Geleefd worden: wat te doen om weer zelf te leven?

Je werk, je kinderen, je partner, je familie, je vrienden… iedereen wil een stuk van de taart van jouw leven en voor jou blijft er dan soms weinig over. Geleefd worden is niet leuk, want daardoor kom je vaak niet aan jezelf toe. 

Veel mensen hebben last van het gevoel dat ze geleefd worden. Ze worden geleefd door hun werk, door hun gezin of zelfs door hun agenda. Dit kan ook slaan op het gevoel dat je blijkbaar leeft om te werken, in plaats van dat je werkt om te leven[1]. In Duitsland is dit bijvoorbeeld zo’n probleem geworden dat managers en bedrijfseigenaren nu wettelijk geen contact met hun personeel mogen opnemen na werktijd. Dit komt ook doordat de Duitse cultuur hiërarchischer is dan de Nederlandse cultuur en mensen het daar dus lastiger vinden om “ nee” te zeggen tegen hun leidinggevende. 

Het probleem van geleefd worden is vaak dat je wel leeft, maar dat dit niet is volgens jouw persoonlijke zingeving. Het maakt in die zin niet uit of je gezond bent of dat je door je gezondheid beperkt wordt en daardoor geleefd wordt in een of ander traject[2]

Ik word geleefd door mijn gezin

Geleefd worden door je gezin kan in alle gezinnen voorkomen. Wel kan het zo zijn dat als een van je kinderen of je partner ziek of hulpbehoevend is, dat dit het gevoel dat je geleefd wordt versterkt (bron 2).

Een tijd geleden hoorde ik van iemand dat haar man bijvoorbeeld vrij weinig deed aan het huishouden en het zorgen voor de kleuter, omdat hij ‘belangrijk’ werk had. Als zij een dagje weg moest en hij moest oppassen en ze kwam thuis, dan was de kans zelfs groot dat het kind direct om eten zou vragen, omdat hij dan honger had. 

Je kunt je zelfs schuldig voelen over hoe verplicht familietijd voelt als je samen leuke dingen onderneemt[3].

Dat is geen handige situatie en het laat zien dat je soms door je gezin geleefd wordt. Of zelfs door school die verwacht dat je er bent als lunchmoeder/-vader of dat je op andere dagen een bepaalde bijdrage levert. 

In dit soort gevallen is het belangrijk om je grenzen aan te geven en om hulp te vragen. Je kunt bijvoorbeeld je partner om hulp vragen, maar als hij niet thuis geeft vanwege belangrijk werk, dan kun je ook kijken naar andere familieleden (zoals opa en oma) of zelfs de buren. In het uiterste geval kun je ook kijken naar de kinderopvang. 

Wellicht draait je partner zelfs wel bij als hij/zij merkt dat er andere mensen betrokken worden bij een probleem dat hij/zij eigenlijk prima kan oplossen. 

Ook is het dan belangrijk om te kijken naar je overtuigingen over het familieleven en hoe jij daarin hoort te functioneren. Dit is iets waar een hypnotherapeut je mee kan helpen. Zo kun je bijvoorbeeld overtuigingen over goed ouderschap hebben die wellicht helemaal niet zo logisch zijn als dat ze in eerste instantie voelen. 

Als je namelijk geleefd wordt en daardoor ongelukkig wordt, wat heeft je gezin daar uiteindelijk dan aan? Welk voorbeeld is dat uiteindelijk ook voor je kinderen? 

Een goed gesprek met je familie kan ook handig zijn, zodat je er bijvoorbeeld achter kunt komen wat zij belangrijk vinden of wat je partner belangrijk vindt[4]. Wellicht kom je erachter dat wat jij belangrijk vindt, voor hun helemaal niet zo belangrijk is. Dit kan je meer een gevoel van vrijheid geven als dit bijvoorbeeld gaat om het altijd hebben van een opgeruimd huis.

Door af en toe dit soort gesprekken te voeren kun je er ook achter komen dat wat iedereen belangrijk vindt kan afwisselen. Misschien was het samen eten even losgelaten, maar is juist door het loslaten van het samen eten duidelijk geworden voor de rest van het gezin dat dit toch wel belangrijk is. Daarom is het handig om dit af en toe te herhalen, zeker als er iets is losgelaten wat voor jou wel belangrijk is. 

Geleefd worden door je werk

Die man die er niet is, omdat hij heel ‘belangrijk’ werk heeft, wordt eigenlijk gewoon geleefd door zijn werk. In dat soort gevallen is het heel belangrijk om voor jezelf na te gaan welke overtuigingen jij hebt over werken en of je voor jezelf kunt opkomen op je werk of dat dit desastreuse gevolgen heeft.

Meestal is aangeven dat je voor je kind moet zorgen omdat de moeder dan iets heeft namelijk iets waar leidinggevenden wel rekening mee zullen houden en wat ze niet tegen je zullen gebruiken. 

Ook kun je checken hoeveel prioriteit jij je eigen leven geeft ten opzichte van je werk. Sta jij wel in je eigen top drie? Want wat is je werk nu waard als het ervoor zorgt dat je geen relatie met je kind of partner op kunt bouwen of in stand kunt houden? Of als je met pensioen gaat er alleen voor zult staan en je kind wellicht niet eens contact met je wil hebben?

De man die bijvoorbeeld ‘belangrijk’ werk had zat eigenlijk de hele dag in allerlei vergaderingen. Als jij in vergaderingen zit, dan merk je vaak al snel dat dingen effectiever en efficiënter kunnen. Een manier om dit voor elkaar te krijgen is om de vergadering een duidelijke harde deadline te geven, zoals 20 minuten[5]. Als je dan een vergaderbaan hebt, dan ben je sneller klaar en kun je meer tijd aan jezelf of je gezin besteden en wordt je dus niet meer geleefd.

Een hypnotherapeut kan je helpen met te oefenen hoe zo’n vergadering gaat en wat je kunt zeggen als je merkt dat mensen beginnen te praten over onderwerpen die niet van belang zijn. 

Ik word geleefd door mijn agenda

Als je prioriteiten hebt gesteld kun  je ook nog steeds het gevoel hebben dat je wordt geleefd door je agenda. Die familietijd die je had ingepland om gezellig samen te zijn voelt dan niet gezellig maar verplicht. Het lijkt net alsof spontaan leuke dingen doen niet meer gebeurt en dat kan afbreuk doen aan de dingen die je doet, terwijl ze misschien wel leuk zouden zijn als je die dingen spontaan doet. 

Er zijn mensen die zweren bij een goede agenda. Zo ken ik iemand die haar agenda al voor de komende twee jaar vol heeft gepland. Zij vindt dit prettig en voor haar is dit geen probleem.

Maar jij bent haar niet en niet iedereen houdt ervan om een enigszins voorspelbaar leven te leiden. Daarbij kun je ook gewoon toe zijn aan een dag rust en kun je helemaal gek worden van alle verplichtingen die in je agenda staan. 

Als je dan toch leeft met die agenda, kan je wellicht ook een “spontane” dag inplannen. Wie weet zelfs elke zondag, het is niet voor niets dat veel religies 1 rustdag per week hebben en dat dit ook echt bedoeld is als rust en niet als sociaal-leven-in-stand-houden-dag. Dit is een dag waarin je niets plant en waarop je op de dag zelf wel ziet of je de hele dag gaat luieren of juist een ingeving krijgt om iets leuks te gaan doen met iemand. Op die manier word je nog steeds een beetje geleefd door je agenda, maar heb je in ieder geval op die dagen geen verplichtingen. 

Je ego versterken en je eigen leven leiden

Naast praktische oplossingen is voor jezelf opkomen belangrijk als je op dit moment geleefd wordt door je gezin of je werk. De reden waarom je dat tot nu toe nog niet hebt gedaan kan namelijk heel goed zitten in het feit dat je een te laag zelfbeeld of te weinig zelfwaardering hebt. Jij bent je eigen tijd ook waard.

Met regressie kun je achterhalen waar dit gevoel van altijd voor anderen klaar moeten staan, maar niet voor jezelf klaarstaan vandaan komt en dit eventueel veranderen. Door het veranderen van een bepaalde kijk op het leven kun je al veel doen om onbewuste overtuigingen of belemmeringen van je af te trekken. 

Daarnaast is het opbouwen van je zelfvertrouwen en assertiviteit dus van belang. 

Met hypnose kunnen visualisaties je helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen. Daarnaast kan het herhalen van suggesties ook handig zijn om meer zelfvertrouwen en assertiviteit te krijgen. Dit kunnen suggesties zijn zoals: 

“Ik kan alles.”

“Ik mag voor mezelf kiezen.”

“Ik kan alleen goed voor anderen zorgen als ik ook goed voor mezelf zorg.”

“Ik ben alleen langdurig inzetbaar als ik goed voor mezelf zorg.”

“Ik mag niksen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen en problemen waardoor je het gevoel hebt dat je geleefd wordt kun je andere affirmaties of suggesties krijgen van de hypnotherapeut. 

Heb je hulp nodig om niet meer geleefd te worden? Ga dan naar bestetherapeut.nl.

Wil je weten hoe hypnose werkt en hoe je hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Of schrijf je in voor een van onze seminars of opleidingen. Daar ga je direct aan de slag met technieken om andere mensen zich goed te laten voelen. 

Bronnen: