Het Geheim van de Metafoor
Het Geheim van de Metafoor
20 december 2011 
2 min. leestijd

Het Geheim van de Metafoor

Metafoor de GeldboomEen metafoor is een krachtig middel om te beïnvloeden en te overtuigen. Denk aan bijvoorbeeld de geldboom.. Het werkt met associaties en heeft een ongelooflijke uitwerking op ons brein. Dat komt omdat ons onderbewustzijn symbolisch denkt en allerlei verbanden legt met deze symbolen. Het is dus niet zomaar een verhaaltje…het gaat veel verder en ook de wetenschap is overtuigd van de kracht..

Het Geheim van de Metafoor

Wat is een metafoor precies? Een metafoor is een vorm van beeldspraak. Er wordt ook vaak geen vergelijking gebruikt. Je kan een metafoor al in één woord gebruiken of als een compleet verhaal zoals een sprookje, wat vaak een schitterende metafoor is voor een belangrijke les.

In het sprookje van bijvoorbeeld ‘sneeuwwitje’ zitten nog veel meer metaforen. Zo staat een bos vaak voor het leven waar iedereen zijn eigen weg in moet vinden. 7 is in veel culturen een magisch getal en de appel wordt ook al gebruikt in de Bijbel waarin het de verboden vrucht is.

Maar goed, dat zijn sprookjes. In onze spreektaal gebruiken wij echter ook veel metaforen. Vaak zijn dat woorden, zoals ‘komkommertijd’ of ‘tot in de pruimentijd’. Maar ook de zin ‘Hij ploegt zich door de vergadering heen’ bevat ook een metafoor, want ploegt hij letterlijk door de vergadering? Nee, maar iedereen heeft een idee wat ermee bedoeld wordt.

Gebruik van Metaforen

Wanneer je dit effectief gebruikt dan kan je ongelooflijke dingen bewerkstelligen bij mensen. Zo is er een onderzoek geweest waarin ze twee groepen mensen een artikel lieten lezen over de toename van criminaliteit in een (verzonnen) stad. Het ene artikel sprak over dat de misdaad als een virus om zich heen greep. Het andere artikel sprak over de misdaad als een beest.

Denk daar eens over na. Wanneer je denkt aan misdaad als een virus dan heb je daar waarschijnlijk andere oplossingen voor dan als je misdaad zou zien als een beest, toch? En dat kwam ook uit dat onderzoek.

Er kwamen compleet andere oplossingen uit. Het virusartikel bracht meer preventieve oplossingen en het beestartikel meer corrigerende maatregelen.

Zelfs na lange tijd, wanneer ze weer werden gevraagd om oplossingen aan te dragen en het artikel nu metafoorloos lazen, bleven ze op hetzelfde gedachtespoor zitten. Het is dus een zeer krachtig middel om diepgaand iemand voor lange tijd te beïnvloeden.

Je doet dit zelf ook. Jouw brein werkt symbolisch en in metaforen. Het is daarom ook een belangrijk onderdeel in de conversationele hypnose opleiding. Wanneer je deze kracht, de geheimen en de symboliek erachter begrijpt dan heb je een tool waarmee je ongelooflijke dingen kan bewerkstelligen bij anderen. Het is het naar mijn mening het sterkste beïnvloedingsmiddel dat er bestaat, omdat het al, sinds er mensen zijn, gebruikt wordt en daardoor ook diep verankerd is in ons brein.

Een oefening uit die 7daagse opleiding wil ik zeker met je delen, omdat dat een enorme impact kan hebben en je heel snel een stuk verder kan helpen. Deze oefening heeft nog vele lagen eronder maar alleen deze laag heeft vaak al een superimpact.

Oefening

Ik noem het de Forrest Gump Game. Forrest zei: ‘Life is like a box of chocolate … you never know what you gonna get’

Dat vond Forrest, maar wat is het leven voor jou? Is dat ook als een doos bonbons? Of is dat wat anders? Ik hoor het graag van je en hieronder kan je dat posten. Weet dat jouw metafoor een enorme impact hebt op hoe jij het leven ziet. Het kan heel verhelderend zijn wanneer je erachter komt.

Post je reactie hieronder en deel dit artikel met jouw netwerk door hieronder op de buttons te drukken. Zo maken we meer mensen bewust van hun onderbewustzijn!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Trees
Door

Trees

op 20 Dec 2011

denken dat het oprolmechanisme van een stofzuigersnoer op stroom werkt.

Reactie plaatsen