Ericksoniaanse hypnose is een geweldige manier om hypnose te doen
Ericksoniaanse hypnose
15 oktober 2012 
in Hypnose
2 min. leestijd

Ericksoniaanse hypnose

Er zijn nogal wat misverstanden over Ericksoniaanse hypnose. Het zou lang duren, niet altijd heel effectief zijn, te vaag en te moeilijk om te leren. Dat laatste is dan ook precies waarom veel mensen directe hypnose willen leren omdat het makkelijker lijkt, maar is het ook effectiever?

Ericksoniaanse hypnose

De term Ericksoniaanse hypnose komt van de hypnotherapeut Milton Erickson. Door hem kan ik nu dit artikel schrijven, want hij heeft een zeer groot aandeel gehad in het feit dat hypnose steeds meer wordt gebruikt. Nadat Freud hypnose min of meer had afgedaan als iets dat niet zou werken, heeft Erickson (ook een psychiater) hypnose weer op de kaart gezet.

Freud was namelijk niet echt een goede hypnotiseur en kon dus niet de resultaten halen die hij wilde halen. Toen had je nog niet de trainiEricksoniaanse hypnosengen die je nu wel hebt en was je overgeleverd aan je eigen talent vaak. Als je dat niet had, dan kon je het niet. Gelukkig is het nu anders.

Erickson had dat talent echter wel en is verreweg de meeste bekende hypnotherapeut geworden. Iedereen die nu bijvoorbeeld NLP volgt krijgt te maken met het gedachtegoed van Erickson en ook de speeches van Obama zijn geïnspireerd op Ericksoniaanse hypnose. Interessant idee als je daar over na gaat denken.

Ericksoniaanse hypnose kenmerkt zich vooral in het feit dat je alles overlaat aan de cliënt. Afgelopen hypnose event waren er een aantal mensen die niet goed in hypnose konden gaan. Mijn stijl kenmerkt zich vooral in de directe hypnose maar bij die mensen pak ik het altijd met Ericksoniaanse hypnose aan, omdat dat dé manier is om met weerstand om te gaan en te omzeilen.

Dat vergt wat training en gelukkig hoef je daar niet jaren voor te studeren, 7 dagen is al genoeg. Zo kan je wel ook die mensen een ervaring geven en ze leren om wel in hypnose te gaan. Mede daardoor was het Hypnose Event in Eindhoven een succes. Wanneer je echter die skills niet hebt dan kan je het jezelf moeilijk gaan maken door nog directer te gaan werken of het op te geven. Je weet, een Ericksoniaan geeft nooit op ;-)

Dat ik begon met hypnose werkte ik zeer indirect en ik ben steeds meer overgegaan naar de directe vorm van hypnose, want waarom meer tijd verspillen dan nodig. Soms is het echter juist tijdverspilling als je heel direct werkt, want je gaat juist het proces dan verstoren. Dan is het beter om te werken met datgene wat er is en dat gebruiken om iemand te leren om in hypnose te gaan. Zo bereik je op een gegeven moment een 100% score bij iedereen.

Zelf ben ik heel blij dat ik beide stijlen beheers en dat ik een keuze heb. Het maakt mij niet meer uit wie ik tegenover mij heb. Ericksoniaanse hypnose is een supermethode om mee te werken en het heeft zoveel meer dan alleen hypnose. Het vergt veel skills, maar die zijn te trainen en als je voor een 100% resultaat wilt gaan dan doe je dat natuurlijk.

Het verschil

Om het verschil even duidelijk te maken en het wat eenvoudiger te stellen zie je hieronder twee suggesties:

  • Je nekspieren ontspannen
  • Het zou kunnen dat nu je nekspieren gaan ontspannen

De eerste is een directe instructie en de tweede is een Ericksoniaanse instructie. Stel je voor dat de instructie nu niet wordt aangenomen is er niets aan de hand wanneer je het op de Ericksoniaanse hypnose manier doet. Het zou namelijk kunnen dat het gebeurt.

Daarnaast kan je het tweede gedeelte van de zin ‘gaan ontspannen’ zo zeggen dat het een commando wordt. Als je dan een beetje speelt met de grammatica kan je het zelfs laten klinken als ‘ga ontspannen’. Veel meer verdieping is dus mogelijk en je ziet je kan dus heel direct zijn, alleen niet bewust ;-)

Ga hiermee eens spelen en laat mij weten wat jou bevindingen zijn!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
ANDRE
Door

ANDRE

op 26 Mar 2015

Heb je ook 2 zinnetjes, om terug mijn ideaal gewicht te hebben ?

Reactie plaatsen