Geheugen verbeteren met hypnose en 7 tips
02 augustus 2017 
6 min. leestijd

Geheugen verbeteren met hypnose en 7 tips

Het geheugen is een van de belangrijkste dingen die we hebben. We steken gemiddeld 18 jaar van ons leven aan het opdoen van kennis die is opgeslagen in ons geheugen. Daarnaast hebben we ook nog eens een schat van persoonlijke herinneringen die ons maken wat we zijn en die ervoor zorgen dat we weten wie ons dierbaar is. Je geheugen verliezen is ook een van de grootste angsten die mensen hebben.

Om je te helpen met het verbeteren van je geheugen ga ik in dit blog in op de voordelen die hypnose hiervoor heeft en andere tips om je geheugen te verbeteren.

Kortetermijngeheugen verbeteren

Het kortetermijngeheugen verbeteren is iets wat veel mensen willen. Vooral als je ouder wordt kun je merken dat je kortetermijngeheugen aan het verslechteren is. Je bent steeds vaker die autosleutels kwijt of je staat in de supermarkt en weet eigenlijk niet meer wat je wilde kopen, want jij doet niet aan boodschappenlijstjes.

Of je bent een boek aan het lezen en moet een bepaalde alinea telkens weer lezen omdat je de inhoud vergeet.

Wie is er ook weleens een kamer ingelopen en dat je vervolgens geen idee hebt wat je daar kwam doen?

Iedereen heeft weleens van dit soort momenten, maar als je dit op dagelijkse basis overkomt of vaker dan jijzelf prettig vindt is het tijd om je kortetermijngeheugen te verbeteren.

Je kortetermijngeheugen is namelijk het filter die bepaalt welke indrukken en gedachten je gaat onthouden en welke niet. Als je filter te goed werkt betekent dit helaas dat je dingen gaat vergeten. Je kortetermijngeheugen wordt soms ook wel je werkgeheugen genoemd omdat de informatie vaak nodig is voor klusjes, zoals rekensommetjes, en als de klus geklaard is kun je het weer vergeten.

Zoals het onthouden van een telefoonnummer totdat je het hebt opgeschreven.

Meestal worden andere indrukken die ook zijn blijven hangen in het kortetermijngeheugen in je slaap opgeslagen in het langetermijngeheugen.

Een manier om je kortetermijngeheugen te verbeteren is door breinoefeningen te doen. Spelletjes zoals sudoku en het oplossen van kruiswoordpuzzels zijn zo populair omdat ze ervoor zorgen dat je geheugen en ook zeker het kortetermijngeheugen verbeterd wordt.

Hypnose kan ook helpen om het geheugen te verbeteren en zelfs om dingen te herinneren die belangrijk voor je zijn, zoals waar je iets hebt bewaard.

In dat geval kijkt een hypnotherapeut eerst naar hoe je bezig was met je brein op het moment dat je iets had moeten of willen onthouden. Er zijn dan namelijk verschillende delen van het brein nodig, zoals voor:

  • Schrijven
  • Visueel
  • Audio (je hebt iets gehoord)
  • Of gevoelsmatig

Vervolgens wordt er naar de context van de situatie gekeken. Was je op je werk, was het tijdens een familiefeest?

Dit soort vragen kunnen ook gesteld worden tijdens regressietherapie. Die wordt normaalgesproken gebruikt voor het achterhalen van traumatische gebeurtenissen, maar het kan dus ook gebruikt worden voor andere geheugenproblemen.

Geheugen verbeteren na schade aan het brein

Schade aan het brein kan door allerlei oorzaken komen, van een bloeding, tot een auto-ongeluk tot een beroerte. De verbetering van het brein na zo’n trauma is een lastig en langdurig proces. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat hypnose de behandeling van het brein kan helpen en met name om het kortetermijngeheugen te verbeteren.

In het onderzoek waarin dit is onderzocht zijn mensen met schade aan het brein in 2 groepen verdeeld, waarbij 1 groep de hypnotische suggestie kreeg dat hun kortetermijngeheugen weer net zo goed werkte als voor het moment waarop de breinschade is ontstaan.

Om dit goed te doen volgden er daarna ook nog hypnotherapie sessies van 1 uur.

Ook op de lange termijn had dit als effect dat uiteindelijk het kortetermijngeheugen weer functioneerde als dat van een gezond persoon en soms zelfs beter dan gemiddeld.

In Denemarken is er ook een geval bekend van een jongen die maar een geheugen had van 10 minuten nadat hij een auto-ongeluk had gehad. Dit was erg vervelend want hierdoor kon hij geen films meer kijken, omdat hij na 10 minuten de draad kwijt was. Als er mensen op bezoek kwamen vergat hij dat ze er waren als ze even naar het toilet gingen.

Uiteindelijk zijn artsen ook bij hem begonnen met hypnose en na een aantal maanden kon hij zich zijn bezoek op een normale manier herinneren en kon hij zelfs dingen vertellen van de dag ervoor.

Hoe het precies werkt is echter onbekend, het is alleen bekend dát het werkt.

Tips om je kortetermijngeheugen te verbeteren

Naast het gebruik van hypnotherapie zijn er ook nog andere manieren om je kortetermijngeheugen te verbeteren. De volgende tips kunnen je ook helpen.

Tip 1: Schrijf het op

Uit onderzoek blijkt dat zaken die worden opgeschreven beter onthouden worden dan wat je niet opschrijft. Het maken van samenvattingen zorgt ervoor dat je de stof die in de samenvatting staat beter onthoudt dan de rest van de tekst die je samenvat.

Het opschrijven helpt daarom vaak om je bijvoorbeeld voor te bereiden voor een toets, maar dan moet je wel de juiste informatie opschrijven.

Tip 2: Zeg het

Hardop zeggen wat je moet onthouden is ook een goede oplossing als je even geen pen en papier bij de hand hebt. Een nummer wat je moet onthouden kun je bijvoorbeeld een aantal keren hardop tegen jezelf zeggen.

Tip 3: Doe aan yoga

Mind-body interventies, zoals yoga, helpen niet alleen om ontstekingen te verlagen. Ze helpen je ook om je geheugen te verbeteren. Dit komt omdat we meestal niet meer dan 4 dingen tegelijkertijd kunnen onthouden, maar soms zijn we mentaal met veel meer dingen bezig.

Door yoga zorg je ervoor dat je je hersenen traint om in het hier en nu te denken, wat na de yoga helpt om je kortetermijngeheugen te verbeteren.

Uit onderzoek blijkt dat yoga vrouwen helpt die na de menopauze last krijgen van cognitieve problemen, bijvoorbeeld met hun geheugen. Yoga is van alle mind-body interventies het meest gelinkt met het verbeteren van cognitieve problemen na de menopauze.

Tip 4: Slaap

Eten en slapen zijn activiteiten die we nodig hebben voor onze energie en een goede werking van ons lichaam. Het slapen helpt je hersenen ook om even uit te rusten van alle activiteiten van de dag en om informatie op te slaan in ons langetermijngeheugen.

Het is voor je geheugen, zowel het korte- als langetermijngeheugen, daarom erg belangrijk dat je voldoende slaapt. Probeer daarom minimaal 8 uur per nacht te slapen.

Lukt het je niet om boven de 7 uur slaap per nacht uit te komen? Dan kun je hypnose ook gebruiken om beter te slapen.

Tip 5: Focus je op 1 taak

Had ik al gezegd dat het lastig is om meerdere dingen tegelijkertijd te onthouden? Door je op 1 taak te focussen is het eenvoudiger om de zaken voor die taak te onthouden dan als je met 2 dingen tegelijkertijd bezig bent.

Je vermindert hierdoor de werkdruk die op je kortetermijngeheugen ontstaat wat weer helpt om belangrijke zaken te onthouden, zelfs voor de lange termijn.

Dus maak een to-do-lijstje en houd je aan de taak die je wilt afronden voordat je verder gaat met de volgende taak. Je zult zien dat je veel minder vaak opeens verdwaasd in een kamer je staat af te vragen wat je daar eigenlijk doet.

Tip 6: Vermijd afleidingen

Afleiding zorgt er vaak voor dat je nieuwe zaken moet onthouden. Je bent bezig met je werk en laat je bijvoorbeeld afleiden door je mail. Dan moet je opeens onthouden dat je iemand later een mailtje terugstuurt en dat belet je geheugen weer om andere zaken die voor je taak belangrijk zijn te onthouden.

Vermijd daarom afleidingen voor zover dat mogelijk is. Zet je telefoon op “niet storen” en zorg er in ieder geval voor dat de mail geen pop-ups op je scherm kan zetten als je achter je pc bezig bent.

Het hebben van een opgeruimde werkplek kan ook helpen om afleiding te vermijden, omdat je dan bijvoorbeeld niet afgeleid raakt door een tijdschrift wat je toevallig nog op je bureau had liggen.

Tip 7: Neem een wandeling in de natuur

Wandelen in de natuur helpt ook om je geheugen te verbeteren. Gewoon een wandeling door de stad nemen helpt dus niet, maar een wandeling door het bos, weilanden, duinen of het strand kan zeker wel helpen om je geheugen een steuntje in de rug te geven.

Een onderzoek waarin 2 groepen allerlei oefeningen moesten doen waarin het geheugen van belang is liet zien dat de groep die in de pauze een wandeling maakte in een natuurrijke omgeving na die pauze beter presteerde dan de groep die een wandeling maakte door een drukke winkelstraat.

Ook het kijken naar de natuur op een foto helpt, maar wel iets minder goed dan een wandeling. Dus heb je geen tijd of natuur bij je in de buurt gebruik dan een foto van de natuur voor je geheugen.

Wil je meer weten over mentale technieken om je geestkracht te versterken? Kom dan eens naar een seminar of workshop en bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

https://www.psychologytoday.com/blog/hypnosis-the-power-trance/200909/does-hypnosis-improve-memory

https://academic.oup.com/brain/article-abstract/140/4/1100/2970094

http://www.dr.dk/nyheder/indland/mads-mistede-hukommelsen-som-17-aarig-hypnose-hjalp-mig-til-huske-igen

https://link.springer.com/article/10.1007/s10648-014-9290-2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4428077/

Memory Improved 20% by Nature Walk

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen