Hersenbloeding: Hypnose voor de revalidatie

Een spontane hersenbloeding is eigenlijk een  beroerte, en in ernstige gevallen kan dit zelfs fataal zijn. In sommige gevallen bestaat het risico dat je vaker last krijgt van hersenbloedingen als dit eenmaal begonnen is.

Helemaal niet fijn, in dit blog gaan we daarom in op hersenbloedingen en welke rol hypnose dan kan spelen.

Oorzaak van een hersenbloeding

Bij een hersenbloeding scheuren vaak de kleine bloedvaatjes in de hersenen, dit kan allerlei oorzaken hebben zoals:

  1.  Hoge bloeddruk
  2. Tumoren
  3. Ontstoken wanden van bloedvaten[1]
  4. Medicijnen zoals bloedverdunners
  5. Hoge bloeddruk door drugsgebruik ( coke of amfetamine)[2]
  6. Cerebrale amyloid angiopathie (CAA)[3]
  7. Trauma (zoals een klap op je hoofd)

Gevolgen hersenbloeding

Een hersenbloeding kan allerlei gevolgen hebben. Een deel van de hersenen krijgt bijvoorbeeld door de bloeding geen bloed meer en kan daardoor afsterven. Aan de andere kant kan het bloed zich ophopen en druk uitoefenen op de hersenen wat ook niet goed is[4].

Hierdoor kun je last krijgen van neurologische problemen. Je kunt niet meer goed denken, je persoonlijkheid verandert of je kunt bepaalde bewegingen niet meer goed maken. Ook kan je spraak erdoor beïnvloed worden.

Vooral in de eerste weken na de hersenbloeding kun je merken dat er allerlei extra problemen optreden. Vaak is de schade chronisch, of heb je er ten minste langdurig last van[5].

In de helft van de gevallen kan iemand komen te overlijden door een hersenbloeding. Dus eigenlijk heb je nog geluk als je er alleen met neurologische schade van af komt.

In dat geval kun je last krijgen van, dus de neurologische schade, maar ook:

  1. Vermoeidheid
  2. Verminderd werkgeheugen
  3. Verminderde concentratie
  4. Verminderde focus/aandacht
  5. Moeilijkheden om geschreven of gesproken taal te begrijpen
  6. Vergeetachtigheid, zoals met belangrijke afspraken
  7. Overweldigd voelen door informatie in sociale en publieke situaties[6] (als je bijvoorbeeld in een winkelcentrum bent, of op een feestje).

Behandeling

In de acute fase van een hersenbloeding moet je vooral opletten dat iemand goed kan ademen en een goede bloedcirculatie heeft.

Vaak stopt men met bloedverdunners en soms worden bloedstollende medicatie voorgeschreven om het bloeden te stoppen.

Wel is het belangrijk om de bloeddruk te verlagen, om verdere bloedingen te voorkomen (bron 2).

Soms is het zelfs nodig om chirurgisch in te grijpen[7]. Als je dit spannend vindt kan hypnose je helpen om kalm te blijven voor en na de operatie, wat ook weer goed is voor het herstel.

Revalidatie

Doordat er neurologische schade kan zijn kan er hulp nodig zijn met  fysiotherapie om motorische bewegingen opnieuw te leren, logopedie voor spreken en slikken en cognitieve gedragstherapie om denkprocessen weer te verbeteren of herstellen.

Een case-study laat zien dat zelfs een opname voor zelfhypnose die iemand helpt om zich te herinneren hoe het voelt om bepaalde taken uit te voeren het herstel kan bevorderen als die door de hersenbloeding enigszins in een coma-achtige toestand is gekomen[8]. Dit is dan wel een langdurig proces en werkt niet zoals bij hypnotherapie in 3 sessies. Na drie jaar kon de patiënt weer zelfstandig eten en drinken.

De hypnotherapie begon pas toen artsen aangaven dat ze dachten dat er geen verbetering in de toestand zou komen. De persoon kon de ogen wel open doen, maar signalen om “ja” en “nee” te kunnen zeggen werden niet consistent goed gebruikt. In de case-study vroeg de familie of ze hypnose konden proberen.

Chinees onderzoek laat ook zien dat mensen die een beroerte hebben gekregen door een hersenbloeding hun behandeling kunnen versterken met hypnose. Dit werd vergeleken met een behandeling zonder hypnose. Hypnose helpt dan om:

  1. Neurologische paden te verbeteren.
  2. Minder last te hebben van angsten.
  3. Minder last te hebben van depressieve klachten.
  4. Verbetering van kwaliteit van leven.

De hypnose-groep kreeg 2 keer per week een sessie van een hypnose professional. Ze hadden losse comfortabele kleding aan en ondergingen de hypnotherapie liggend. De inducering van hypnose werd per patiënt aangepast en gebruikt om een slechte stemming weg te nemen. Er werden suggesties gebruikt om de revalidatie van de patiënt te versterken. Mensen werden ook weer uit hypnose gehaald en aangemoedigd om te leren zichzelf te ontspannen[9].

Hypnose voor motivatie

Als je weer als een baby alles opnieuw moet leren, kan dit voelen als een ontzettende opgave. Lopen, eten, drinken, spreken, alles was altijd zo vanzelfsprekend. Je was je er niet eens bewust van dat je dit deed en dat dit op een bepaalde manier in je lichaam zat.

Zo’n beetje letterlijk opnieuw beginnen kan voelen als een hele opgave, dan is de eerste stap het verbeteren van de motivatie voor dit hele revalidatieproces.

Want hypnotherapie is één ding, maar daarnaast kan er nog fysiotherapie en logopedie zijn met huiswerk waar je wanhopig van kunt worden als het allemaal niet in 1 keer lukt.

Die motivatie krijg je, als je zicht krijgt op een goede uitkomst en dat begint met het herstel van neurologische paden.

Hypnose om neurologische paden te verbeteren

Neurologische paden heb je nodig om weer goed te denken. Een hypnotische suggestie die daarom erg belangrijk is voor mensen is dat ze het vertrouwen krijgen dat “denken” weer moeiteloos gaat en dat ze er weer op kunnen vertrouwen na de behandeling.

Hiervoor kunnen verschillende technieken gebruikt worden, zoals:

  1. Regressie naar hoe je was voor de hersenbloeding.
  2. Visualiseren van neuroplasticiteit (dat je hersenen zich kunnen herstellen).
  3. Post hypnotische suggesties over de toekomst (dat je weer normaal functioneert).
  4. Vertrouwen in eigen herstel krijgen, ongeacht wat anderen hierover gezegd hebben (bron 6).

Dit vertrouwen kan bijvoorbeeld versterkt worden door een vergelijking te maken tussen andere wonden die altijd automatisch geheeld zijn, en dat je brein zichzelf ook kan helen. Als je een geschraapte knie hebt, heelt die vanzelf. Je brein is na een bloeding ook geschraapt en kan zichzelf daarna ook herstellen.

Eigenlijk doe je dit continue onbewust, en mensen dat duidelijk maken versterkt ook het vertrouwen in hun helingsproces (bron 6).

Metaforen gebruiken om hersenschade te herstellen

Daarnaast kunnen mensen visualiseren hoe ze de schade aan hun brein herstellen. Een casestudy laat zien dat een vrouw in hypnose rond haar brein loopt en daar beschadigingen ziet. In de visualisatie doet ze er een balsem op, om de beschadiging te herstellen.

De schade die ze had aan haar brein, in haar geval door wat anders dan een hersenbloeding, zorgde ervoor dat ze naast de 7 uur slaap ‘'s nachts, ook 4 uur in de middag moest slapen om minder vermoeid te zijn.

Na die visualisatie, die voor haar erg emotioneel, maar helend was, hoefde ze nog maar 1 uurtje in de middag te slapen en wilde ze zelfs weer op zoek naar een baan.

De visualisatie die ze had, was helemaal niet realistisch, maar voor het herstel maakte dat niet uit. Dit was de metafoor, voor de schade die ze had opgelopen.

Hypnose voor motorische functie

Een signaal waaraan je kunt merken dat je neurologische verbindingen herstellen is wanneer je door een hersenbloeding bepaalde bewegingen niet meer goed kunt maken. Als er dan hypnotherapie wordt gebruikt en je merkt dat je die beweging daarna wel kunt maken, laat dit zien dat er een effect is geweest.

Een case-study van een 66-jarige vrouw die haar linkerarm niet meer goed kon bewegen na een hersenbloeding laat zien dat hypnotherapie haar heeft geholpen om meer motorische controle te krijgen, zodat ze weer met haar eigen gedachten en wilskracht haar arm kon bewegen wanneer zij het wilde[10].

Voor dit soort herstel spelen visualisaties een grote rol. Wanneer je onder hypnose bent kun je eerst de suggestie krijgen om je te herinneren hoe het was om bepaalde bewegingen te maken.

Misschien speelde je eerder volleybal en wil je dat weer kunnen. Je kunt je dan inbeelden hoe het was om bepaalde volleybal bewegingen te maken en te voelen hoe dat voelde.

Vervolgens kun je dit visualiseren (met het gevoel erbij) in hypnose, zodat je brein weer de verbindingen herstelt die dat mogelijk maakten. Of dat de kennis als een soort zaadje weer in jezelf gepland wordt die weer gaat groeien (bron 6). Dit is dan een metafoor over het leerproces dat je begint.

Op die manier kun je de bewegingen die je kunt maken steeds wat groter en moeilijker maken, totdat je weer normaal functioneert.

Hypnose gaat onbewust

Het vreemde is, dat er soms herstel kan zijn zonder dat je het zelf doorhebt. Dat kan dan ook weer demotiverend werken, maar dat betekent niet dat het herstel er niet is.

Bij een vrouw die een beroerte had gehad, die laag was in hypnotiseerbaarheid, kwam naar voren dat 4 sessies voldoende waren om meer energie te hebben en weer sociaal te functioneren. Cognitieve tests lieten duidelijke verbeteringen zien en haar omgeving merkte dit ook op, maar zijzelf niet.

Pas toen haar partner een aantal maanden later aangaf dat ze niet meer onder de blauwe plekken zat, omdat ze eerder nog overal tegenaan liep, had ze door dat haar subjectieve ervaring onbetrouwbaar was en dat het eigenlijk heel goed ging met haar.

Ze had alleen niet direct door dat de hypnose voor haar gewerkt had. Dat was helemaal onbewust gegaan (bron 6).

Hypnose leren

Wil jij anderen helpen die last hebben gehad van een hersenbloeding om de neurologische paden weer te herstellen? Dan is kennis van hypnotherapie ontzettend waardevol.

Als je al onze opleidingen hebt gevolgd mag je jezelf hypnose practitioner noemen en ken je ook de technieken die in dit artikel benoemd zijn.

Kom eens naar een gratis masterclass voor een kennismaking.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen of evenementen.

Bronnen: