Fear of missing out transformeren naar joy of missing out met hypnose
12 april 2025 
5 min. leestijd

Fear of missing out transformeren naar joy of missing out met hypnose

Fear of missing out (FOMO), de angst om iets te missen, is een angst waar veel mensen mee zitten en waar je niet gelukkiger van wordt. Inmiddels is er ook een tegenhanger van deze term, namelijk joy of missing out  (JOMO). Hoe zit het nu met deze angst om iets te missen welke invloed heeft het, en wat kun je ertegen doen? In dit blogartikel lees je meer.

Invloed van FOMO op dagelijks leven

De angst om iets te missen kan ontzettend veel invloed hebben op hoe je je voelt en wat je dagelijks doet. Mensen die last hebben van deze angst zitten bijvoorbeeld vaker op social media dan mensen zonder deze angst[1].

De angst ontstaat vaak ook door het smartphonegebruik zelf, de behoefte aan bevrediging (need for satisfaction), onaangepast gedrag op de middelbare school, extravert zijn en een hogere mate van neurotisch zijn [2].

Ook laat Turks onderzoek zien dat mensen onder de 29 jaar significant meer last hebben van deze angst dan oudere mensen. Het is dus iets waar je uit kunt groeien[3].

Helaas kan alles wat op social media te zien is, en waar je dan niet bij bent geweest, juist ook weer zorgen voor meer negatieve gevoelens[4].

Daarnaast kan het ook zorgen voor slechtere schoolprestaties, vermoeidheid (waarschijnlijk door verminderde slaap).

FOMO slaap

Doordat mensen die last hebben van deze angst ook meer tijd op social media spenderen, doen ze dit ook ’s nachts waardoor ze ook minder slapen (bron 1). Als ze dan in slaap vallen zorgen de negatieve emoties ervoor dat de slaapkwaliteit minder goed is (bron 4).

FOMO autisme

Bijna iedereen heeft wel een autistisch trekje, maar als het problematisch wordt dan spreekt men toch van autisme. Hoe meer je last hebt van autistische trekjes, hoe groter de kans ook dat je last krijgt van de Fear of missing out. Dit komt doordat de autistische trekjes voor problemen kunnen zorgen in het onderhouden van relaties, waardoor je vaker problemen ervaart zoals niet uitgenodigd worden voor een feestje of iets dergelijks.

Als je sociale behoeften niet voldaan worden kan dit ervoor zorgen dat je meer in jezelf gaat kijken en externe factoren opzoekt om jezelf te compenseren. Dat draagt dan specifiek bij aan het ontstaan van FOMO.

Dit kan dan ook een verklaring zijn voor het steeds meer verminderen van sociaal gedrag bij mensen die veel last hebben van autisme[5].

FOMO en adhd

Als je last hebt van adhd en impulsiviteit is er een kleine samenhang met het ontstaan van FOMO. Het zorgt er dus ietsje voor dat je meer last kunt hebben van de angst om iets te missen (bron 3).

FOMO op het werk

Als je geen last hebt van de angst om iets te missen in een sociale vrije-tijds context, dan kun je toch nog last hebben van de angst om iets te missen op je werk. Zeker nu interne communicatie vaak ook digitaal gaat en met apps op je telefoon (hallo MSTeams), kan dat er ook weer voor zorgen dat je niets wilt missen.

Je wilt immers je betrokkenheid bij het bedrijf laten zien, en geen kansen missen die je verder kunnen helpen met je carrière en het gevoel hebben dat je bij je collega’s hoort. Dat je onderdeel bent van het team.

Als je last hebt van FOMO op het werk, zorgt dit er vaak voor dat je ook buiten werktijd toch nog even op apps kijkt die belangrijk zijn voor je werk-communicatie. Vooral als je wat neurotischer bent ingesteld.

ICT voor interne communicatie heeft zowel positieve als negatieve effecten als je goede communicatie hebt met het bedrijf waar je werkt.

De negatieve effecten van verbeterde verbinding met je werk is dat het toch voor meer stress kan zorgen, maar het draagt niet bij aan burn-out[6]. Het is niet voor niets dat het in Duitsland illegaal is gemaakt dat een werkgever contact opneemt met een werknemer buiten werktijden.

FOMO transformeren naar JOMO

Dus FOMO is eigenlijk helemaal niet handig voor je slaap en dergelijke. Hoe transformeer je het dan naar Joy of Missing Out? Hoe zorg je ervoor dat je het niet erg vindt als je ergens pas later achterkomt?

Er zijn een paar praktische stappen die je kunt zetten.

Tip 1: Koop een focus doos

Omdat social media en smartphone gebruik de oorzaak kan zijn van FOMO en FOMO kan verergeren kun je de smartphone ’s nachts in een focus doos doen.

Dit is een doos met een tijdslot erop. Je doet bijvoorbeeld om 10 uur ’s avonds je telefoon in die doos voor 8 uur, zodat je hem om zes uur ’s ochtends er weer uit kunt halen. Let op dat je de telefoon op stil zet, want je kunt er helemaal niets mee doen als hij in die doos zit.

Op die manier zit je minder op social media en kun je ’s nachts beter slapen.

Gebruik je jouw telefoon als wekker? Koop een echte wekker als je het eerste uur nadat je bent opgestaan eigenlijk ook niet op je telefoon wilt kijken.

Tip 2: Doe aan dankbaarheidsoefeningen

FOMO gaat heel erg over wat je niet hebt en niet meemaakt. Hierdoor kun je vergeten wat je wel hebt en allemaal wel meemaakt. Door dagelijks in een schriftje of iets dergelijks op te schrijven waar je dankbaar voor bent die dag focus je je meer op jezelf en wat je allemaal meemaakt dan op wat je eventueel mist.

Tip 3: Houd in de gaten hoe realistisch iets is

Steeds meer content op social media is door AI gemaakt en veel influencers maken gebruik van studio’s waardoor ze je een heel ander beeld van hun leven voorstellen dan ze daadwerkelijk hebben.

Denk bijvoorbeeld aan de studio van een nep-privévliegtuig waarin ze foto’s maken om te doen alsof ze privé vliegen. Terwijl ze misschien nooit op vakantie gaan.

Wil je bepaalde dingen bereiken die je op social media ziet of op bepaalde plaatsen zijn? Ga eens na hoe realistisch dat eigenlijk is, en stel anders tussenstap doelen die sneller te bereiken zijn.

Dat voelt veel beter.

Tip 4: Je kunt niets missen als je zelf begint

Bang om niet uitgenodigd te worden op een feestje of om iets af te spreken met vrienden? Daar hoef je niet bang voor te zijn als jij de eerste stap zet. Bedenk wat je graag zou willen doen met andere mensen en stuur ze een uitnodiging.

Door initiatief te nemen bereik je meer dan door passief af te wachten of je er wel bij hoort.

Hypnose tegen FOMO

Is het lastig voor je om deze praktische tips te gebruiken? Slaat je de angst in de keel bij de gedachte dat je 8 of 9 uur lang niet gebruik kunt maken van je smartphone?

In dat geval kan hypnotherapie veel doen tegen deze angst. FOMO gaat vaak hand in hand met social media verslaving. In een case-study waarin 2 pubers met hypnose coaching geholpen werden tegen social media verslaving (en FOMO) werd gebruikgemaakt van verschillende technieken, zoals:

  1. Emotionele bevrijdingstechnieken
  2. Delenwerk
  3. Oplossen van conflicterende gedachten
  4. Ankeren
  5. Circle of excellence

Deze technieken hielpen om de overtuigingen die voor de angst en social media verslaving zorgden te transformeren[7]. In plaats van FOMO konden ze zich meer op hun eigen leven focussen en daardoor JOMO (Joy of Missing Out) krijgen.

Er zit een bepaalde emotie in de angst om iets te missen en er zijn tal van technieken om die emoties uit het lichaam te krijgen. Met het delenwerk laat je bijvoorbeeld mensen het gesprek voeren tussen de verschillende delen van zichzelf, zoals de scholier met de vriendin.

De scholier kan bijvoorbeeld iets zeggen over het belang van slaap voor de focus op school, terwijl de vriendin iets kan zeggen over het belang van in contact staan met je vrienden. Door dit gesprek onder begeleiding van een hypnotherapeut te voeren kunnen mensen tot slimme inzichten komen die er snel voor zorgt dat FOMO niet boeit en dat echte vrienden het niet erg vinden als je de volgende dag pas hun bericht leuk vindt als ze die ’s avonds laat plaatsen.

Hypnose leren

Wil je weten hoe al deze bovengenoemde technieken werken? Dan is het slim om hypnose te leren. Bij ons in de opleiding leer je niet alleen hypnose, maar ook hoe je NLP-technieken kunt toepassen tijdens hypnotherapie en zelfs al in het voorgesprek.

Wil je meer weten? Kom eens naar een gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze evenementen of opleidingen.

Klik hier voor onze opleidingen.

Klik hier voor onze evenementen.

Heb je een vraag over onze opleiding? Plan hier een 1-op-1 gesprek.

Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen