De grootste vergissing in de psychotherapie hypnose
De grootste vergissing in de psychotherapie hypnose
14 oktober 2013 
2 min. leestijd

De grootste vergissing in de psychotherapie hypnose

Er zijn heel veel psychotherapeuten die in de psychotherapie hypnose toepassen. Dat zou best goed kunnen zijn en gelukkig is dat ook vaak zo maar soms maken ze wel een vergissing.

Wat is Psychotherapie?

Psychotherapie is een gespreksbehandelmethode voor psychische stoornissen en problemen. Zo kan psychotherapie worden gegeven als ‘individuele’ psychotherapie, een groepspsychotherapie of een systeembehandeling.

Als je onverwacht een grote verandering in je leven meemaakt of je belandt in een crisissituatie en je kunt niet meer goed reageren of je voelt je verloren, dan kan psychotherapie je helpen om je te laten zien wat er werkelijk gebeurt en om je evenwicht en balans in het leven te herstellen.

Psychotherapie is een hulpbron die gebruikt kan worden als je ondersteuning nodig hebt. En dat is natuurlijk helemaal prima. Het is goed dat je ondersteunt wordt wanneer je dat nodig hebt, alleen op welke manier? Eerst is het goed om even een paar dingen op een rijtje te zetten zoals..

Wat zijn Psychische stoornissen nu eigenlijk?

Psychische stoornissen zijn eigenlijk alle vormen van gedrag die niet goed werken en die een mentale oorzaak hebben. Een depressie is daar een voorbeeld van, waarbij de persoon gedurende een periode een neerslachtige stemming ervaart of een verlies van interesse en plezier in de dagelijkse activiteiten.

Depressies zijn heel goed te zien als een ongewenste, negatieve vorm van zelfhypnose. Om iets aan een depressie te doen is het juist goed om naar een psychotherapeut of hypnotherapeut te gaan. Wanneer de psychotherapie hypnose gaat gebruiken is het goed om te beseffen dat het twee verschillende vakgebieden zijn waar anders wordt gedacht vaak.

Hypnotherapeuten nemen waar dat de depressieve mens constant in een negatieve vorm van zelfhypnose is. Het is een ongewenst stuk gedrag dat niet werkt en dat heeft ergens een oorzaak. Nu denkt de psychotherapeut soortgelijk alleen die gelooft vaak werkelijk dat er een oorzaak is en dat is het verschil.

In de psychotherapie is een belangrijk gegeven dat inzicht verandering geeft, maar dat idee is allang achterhaald. Sterker nog, een ‘echte’ oorzaak is er ook niet aan te wijzen voor de depressie dus dan kan je als psychotherapeut lang zoeken. Het is namelijk allemaal gebaseerd op een subjectieve waarneming.

Wat doet de Hypnotherapeut dan nou precies?

De Hypnotherapeut zorgt ervoor dat tijdens de therapie een toestand van trance bewust wordt opgewekt. Deze toestand treedt normaal gesproken op wanneer we bijvoorbeeld aan het dagdromen zijn of helemaal opgaan in een film of boek.

Bij hypnotherapie is deze trance meestal veel intenser dan in het dagelijks leven. Door Hypnose toe te passen wordt er gebruik gemaakt van verschillende interventies zoals: Regressie, Coaching, Mindfulness, Visualisaties, of dromen. Door het (her)ontdekken van je eigen mogelijkheden, creativiteit en nieuwe inzichten, ben je beter in staat om obstakels in je leven te overwinnen.

De grootste vergissing is dat Hypnotherapie geen op zichzelf staande psychotherapie is, maar het toepassen van hypnose als methode binnen een therapie. Hypnose kan in principe binnen elke vorm van therapie gebruikt worden.

Een hypnotherapeut spoort de oorzaak op en transformeert deze. Of het waar is of niet doet niet ter zake, want het onbewuste programma wat daaruit voort is gekomen werkt namelijk niet goed. En dat is het probleem, niet de oorzaak. Wanneer dat programma wordt getransformeerd is er een verandering.

Dat is het grote verschil met de psychotherapie hypnose of de hypnotherapie. Het gaat er niet om of het waar is of niet, het gaat om het aanpassen van het onbewuste programma naar een programma dat goed werkt voor de cliënt.

Ik hoor graag wat je van dit artikel vindt.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen