geef ik je

 • Testen

Test altijd je werk en neem niet alles voor waar aan. Wat voor de een werkt, hoeft zeker niet voor een ander te werken en daar ben ik wel achter gekomen.

 • Verwacht niets

Wat ik ook heb geleerd dit jaar is dat ik niet hele hoge verwachtingen moet hebben want dat dat alleen maar tot teleurstelling kan leiden. Dat neem ik dit jaar ook mee.

 • Volg je eigen weg

Wat ik ook heb ondervonden dit jaar is dat ik mijn eigen weg moet volgen. Ik ben hard met mijn neus op de feiten gedrukt geweest en dat is goed. Het heeft mij gesterkt om vol mijn eigen koers te gaan varen.

Meestal schrijf ik dan eerst de mislukkingen op en stel mezelf dan de vraag: ‘Wat heb ik hiervan geleerd’. Die leermomenten heb ik gedeeld met je de mislukkingen mag je raden ;-)

Uiteraard doe je dat ook met je grootste successen. Daarna stel ik mezelf de vraag:

‘Wat heb ik geleerd dit jaar van de cursussen, van de boeken die ik lees of van de video’s die ik heb gezien’

Wat ik heb geleerd dit jaar en eruit gefilterd heb zijn de volgende dingen:

 • Intentie is het meest belangrijk in hypnose
 • Met energie kan je beïnvloeden en inzetten in therapie
 • Marketing is geen verkoop
 • Opmerkelijke producten verkopen, middelmatige niet
 • Regressie is een van de beste manieren om in te zetten in therapie

Daarnaast ben ik enorm geïnspireerd geraakt door al die boeken die ik lees en nog steeds lees. Iedere week zeker 1 boek en meestal 2 of 3. Dat is zeker een goede gewoonte om te doen.

Sport

Dit jaar heb ik ook besloten om met een personal trainer te gaan werken. Dit creëert niet alleen meer vrijheid in de avond, maar ook in mijn hoofd. Edwin SelijSinds ik meer met doelen werk en dat ook doortrek in mijn persoonlijke leven ervaar ik veel meer zingeving.

Ik dacht dat het niet iets voor mij was maar het is een van de meest geweldige beslissingen die ik dit jaar heb gemaakt. Ik ben goed op weg om mijn doel te gaan halen op deze manier!

Doelen 2013

Dit jaar heeft nog een paar dagen en na de afsluitende vragen en de leermomenten die je meeneemt komen natuurlijk de doelen voor 2013.

Voor mij zijn de doelen van dit jaar o.a. de volgende:

 • 3 keer in de week trainen om zwarte band te halen
 • 100 boeken te lezen aankomend jaar
 • Meer producten op de markt te zetten
 • Meer uitbesteden
 • Licenties halen
 • Hypnose Instituut Nederland meer op de kaart zetten in de media
 • En meer van deze foto’s maken ;-)

Hypnotherapie masterpractitioner

 

En wat zijn jouw doelen van dit jaar? Deel ze hieronder en alvast hele fijne dagen :-)

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij ontwikkelt verschillende trainingen in hypnose en het instituut geeft steeds meer specialistische trainingen in hypnose. Al jaren is hij de nummer 1 hypnose trainer van Nederland en is vaak gevraagd voor radio en televisie daardoor.
Reactie plaatsen