Overtuigingen veranderen: Bommetjes gooien in een gesprek
Overtuigingen veranderen: Bommetjes gooien in een gesprek
07 januari 2021 
in Hypnose
5 min. leestijd

Overtuigingen veranderen: Bommetjes gooien in een gesprek

Overtuigingen veranderen lijkt voor sommige mensen iets onethisch, maar de medici zijn het erover eens dat het soms nodig is om mensen te helpen[1]. In het geval van hypnotherapie helpen we mensen hier ook mee, maar pas nadat ze zelf bij ons aankloppen om te zien wat ze zelf kunnen doen om minder last te hebben van bepaalde problemen.

Eerst je overtuigingen dan je gedrag

Het veranderen van overtuigingen is ontzettend essentieel als je bepaald gedrag wilt veranderen. Uit onderzoek blijkt dat gedragsverandering vaak niet lukt zonder dat onderliggende overtuigingen eerst veranderd zijn[2].

Als je daarom doelen hebt om je gedrag te veranderen, zoals meer leren, meer bewegen, gezonder eten, kan het handig zijn om eerst je overtuigingen eens onder de loep te nemen over waarom je dit tot nu toe nog niet zo hebt gedaan als je eigenlijk wilt.

Als je dit lastig vindt kun je dan naar een hypnotherapeut gaan die je helpt om overtuigingen te veranderen.

Overtuigingen veranderen

Overtuigingen veranderen kun je op allerlei manieren doen. Je kunt overtuigingen hebben of mensen verdedigen die bepaalde overtuigingen hebben en dan kun je daar verbale bommetjes op gooien.

In de jaren 80 was er een seminar van Richard Bandler en daar was Robert Dilts aanwezig. Dit zijn twee mensen die hebben gewerkt aan de ontwikkeling van NLP. Robert hoorde daar hoe Richard elke overtuiging die gesuggereerd werd omdraaide. Mensen kregen hem niet te pakken.

Zo vroeg hij “Wie heeft hier die bloemen neergezet? Jullie respecteren mij gewoon niet, want als je hier die bloemen neerzet dan betekent dat dat jullie mij gewoon niet tof vinden.”

Dus dat was een complexe generalisatie. Het publiek probeerde hem dan op andere gedachten te brengen. Dat lukte gewoon niet. Ze zeiden van alles, maar hij gooide dat ook weer terug. Het lukte niet en sterker nog, hij werd alleen maar standvastiger in zijn overtuiging.

Misschien ken je het wel, wat je ook probeert bij mensen, ze veranderen niet van standpunt. Ze worden alleen maar stugger.

Dat mag natuurlijk. We hebben immers vrijheid van meningsuiting, maar dat is een mening. Het is niet per sé waar. Een overtuiging is ook iets dat je gelooft, maar is ook niet per sé waar. Wat je gelooft hoeft niet altijd hetzelfde te zijn als de feiten.

Onderzoek laat ook zien dat sociale groepen waarvan jij vindt dat je daar onderdeel van bent je mening kan versterken. Als je bijvoorbeeld in een bepaald stereotype gelooft en je gaat om met mensen die daar ook in geloven maakt dit je mening sterker.

Dan kan het vermengen met andere sociale groepen veel doen om bijvoorbeeld overtuigingen over die stereotypen te veranderen[3], maar dat is misschien een beetje omslachtig.

Net zoals jezelf van alles leren over het onderwerp. Dat helpt vaak ook, maar kan soms heel lang duren.

Gelukkig kan je ook veel doen met taal. Je kan veel doen in een gesprek.

Robert Dilts ontdekte 14 patronen waarop mensen overtuigingen veranderen. Hij noemde dit “sleight of mouth”[4].  Die patronen zijn interessant.

Je bevragen over de overtuiging

Een van mijn favoriete is dat je de overtuiging die iemand heeft op zichzelf uit laten voeren. Bijvoorbeeld als iemand zegt dat hij altijd onzeker is, kun je vragen:

“Weet je dat zeker?”

Als hij dan ja zegt is hij dus niet altijd onzeker, want hij weet dit wel zeker.

Zegt hij nee, dan is hij onzeker over het feit of hij altijd onzeker is. Dus zo zeker dat hij altijd onzeker is, is het niet. Volg je het nog?

Dit is heel interessant.

Een andere overtuiging kan zijn “Ik ben een mislukking, alles mislukt.”

Oké dan vraag je hoe lang doe je dat al mislukken? Dan krijg je een antwoord en dan is dat toch ook al een hele tijd gelukt.

Wat je zegt ben je zelf

Het zeggen van gemene dingen betekent dat je een slecht mens bent.” Dat is ook nogal gemeen om te zeggen, dus ben jij dan ook een slecht mens.

“Als je zo laat bent betekent dat, dat je niet om me geeft.” Ja, dat je dat vindt had je me ook wel eerder mogen zeggen.

Zo hoor je dat die overtuigingen, bijvoorbeeld het probleem dat iemand te laat is, gebruik je terug op die persoon. Zij zijn te laat en hadden dat iets eerder mogen zeggen.

Hiërarchie van criteria

Als iemand zegt dat de politiek hem alleen maar dwars zit kan je vragen “want?”, ze creëren geen werk voor ze.

Die persoon vindt het dan belangrijk dat iemand werk voor ze gaat creëren.

Dan kun je iets poneren wat belangrijker is, zoals

“Is het niet belangrijker dat je groeimogelijkheden en zingeving in je leven hebt dan werk?”

Natuurlijk als werk zingeving creëert is het misschien wel zinvol om zelf werk te creëren wat zin geeft.

Dus 1: Je kunt je focussen op wat zinvol is en 2, je past het toe op de persoon zelf.

Je kunt er dan ook een stuk of 5 achter elkaar geven.

Een consequentie verbinden aan de overtuiging

Wat zou er gebeuren als je in deze overtuiging blijft geloven? Zoals de overtuiging dat iemand anders voor werk moet zorgen? Dan geef je alles uit handen. Dan verlies je sowieso al je zingeving en groei.

Je kunt dus de waardes dan weer benoemen.

Wat is het punt

Je kunt dan nog een toevoeging geven zoals wat het punt is. Want waar gaat het nu eigenlijk om?

“Het punt gaat er niet om of de politiek meer werk creëert? Het gaat er toch om dat jij je goed voelt met het werk dat je creëert?”

Stapel of combineer de technieken voor extra verandering

Dan heb je er al 5. Het maakt me niet uit welke overtuiging iemand heeft. Je kunt dan deze sleigths of mouth combineren om de overtuiging te veranderen bij die persoon.

Je kunt dus eerst de bal terugkaatsen en de overtuiging op de persoon zelf toepassen.

Dan kijken naar de hiërarchie van zijn overtuigingen en iets anders boven de overtuiging stellen.

Je kunt mensen helpen door te denken over de toekomst met die overtuiging.

Je kunt het hogere doel van de overtuiging bespreken.

Vaak klapt de overtuiging die de persoon niet helpt dan snel uit elkaar.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2080023-hoe-kan-je-overtuigingen-tackelen-in-een-gesprek?play=true

Er zijn dus nog meer van dit soort patronen die je kunt gebruiken om overtuigingen te veranderen.

Je inleven in anderen

Een andere manier om je overtuigingen te veranderen is door je in te leven in anderen. Je neemt dan tijdelijk de identiteit, emoties, gedachten, gedragingen en doelen van een ander over alsof het je eigen doelen zijn.

Onderzoekers geven aan dat dit bijvoorbeeld iets is dat mogelijk is bij het lezen van een boek dat geschreven is vanuit de eerste persoon, dus in de ik-vorm[5].

Nu is dat niet altijd mogelijk als je therapie volgt, maar dit is wel een techniek die gebruikt kan worden in regressie therapie.

Met regressie ga je bijvoorbeeld terug naar het eerste moment waarop je last kreeg van een beperkende overtuiging. Vaak is dit een moment uit je kindertijd waar andere mensen bij aanwezig waren. Er zijn allerlei zaken mogelijk om die herinnering te veranderen zodat je geen last meer hebt van de overtuiging.

Een van de mogelijkheden is dat jij je inleeft in andere personen die op dat moment aanwezig waren. Dit alleen al kan ervoor zorgen dat je het moment op een nieuwe manier interpreteert en de overtuiging die je in de weg zit verandert.

Suggesties kunnen ook helpen om bepaalde herinneringen te veranderen en zelfs te installeren[6].

Maak de blokkerende overtuiging belachelijk

Een andere techniek die goed werkt bij overtuigingen die je niet verder helpen is het belachelijk maken van die overtuiging[7]. Het is dan de bedoeling dat je erom kan lachen, want als je erom kan lachen is het geen probleem meer.

Dit is ook iets waar een hypnotherapeut je mee kan helpen.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je in gesprekken mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een gratis online masterclass over hypnose.

Wil je direct aan de slag om jezelf of juist andere mensen te helpen als hypnotherapeut of als coach? Schrijf je dan in voor een van onze opleidingen. De opleidingen worden online vanuit een professionele studio gegeven en met voldoende assistentie voor 1 op 1 begeleiding als dat nodig is.

Klik hier voor meer informatie over de opleidingen.

Bronnen:

[1] https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/1676494

[2] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/003172170909000509?journalCode=pdka

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167201274009

[4] https://scholar.google.com/scholar?lookup=0&q=robert+dilts+sleight+of+mouth&hl=nl&as_sdt=0,5

[5] https://psycnet.apa.org/record/2012-07748-001

[6] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1099-0720(199904)13:2%3C125::AID-ACP560%3E3.0.CO;2-5

[7] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2016.01525/full

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen