Voor jezelf opkomen: hoe hypnose je kan helpen
Voor jezelf opkomen: hoe hypnose je kan helpen
16 maart 2018 
in Angst
6 min. leestijd

Voor jezelf opkomen: hoe hypnose je kan helpen

Buren, collega’s, ouders, kinderen, klasgenoten; er zijn veel mensen in je omgeving waartegen jij je op enig moment in je leven moet verdedigen. Dit klinkt soms erger dan het is, voor jezelf opkomen en jouw grenzen aangeven is ook een manier om die verdediging te laten gelden, maar dit is soms eenvoudiger gezegd dan gedaan. Hypnose kan je helpen om voor jezelf op te komen.

De boom en de buurman

Een mooi en voor veel mensen bekend voorbeeld is het aanvragen van een kapvergunning bij de gemeente. Een kennis van mij heeft er 15 jaar over gedaan om een eik naast haar tuin te laten kappen, want de buren waren het er telkens niet mee eens.

Een andere vriend van mij heeft zelfs een vergunning, maar de buurman is het er alsnog niet mee eens en hij probeert de kap van de boom op een andere manier te beletten dan door gewoon bezwaar te maken.

Dan heb je ook nog buren die tuinhuisjes bouwen om vervolgens last te krijgen van brand, al dan niet expres, en ook nog buren die een illegale uitbouw doen en daarmee in de problemen komen.

Buren zijn over het algemeen mensen waartegen je je het meest moet verdedigen op de meest onverwachte momenten, zelfs een goede verstandhouding met een buur kan opeens de mist in gaan en hoe kom je dan voor jezelf op?

Vooral als je altijd een goede relatie hebt gehad met je buren is het eenvoudig om toe te geven aan hun wensen, terwijl dit jou kan schaden. Als je met een soort weeïg gevoel toch maar toegeeft kan je daar later spijt van krijgen. Daarom is het belangrijk om genoeg vertrouwen te verzamelen in je rechten en in het gevoel dat je wel degelijk voor jezelf kan en mag opkomen.

Verdiep je in je rechten

Verdiep je bij een geschil in je rechten. Alleen al de kennis over welke rechten je hebt kan je het zelfvertrouwen geven om voor jezelf op te komen.

Vind je het lastig om zelf naar rechtsartikelen te zoeken en om deze te interpreteren? Dan kun je adviesvragen aan het juridisch loket of een advocaat bellen. Die willen je graag adviseren over de rechten die je hebt en over de stappen die je kunt zetten (ook als je nog niet naar de rechter wilt). Soms betaal je dan wel iets, maar voor particulieren hebben ze vaak een lager tarief dan voor bedrijven die juridische hulp nodig hebben.

Voor jezelf opkomen binnen de familie

Helaas komt het ook weleens voor dat je voor jezelf moet opkomen binnen je familie. Je krijgt bijvoorbeeld familiebezoek en iemand steekt een peuk op terwijl jij niet wilt dat er in je huis gerookt wordt. Als je dit vaak maar stilzwijgend aankijkt is dat erg jammer, want ook meeroken is ongezond voor je.

Of een probleem wat zich vaak later voordoet is als je ouders of schoonouders opeens een mening hebben over hoe jij je kinderen opvoedt en zich soms zelfs actief bemoeien met die opvoeding.

Jouw huis, jouw regels

Vooral in je huis is het belangrijk om voor jouw regels op te komen. Als je net je eigen woning hebt en uit huis bent, of financieel onafhankelijk van je ouders, kan dat nog heel lastig zijn. Het is dan belangrijk om het zelfvertrouwen, de eigenwaarde en de overtuigingen te krijgen dat je voor jezelf mag opkomen helemaal als je in je eigen territorium bent.

Hypnose kan met deze drie zaken helpen. Zelfvertrouwen is iets wat ook van veel overtuigingen af hangt. De overtuiging over jouw waarde ten opzichte van die familie is er bijvoorbeeld zo een.

Dan heb je ook nog families waarin leeftijd een belangrijke rol speelt. Hoe ouder iemand is hoe meer respect hij verdient. Wat respect dan inhoudt is voor iedereen anders, maar dit kan een probleem opleveren als respect wordt vertaald naar slaafse volgzaamheid aan de oudere. Deze overtuiging helpt je niet als een ouder iemand in je familie die peuk opsteekt of zich gaat bemoeien met jouw opvoeding.

Dit soort overtuigingen zijn te veranderen door bijvoorbeeld suggesties te herhalen of te luisteren tijdens zelfhypnose, zoals:

“Respect is wederzijds.”

“In mijn huis gelden mijn regels.”

“Ik ben het waard om te respecteren.”

“Mijn waarde is leeftijdsloos.”

Dit zijn slechts voorbeelden, maar deze vorm van zelfhypnose kun je ook gebruiken bij een ruzie met je buurman of collega’s omdat het erom gaat dat je vertrouwen en eigenwaarde wilt hebben om voor jezelf op te komen.

Voor jezelf opkomen op het werk of tijdens je studie

Samenwerken is in deze maatschappij, en eigenlijk in elke maatschappij, belangrijk. Helaas worden er ook weleens fouten gemaakt tijdens zo’n samenwerking.

Zo ken ik het verhaal van Isa die tijdens een stage een fout heeft gemaakt, maar pas nadat ze had overlegd met iemand die wél in loondienst was. De leidinggevende kwam erachter en zij kreeg de schuld van de fout. Onder de dwingende blik van de persoon in loondienst vertelde ze niets over het overleg en nam ze de volledige schuld op zich. De persoon in loondienst kreeg een langer contract en de stage werd niet doorgezet naar een tijdelijk contract, wat gebruikelijk was in dat vakgebied. Het niet voor haarzelf opkomen hielp haar dus totaal niet. Juist daarom is het belangrijk om op je werk en tijdens je studie voor jezelf op te komen als er in een samenwerkingsverband iets misgaat.

Aangeven dat iemand zich niet goed tegen je gedraagt is al een manier om voor jezelf op te komen. Dit kan vaak ook bij je leidinggevende of soms bij een vertrouwenspersoon.

Pesten op het werk is helaas ook iets dat nog steeds gebeurd en daarom is het van belang om voor jezelf op te komen om het in de kiem te smoren.

Soms is het lastig om voor jezelf op te komen, want je wilt wel netjes blijven. Het liefst scheld je misschien je collega na jaren mismanagement helemaal verrot, maar daar kom je ook niet verder mee.

Daarom kan een hypnotherapeut je helpen met een geleide visualisatie zodat je vertrouwen krijgt dat je voor jezelf kunt opkomen en dat dat een goede afloop heeft. Bij een geleide visualisatie induceert de hypnotherapeut eerst hypnose. Als je lekker ontspannen bent en openstaat voor suggesties begint de geleide visualisatie, die kan op de volgende manier gaan:

“Je komt op je werk en er is een fout ontdekt. Collega X wijst zoals gebruikelijk weer eens naar jou. Je haalt diep adem en gaat rechterop en stevig in je schoenen staan en verteld de manager dat collega X een verkeerde voorstelling van de situatie geeft jij hebt juist wel overleg gevoerd en de stappen uitgevoerd zoals die in de bedrijfsprocessen omschreven staat, de fout ligt dus bij iemand anders. De manager kijkt misschien even verward, maar accepteert je uitleg en vertelt hierbij dankbaar te zijn voor jouw versie van het verhaal. Nu gaat hij verder onderzoeken wat er nu is gebeurd, maar jij hebt in ieder geval je zegje kunnen doen. Het voelt goed om voor jezelf op te komen en dit is iets wat je vaker zult doen.”

Andere oefeningen om voor jezelf op te komen

Als hypnose je heeft geholpen in het verzamelen van zelfvertrouwen om de waarheid te kunnen vertellen en om voor jezelf op te komen zijn er nog een aantal andere oefeningen die je kunt doen om dit nog eenvoudiger te maken.

Tip 1: Oefen met altijd eerlijk zijn

Misschien denk je vaak iets, maar houd je maar je mond. Door vaker je mening te geven over een situatie of eerlijk te zijn over hoe iets is gebeurd kun je ervoor zorgen dat het ook eenvoudiger is om voor jezelf op te komen als iemand liegt en jou daarmee benadeelt. De waarheid vertellen is dan immers al een gewoonte geworden.

Tip 2: Neem kleine stapjes

Als je het lastig vindt om de eerste tip uit te voeren kun je ook nog andere stapjes zetten. Ten eerste is het handig om je te realiseren dat gedrag iets is wat je doet, niet wat je bent. Daarom kun je in ieder geval al beginnen met doen, zoals een houding aannemen als of je meer vertrouwen hebt. Rechter op staan en lopen is een kleine stap die een groot psychologisch effect kan hebben.

Je kunt ook met de kleine irritaties beginnen, kruipt iemand voor bij de rij in de supermarkt? Vraag dan beleeft om jou toch voor te laten gaan want jij stond er al.

Tip 3: Hou het zakelijk

Het is heel verleidelijk om emotioneel te worden als je voor jezelf moet opkomen omdat je gewoon weet dat je gelijk hebt. Probeer dat te vermijden. Hou je bij de feiten, hou het zakelijk en probeer beschuldigingen die gebaseerd zijn op assumpties te voorkomen.

Tip 4: Jouw tijd, jouw leven

Tijd is ontzettend waardevol en als iemand telkens inbreuk maakt op je tijd is het tijd om voor jezelf op te komen. Als je vaak moet overwerken voor taken die niet belangrijk zijn is dat handig om te melden aan je leidinggevende. Als een familielid telkens onverwachts op bezoek komt kun je aangeven dat hij/zij beter kan bellen omdat je soms ook een beetje me-time wilt.

Wil je meer weten over mentale technieken om sterker in je schoenen te staan? Kom dan eens naar de playshop of volg een opleiding van het Hypnose Instituut Nederland.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen