Nee zeggen: hoe doe je dat makkelijker?
Nee zeggen: hoe doe je dat makkelijker?
01 maart 2021 
5 min. leestijd

Nee zeggen: hoe doe je dat makkelijker?

Een vraag die was ingezonden was: hoe kun je nu makkelijker nee zeggen? Kort door de bocht kun je natuurlijk “nee” zeggen, maar ik zal er even iets dieper op in gaan. Het is namelijk geen moeilijk woord. Het is simpel om in de spiegel te herhalen waarmee je jezelf kunt conditioneren, maar dan kan het mis gaan als je ergens juist een keer “ja” wilt zeggen.

Overal “ja” op zeggen is misschien een betere strategie dan overal “nee” op zeggen, maar het blijft onhandig.

Misschien is in jouw geval iets meer “nee” wel goed om te doen.

Nee zeggen tegen mensen

Als ik je vraag of je vanavond mee gaat naar de darkroom om je te laten verwennen door vijf mannen en vrouwen, dan is de kans heel groot dat je “nee” zegt. Als je toch nog “ja” zegt, dan kan ik helaas opeens niet meer 😉.

Maar waarom is het dan opeens veel makkelijker om “nee” te zeggen? Waarom zeg je heel makkelijk “nee” als we gaan vliegen en zonder parachute uit een vliegtuigspringen .

Dit komt doordat je zeker weet dat je dat niet gaat doen. Dan is het weer de vraag waarom je zeker weet dat je dit niet gaat doen?

Dat komt doordat het schuurt, het gaat helemaal tegen jouw waarden in.

Je vindt het bijvoorbeeld heel belangrijk om seksualiteit te delen met iemand waarvan je houdt. Dan is de darkroom-vraag natuurlijk heel makkelijk om nee tegen te zeggen.

Als je het heel belangrijk vindt om te leven, zul je ook makkelijk weigeren om zonder parachute uit een vliegtuig te springen.

Als je het dan wat normaler maakt is het belangrijk om te weten wat je zelf belangrijk vindt.

De moeite die je kunt hebben met nee zeggen komt dan vaak voort uit een conflict in waarden.

Je vindt het bijvoorbeeld belangrijk om mensen te helpen.

Of het voelt niet goed om mensen af te wijzen, want je vindt het ook zelf niet leuk om afgewezen te worden.

Maar waarom is dat belangrijk? Misschien vanwege het idee dat je erbij wilt horen en dat je er mag zijn.

Als je dan “nee” zegt is dat ook een signaal van er niet bij horen. In een privé situatie is het prima als je niet meedoet met een gangbang.

Nee zeggen op je werk

Maar in de werksituatie is het lastiger om nee te zeggen tegen je collega, want dan hoor je er misschien niet meer bij.

Aan de andere kant kun je nee willen zeggen, omdat je het super drukt hebt en nu al alles afraffelt, dan wil je nee zeggen. Maar dan is het de vraag waarom het belangrijk is om het werk dat er nu al ligt goed af te maken, in plaats van af te raffelen? Dan krijg je misschien voldoening.

Is die waarde sterk genoeg tegenover de andere waarde van erbij horen? Waarschijnlijk niet. Liever erbij horen dan geen voldoening.

De belangrijkste waarde bepaalt dan vaak waarom je ja of nee zegt.

Dan kun je doordenken over wat die voldoening je oplevert. Bijvoorbeeld aandacht, wat is daar belangrijk aan? Dan word je gezien en dan hoor je er toch weer bij. Dan wordt het alweer een duaal ding.

Als je dan vanuit “gezien worden” erbij hoort, waarom is dat belangrijk? Dan ben je misschien geliefd of mag je er zijn.

Stel je voor:

Ik hoor er nooit bij, maar ik mag er wel zijn”,

zet dat eens tegenover:

“Ik hoor erbij, maar ik mag er niet zijn.”

Dan heeft het afmaken van werk dat je al hebt, belangrijker dan je collega tegemoet komen.

Het is dus belangrijk om te weten waarom je nee zegt. Als je dit niet weet is het heel lastig om “nee” te zeggen.

De redenen: “Nee, sorry ik moet dit nog afmaken en ik wil het goed doen.”

Dan kan de collega zeggen: “Ja, dat is toch niet zo belangrijk.”

Dan zeg jij: “Ik vind dat wel belangrijk dus ja, dat is wel belangrijk.”

Je kunt dan ook zeggen “Ik wil je werk ook niet wilt afraffelen, daar heeft niemand wat aan. Als ik het goed kan doen wil ik je graag helpen, maar nu niet”

De achterliggende onbewuste redenen hoef je dan niet te delen, maar die zijn voor jezelf belangrijk om te kunnen weigeren zonder dat je er een raar of naar gevoel bij krijgt.

Op deze manier voelt het prima en als je niet zeker weet waarom je nee zegt, dan ga je twijfelen en dan zeg je ja.

Dat geldt voor werksituaties, dat geldt voor bij je kinderen. Dus denk goed na over waarom je “nee” wilt zeggen. Als je dat namelijk weet en voelt, dan is het makkelijker.

Dat wil niet zeggen dat het dan opeens altijd goed gaat. Als je moe bent zeg je dan toch makkelijker ja. In het begin kan het nog een onbewuste gewoonte zijn om ja te zeggen, maar train jezelf om te denken wat je belangrijk vindt en of dat belangrijker is dan de “ja” tegen de ander.

Verzamel voor jezelf dus drijfveren om de “nee” te onderbouwen. Dan kun je ook redenen vinden om voor de ander de “nee” duidelijk te maken.

Maar het begint intern, wat vind je belangrijk en vanuit dat belang kun je ja of nee zeggen.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2702992-nee-zeggen-hoe-doe-je-dat-makkelijker?play=true

Nee zeggen tegen verleiding

Dus tegen mensen is het nu eenvoudiger geworden om nee te zeggen, maar soms kun je in impulsieve situaties komen waarin het lastiger is om nee te zeggen. Nee zeggen is namelijk ook een vorm van zelfcontrole.

Als je bepaalde doelen hebt, zoals afvallen of bepaald werk doen, kunnen er zaken in je leven zijn waartegen je nee moet zeggen, terwijl je er toch ja tegen zegt.

Onderzoekers geven aan dat het doel wat je hebt en de motivatie die je ervoor hebt het makkelijker of moeilijker maken om nee te zeggen. Bij doelen die je wilt halen blijf je jouw focus bijvoorbeeld makkelijker houden dan bij doelen die je moet halen[1].

Hierin wordt ook eigenlijk het onderscheid gemaakt tussen intrinsieke motivatie, willen, en extrinsieke motivatie, moeten (vanwege externe omstandigheden).

Dus ook hier is het innerlijk en de innerlijke motivatie heel belangrijk om nee te zeggen tegen verleiding die je belet om je doelen te behalen.

Nee zeggen is voor jezelf kiezen

Nee zeggen is daarom ook een beetje voor jezelf kiezen. Je gaat na waarom jij iets belangrijk vindt, waardoor je makkelijker nee kunt zeggen. Als je op deze manier toch ja zegt, dan kies je dan ook de “ja” omdat je dit ook zelf wilt.

Als je het lastig vindt om die waarom vraag aan jezelf te stellen en je eigen belang voorop te zetten kan een hypnotherapeut je hiermee helpen. Onder hypnose kun je dan bijvoorbeeld sneller bij de overtuiging komen die je blokkeert om nee te zeggen en de hypnotherapeut kan je helpen te bepalen hoe die overtuiging er indirect ook voor kan zorgen dat je juist nee kunt zeggen.

Is dat toch lastig voor je? Dan kun je geholpen worden met regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop iets je blokkeerde om nee te zeggen.

Vervolgens helpt de hypnotherapeut je om dit moment op een andere manier te interpreteren, waardoor het alsnog makkelijker wordt om nee te zeggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om je in te leven in mensen die er op dat moment ook waren, of door je huidige jij in gesprek te laten gaan met de vroegere jij.

Er zijn veel dingen die gedaan kunnen worden met hypnose om nee zeggen eenvoudiger te maken.

Gevoel van schuld ontkoppelen van nee

Wat er vaak gebeurt wanneer je nee zegt is dat je hier een raar gevoel bij krijgt. Voor veel mensen is dit een soort schuldgevoel, terwijl dat dus nergens voor nodig is. Met hypnose kun je de verankering van dat gevoel bij nee veranderen. Naast alle bovenstaande stappen kan dat dus ook nog gedaan worden.

Door aanrakingen en positieve gevoelens te gebruiken kan de associatie dat “nee” bij schuldgevoel hoort – of een andere negatieve emotie – verbroken worden, zodat je je nog beter voelt als je terecht nee zegt.

Wil je weten hoe hypnose werkt en hoe je deze technieken in de praktijk kunt toepassen? Kom dan eens naar de gratis online hypnose masterclass.

Of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Ideaal voor als jij jezelf of juist anderen wilt helpen. Ongeacht of dit in de privésfeer is of juist als een soort lifecoach of iets dergelijks.

Bron:

[1] https://psycnet.apa.org/record/2015-21603-001

 

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen