NAH begeleiding: hoe hypnose kan helpen bij het begeleiden van NAH patiënten
NAH begeleiding: hoe hypnose kan helpen bij het begeleiden van NAH patiënten
17 februari 2023 
6 min. leestijd

NAH begeleiding: hoe hypnose kan helpen bij het begeleiden van NAH patiënten

Breinletsel is iets waar sommige mensen pas later in hun leven last van krijgen, bijvoorbeeld doordat ze gewond zijn geraakt aan hun hoofd of doordat ze een beroerte, hersenvliesontsteking, zuurstoftekort, vergiftiging, MS of hersentumor hebben gehad. Dit ongeluk kan dan een trauma aan het brein hebben veroorzaakt die van invloed is op hun dagelijks leven. Niet aangeboren hersenletsel is dan de term die gebruikt wordt. 

Mensen met NAH

Mensen met NAH reageren niet goed op de revalidatie na bijvoorbeeld een ongeluk waardoor ze langdurig last blijven houden van het hersenletsel. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je werkgeheugen niet meer goed functioneert. Je vindt het dan lastig om informatie voor korte tijd in je gedachten te houden en te kunnen veranderen[1]

Dit is al te merken als je een gesprek met iemand voert. Je kunt dan snel de draad van het verhaal kwijtraken, zoals de context waarin iets zich afspeelt. Als je antwoord wilt geven kun je snel vergeten waarop je eigenlijk antwoord wilde geven[2].

Een beschadigd werkgeheugen kan dus ontzettend veel invloed hebben op je leven, zo kun je het lastig vinden om plannen te maken of om je iets voor te stellen dat niet op dat moment bij jou in beeld is.  Je wordt ook veel impulsiever, omdat je je niet goed meer kunt voorstellen waarom je niet zou toegeven aan een bepaalde impuls. 

Bij milde breintrauma’s kan het echter zo zijn dat je jouw beroep niet meer goed kunt uitoefenen. Veel mensen met een NAH gaan bijvoorbeeld parttime werken of moeten helemaal van baan veranderen. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een jaar na een flinke hersenschudding nog last hebben in hun dagelijks leven doordat hun hersenen niet meer functioneren zoals eerst[3]

Soms kunnen mensen door het trauma last hebben van blijvende gevolgen zoals dus niet meer goed kunnen denken, een verandering van de persoonlijkheid en meer last hebben van psychische ziekten zoals depressies of angsten[4]. Dit is ontzettend vermoeiend en goede slaap is dan ook van belang. Dit kan soms juist door het NAH lastiger zijn geworden. 

In Nederland hebben ongeveer 650.000 (!) mensen last van NAH.

In Nederlands onderzoek komt naar voren dat het effect kan zijn dat verjaardagen en feestjes te vermoeiend zijn geworden. Daarnaast kunnen mensen het lastig vinden om te begrijpen dat iemand een probleem heeft, omdat het aan de buitenkant niet te zien is. Mensen kunnen dan dingen zeggen als “je stelt je aan” of iets dergelijks[5]

Bij sommige mensen is het effect wel duidelijk zichtbaar, bijvoorbeeld doordat ze een gedeeltelijke verlamming hebben gekregen of last krijgen van epilepsie. Het zijn vooral de mensen die onzichtbaar letsel hebben bij wie de omgeving vaak niet goed kan begrijpen dat de situatie nu anders is dan voorheen. 

NAH zorg

Zorg voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel is vaak van langdurige aard. In de GGZ bestaan specifieke afdelingen die zich richten op mensen met dit probleem. Het is niet zo dat mensen vaak zorg nodig hebben, maar de zorg die ze krijgen is vooral gericht op de manier waarop mensen met NAH hun dag besteden[6]. Denk hierbij aan hoe het gaat met werk, hobby’s en sociale relaties. 

In Nederland komen de meeste mensen met dit probleem pas maanden (meestal een half jaar) nadat het hersenletsel is ontstaan, vaak door een beroerte, bij de GGZ terecht (bron 6). 

NAH en hypnose

Omdat hypnose veel invloed op de hersenen heeft en de manier waarop je informatie verwerkt, wordt ook onderzocht of hypnose invloed kan hebben op het herstel bij mensen met NAH. 

Zo is er onderzocht of bepaalde hypnotische suggesties toch het werkgeheugen kunnen verbeteren. Hieruit kwam naar voren dat dit zeker kan en dat mensen daarna zelfs een beter werkgeheugen kunnen hebben dan mensen die nooit last hebben gehad van een trauma aan de hersenen. Zelfs zes weken na de hypnotherapie sessie van een uur hadden mensen nog steeds een verbetering in het functioneren van hun werkgeheugen. Onderzoekers denken dat er dus toch nog een soort restcapaciteit in het brein is om informatie op een normale manier te verwerken en dit kan geactiveerd worden door hypnose[7].

In het onderzoek werd gebruikgemaakt van leeftijdsregressie, zodat het brein zich weer kon voorstellen hoe het functioneerde voordat het hersentrauma was ontstaan (er is immers niets mis met het langetermijngeheugen) en is gevisualiseerd hoe de breinplasticiteit ervoor kan zorgen dat het werkgeheugen zich weer herstelt (bron 6). Daarnaast werd er gebruikgemaakt van een masterhypnotherapeut die meer dan een jaar ervaring had met het werken met cliënten. 

Voor mensen die nog wel kunnen werken, maar niet meer optimaal, kan hypnotherapie ook nuttig zijn om weer optimaler te functioneren. In een onderzoek naar het effect van hypnose voor deze mensen werden suggesties gebruikt voor het verbeteren van het concentratievermogen, het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van hun werkgeheugen. 

Ook in dit onderzoek was regressie belangrijk om de staat van functioneren van voor het breintrauma op te halen (bron 3). Daarnaast werken posthypnotische suggesties gebruikt om aan te moedigen om de pre-trauma staat weer te bereiken. Deze mensen kregen in totaal acht hypnosesessies. Dit hielp om vermoeidheid te verminderen en om minder last te hebben van angsten en depressieve klachten. 

Mensen konden hierna ook langer in een vergadering aanwezig zijn en hadden minder rust nodig (waardoor ze weer iets meer konden werken als ze dat wilden). 

Slaap verbeteren is ook iets dat veel gedaan wordt met hypnose, ongeacht of je last hebt van een hersenletsel of niet. Het is wel specifiek onderzocht voor mensen met een hersenletsel en hieruit kwam naar voren dat groepshypnose al hielp om de slaap van mensen met hersenletsel te verbeteren en om vermoeidheid te verminderen (bron 4). In het onderzoek werd mindfulness meditatie vergeleken met hypnotische suggesties voor het verbeteren van slaap en alleen de hypnose groep kon aangeven dat de slaap verbeterd was. Ook waren de lange termijn verbeteringen beter in de hypnosegroep dan in de mindfulness groep. 

Ook in dit onderzoek kregen deelnemers van de hypnosegroep de suggestie dat hun breinplasticiteit ervoor zou zorgen dat het brein zich zou herstellen, reorganiseren, zodat het kon functioneren als voor het hersenletsel. Daarnaast kregen deelnemers de suggestie dat ook hun vaardigheden en ervaringen weer zouden worden als voor het hersenletsel. Daarnaast kregen ze suggesties over hoe makkelijk het denken en automatiseren van gedachten weer zou worden. 

Hoe hypnose nog meer kan helpen

Naast dat hypnose kan helpen om de hersenfunctie te verbeteren, kan hypnose je ook helpen om beter om te gaan met de veranderingen die niet-aangeboren hersenletsel met zich meebrengt, zoals niet meer goed kunnen werken, verslechtering van relaties en het kleiner worden van je wereld.

Dit zijn nogal wat zaken die je opeens moet loslaten, waardoor je in een dip kunt raken. Hypnose kan je situatie herkaderen, waardoor je toch nog met meer plezier verder kunt in je leven. 

De kans is groot dat je je nu focust op wat allemaal niet meer lukt en dat is heel pijnlijk. Met hypnose kun je je juist focussen op wat wel lukt en de vrienden die wel blijven komen. Dat zijn immers je echte vrienden en de andere waren blijkbaar alleen maar ‘mooi weer’ vrienden. 

Daarnaast kun je nu ook last hebben van overtuigingen over hoe het leven hoort te zijn en hoe je hoort te functioneren. Veel mensen moeten na een hersenletsel toch opnieuw prioriteiten stellen in het leven. Wat is nu echt belangrijk? Hypnose kan je hiermee helpen door belemmerende overtuigingen die je nu ongelukkig maken weg te nemen en hiervoor in de plaats juist helpende overtuigingen te installeren.

Dit kan met posthypnotische suggesties en het kan door bepaalde suggesties te herhalen zoals: 

“Ik kan genieten van het leven.”

“Ik ben goed genoeg zoals ik ben.”

“Het is goed om hulp te vragen.”

“Ik mag mijn rust pakken.”

“Ik heb vrienden die blijven en ik kan nieuwe vrienden maken.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van de problemen die iemand heeft met NAH kan een hypnotherapeut andere suggesties bedenken. 

Hypnose kan dus bij mensen die last hebben van NAH helpen om de hersenfunctie te herstellen (afhankelijk van de ernst) door gebruik te maken van regressie en posthypnotische suggesties. Daarnaast kan hypnose je helpen om beter om te gaan met de nieuwe situatie van je leven, zodat je er minder depressief van wordt. 

Wil jij meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je hiermee mensen kunt helpen? Kom dan eens naar de gratis online masterclass.

Wil je de technieken zoals leeftijdsregressie en posthypnotische suggesties leren die mensen kunnen helpen om hun brein weer beter te laten functioneren? Schrijf je dan eens in voor de seminars of opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden online en klassikaal gegeven. Je kunt de lesvorm kiezen die bij jou past. 

Heb je last van niet-aangeboren hersenletsel en heb je hulp nodig van een hypnotherapeut? Ga dan eens naar bestetherapeut.nl om een therapeut bij jou in de buurt te vinden. 

 Bronnen:

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen