Het werken met Ideomotorische Signalen
Het werken met Ideomotorische Signalen
23 november 2011 
in Hypnose
2 min. leestijd

Het werken met Ideomotorische Signalen

Ideomotorisch signaalHet onderbewustzijn is een plek waar je graag contact mee hebt. Het zorgt ervoor dat je in leven blijft. Je ademhaling regelt het, je spijsvertering en nog veel meer. Alles waar je niet bewust over na wilt denken regelt het voor jou en dat is super natuurlijk.

Wat zijn Ideomotorische Signalen

Ideomotorische signalen zijn signalen die onbewust zijn. Je kan bijvoorbeeld denken aan een stuiptrekking. Dat kan je gebruiken om contact te maken met jouw onderbewustzijn.

Meestal doet de hypnotherapeut dat. Op een vooraf afgesproken signaal maakt hij dan contact met jouw onbewuste. Dat kan bijvoorbeeld een vingersignaal zijn. Wanneer de ene vinger omhoog gaat is het een ‘ja’, wanneer de andere vinger omhoog gaat is het een ‘nee’. Met die signalen kan hij dan werken.

Het mooie hiervan is, dat jij niets hoeft te zeggen. Jouw onderbewustzijn ‘praat’ met de coach/therapeut en vindt ook de oplossing voor jou. Het is een van mijn meest favoriete methodes en is ook een vast onderdeel van de hypnotherapie opleiding uiteraard.

Maar ja, je wilt dit natuurlijk ook zelf kunnen. Je wilt niet voor elk wissewasje naar een coach moeten vluchten, toch? Nee, je wilt jouw eigen problemen zelf makkelijk kunnen oplossen.

Gelukkig kan je zelf contact maken met jouw onderbewustzijn. Let wel, dit vergt wat training en blijf beleefd. Ik zal even uitleggen waarom..

De Grote Broer

Stel je hebt een broer en die heb je al 25 jaar niet gezien. Je hebt niets van je laten horen, je hebt hem al die jaren genegeerd. Je hebt zijn hulp nodig en spoort hem op. Het blijkt dat hij al 25 jaar aan de andere kant van het land woont. Je gaat erheen, belt bij hem aan en hij doet open. Je vraagt: ‘Kan je mij nu even helpen met verhuizen? Ik zie je zo..’

Wat denk je dat hij zegt…

Zal hij direct voor je zijn jas aantrekken en met je meegaan? Ik denk het niet. Na 25 jaar geen enig contact met jou te hebben gehad zal hij echt niet direct jou gaan helpen met een verhuizing. Waar was jij al die tijd dat hij jouw hulp nodig had?

En zo is het ook met jouw onderbewustzijn…

Ga weer een relatie aan. Bedank hem (waar hem of hij staat kan uiteraard ook haar of zij staan..) iedere keer wanneer je enige vorm van contact hebt. Waardeer hem wat hij voor je doet en het zal steeds makkelijker gaan om signalen te krijgen en ermee te werken.

Hoe pak je het aan

  1. Pak een probleem waar je doorheen wilt gaan werken.
  2. Keer in jezelf en vraag of je onderbewustzijn contact met je wilt. Stel voor dat hij contact maakt met jou door een vinger te bewegen. Dat is dan ook direct het ‘ja’ signaal.
  3. Als je contact hebt stel dan ook een ‘nee’ signaal in. Maak daar een andere vinger van, ook aan de andere hand.
  4. Erken als je contact hebt dat hij (jouw onbewuste) goed werkt heeft verricht en dat hij daar zijn redenen voor had. Dat jij dat begrijpt. Alleen nu is het beter om een andere manier te gaan vinden voor dezelfde reden. Vraag of hij dat wilt gaan doen en wacht op contact.
  5. Bedank weer na het contact en vraag of hij naar het meest creatieve gedeelte wilt gaan om daar nieuwe manieren te vinden die dezelfde reden vervullen en die de oude manier kunnen vervangen.
  6. Na het ‘ja’ signaal bedank je weer en vraag je of hij de ‘ja’ vinger wilt laten bewegen, iedere keer wanneer er een nieuwe manier is gevonden.
  7. Na ongeveer 7 nieuwe manieren vraag je of hij verantwoordelijkheid wilt nemen voor die manieren en of hij die nu wilt gaan gebruiken in plaats van de oude manier.
  8. Na het ‘ja’ signaal bedank je jouw onderbewustzijn voor dit contact en is jouw probleem opgelost..

Training

Dit vergt wat training maar het is het zeker waard. Doe er je voordeel mee en ik hoor graag wat je er van vindt. Laat hieronder een reactie achter en deel het met je netwerk wanneer je denkt dat deze oefening waardevol voor ze is. Dat kan je doen door op de buttons hieronder te drukken.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Trees Oostendorp
Door

Trees Oostendorp

op 20 Dec 2011

Hoi Edwin, Alweer een boeiend artikel.. Ik ga het zeker op mezelf oefenen! Groetjes, Trees PS. Gezellige Feestdagen toegewenst, oké

Reactie plaatsen