Fascinatie, de verdwenen methode om te hypnotiseren
Fascinatie, de verdwenen methode om te hypnotiseren
02 juli 2013 
2 min. leestijd

Fascinatie, de verdwenen methode om te hypnotiseren

Er zijn maar weinig hypnotiseurs die ermee werken. De meeste weten niet eens precies hoe het moet en wat je ermee kan. Het meest interessante is dat tussen 1750 en 1900 dit juist dé techniek was om te hypnotiseren, maar sinds Erickson en NLP is taal het belangrijkste geworden. Dat is het niet..

Fascinatie de verdwenen techniek

Fascinatie werd al gebruikt door de Egyptenaren. Het oog van Horus of Ra is daar een mooie afbeelding van en behoort toe aan de techniek van fascineren. Het oog van de Zonnegod stond centraal in de methode.

Fascineren doe je dus met je ogen. Het gaat erom dat je niet knippert maar alleen maar staart. De persoon die namelijk het meest knippert heeft het minst sterke idee. Iedere keer wanneer je knippert verandert je mentale beeld. De persoon die niet knippert heeft 1 idee en dat is heel sterk. Dat wordt als het ware overgezonden via het staren, oftewel ‘de gaze’.

De vorige eeuwenDonato

In de vorige eeuwen waren er een aantal hypnotiseurs die deze techniek beheersten. Een ervan was Donato oftewel Alfred d’Hont die leefde van 1840 tot 1900. Donato kon mensen binnen een paar seconden in diepe hypnose krijgen, zonder iets te zeggen. Zelf zijn grootste tegenstanders, die hem niet geloofden, gingen binnen 5 seconden in diepe hypnose. Zij werden zijn grootste aanhangers in die tijd.

De techniek die Donato gebruikte was fascinatie, oftewel het staren in iemand zijn ogen. Het doet iets met mensen wanneer je iemand in de ogen staart. Je merkt het zelf ook wanneer je lang in iemand zijn ogen staart. Je wordt misschien ongemakkelijk, emotioneel of zelfs bang. Het interessante is, is dat wanneer je dit traint, al die ongemakken verdwijnen.

Verschillende stijlen

Er zijn verschillende stijlen van fascineren. Hieronder zie je professor Eminio DiPisa fascinatie gebruiken voor healing.

Hieronder zie je een video waarin ze fascinatie gebruiken om mensen te beroven.

En hieronder zie je een video van Sergio Salamini die het fascineren gebruikt om dieren te hypnotiseren. Hij geeft nog steeds hypnose shows met deze vrijwel uitgestorven techniek.

Je ziet dat met de juiste intentie er hele mooie dingen mee bereikt kunnen worden. Met een minder goede intentie kunnen er hele andere dingen gebeuren. Een en ander beschreef ik al in het artikel ‘Is hypnose gevaarlijk’

Mesmerisme

Deze techniek van het fascineren komt uit het mesmerisme. Mesmer gebruikte het fascineren in combinatie met magnetisme. Daarnaast had hij veel presence. Daardoor boekte Mesmer ongelofelijke resultaten. Hij hielp op zijn hoogtijdagen wel 3000 betalende patiënten per dag.

Dokters gebruikte het ook in die tijd en het was heel bekend wat hij deed. Helaas is het kind met het badwater weggegooid nadat Benjamin Franklin zei dat het niet werkte wat hij deed. Het was puur suggestie en had niets met energie te maken zei Franklin. Dat had hij niet helemaal juist gezien.

Het gebruik van energie en de fascinatie was juist een van de dingen die goed werkte. Het was de combinatie. De techniek is helaas bijna verloren gegaan, maar is wel te trainen. Dat doe je als volgt.

Fascinatie trainen

Je kan het trainen en je hebt daar een spiegel voor nodig. Wat je dan gaat doen is het volgende.

Je kijkt jezelf aan in je derde oog en je blijft staren zonder te knipperen. Dus tussen de twee ogen. Je doet dat een kwartier lang iedere dag en je zal merken dat na een tijdje jouw blik steeds sterker wordt en je mensen sneller kan overtuigen.

Heel handig voor communicatie, therapie of verkoop natuurlijk. Deze techniek is daarnaast heel onbewust want de ander heeft het niet door dat jij dat doet.

Doe er je voordeel mee en creëer iets moois voor jezelf en de ander! :-) Ik hoor graag wat jij ermee zou willen gaan doen.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Mohammed
Door

Mohammed

op 02 Jul 2013

Hallo Edwin, ik heb net deze Fascinatie tactiek uitgeprobeerd op iemand die last had van ze nek. en het lijkt erop dat het gewerkt heeft. die persoon heeft opeens geen last meer van ze nek. zeeer interessante techniek is dit. Gr Mo.

Yves
Door

Yves

op 03 Jul 2013

Hallo, 'k heb een vraagje over dat laatste stukje. Mag je tijdens dat kwartier (al dan niet zo weinig mogelijk) knipperen met je ogen? Groetjes Yves

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 04 Jul 2013

Niet knipperen, dat is belangrijk. Als je het niet red, neem je even pauze en dan ga je verder

rene van der valk
Door

rene van der valk

op 23 Jul 2013

zou je mij de live webinar over de meest effectieve hypnose technieken willen sturen die heb ik helaas gemist. m vr gr Rene van der Valk paramedisch natuurgeneeskundig therapeut.

M.manders
Door

M.manders

op 25 Jan 2015

Hallo, Beste Edwin Selij, ik heb een vraag namens mijn moeder.. Zij is bij hypnotherapist René van der valk geweest voor 1 behandeling om te stoppen met roken. Ik zie hierboven dat hij ook contact met u zoekt? Wellicht bij u een cursus heeft gevolgd? René garandeerde mijn moeder met 1 sessie haar ervan af te helpen.. De hypnose zelf was al een lachertje.. Totaal geen hypnose.. En ze rookt nu nog steeds. De heer van der valk heeft mijn moeder nog een behandeling beloofd maar die moeite gaat ze niet meer nemen. Hij geeft aan dat hij gecertificeerd is lid is van internationaal hypnose vereniging. Ergens zijn er steken gevallen.. Hoe kan hij zich hypnotiseur noemen en voor 100% garanderen dat je na zijn bezoek niet meer rookt!? Eerlijk gezegd vind ik het schandalig... Even een cursus ergens halen diplomaatje hangen, en zo oa. Mijn moeder 120 euro lichter maken... Makkelijk bij verdienen zo.. Mijn moeder voelt zich bedrogen. En terecht! Ik ga dit natuurlijk nog verder uitzoeken.. Waar heeft deze man zijn diploma gehaald en hoe kan het zo zijn dat hij zijn praktijk door kan zetten. We hopen een reactie van u terug te krijgen misschien dat u het ons uit kan leggen. Met vriendelijke groet M.manders

Reactie plaatsen