Hypnose bij de verloskundigenpraktijk
Hypnose bij de verloskundigenpraktijk
28 januari 2014 
2 min. leestijd

Hypnose bij de verloskundigenpraktijk

Afgelopen maanden heb ik verloskundigenpraktijk Poppie in Krommenie getraind in hypnose. En dan niet de hypnose die ze gebruiken bij de hypno-birthing, maar een andere stijl van hypnose. Een stijl die zich kenmerkt door snelheid en effectiviteit. Wat het verschil is leg ik je uit in dit artikel.

Snelle hypnose en langzame hypnose

Je hebt twee verschillende vormen van hypnose, de snelle en de langzame. De langzame vorm van hypnose gaat ervan uit dat je eerst de persoon compleet moet ontspannen. Dus je gaat eerst je voeten ontspannen, dan de je benen, dan je rug, enzovoorts. En tussentijds ook uiteraard je enkel, heup, etcetera.

Je kan je voorstellen dat dat wel even duurt en dan is iemand ontspannen, maar ontspanning is geen hypnose. Dus hoe weet je nu of iemand in hypnose is dan? Ze gebruiken daarvoor visualisaties en op een gegeven moment doen ze een test, vaak een pijnprikkel (als ze die al doen…).

De vrouwen die doen aan hypnobirthing wordt geleerd om te ontspannen en ze krijgen visualisaties aangeleerd en zelfhypnose. Zo kunnen ze met minder pijn bevallen. Dat is natuurlijk super maar het kan sneller.

Snelle hypnose werkt anders

Met de snelle variant heb je al binnen de minuut lichte hypnose en binnen 5 minuten diepe hypnose, ook wel somnambulisme genoemd. Daarna kan je al gaan verdoven. 10 minuten daarna heb je vaak zo’n sterke verdoving die het equivalent is van een chemische verdoving oftewel de ruggenprik.

Vaak heb je niet eens 10 minuten nodig, maar je kan dus in 15 minuten iedereen verdoven met hypnose. Dat is heel anders dan bij de andere manier, de langzame hypnose. Daar word je geleerd met de pijn om te gaan, maar bij de snelle hypnose word je ook daadwerkelijk verdoofd.

Het is de hypnose die je ziet in shows maar dan nu toegepast in de verloskundigenpraktijk op zo’n aangepaste manier dat je wel het snelle effect hebt, maar niet de gekke dingen gaat doen.

Hoe werkt de snelle hypnose

De snelle hypnose werkt in 3 fases:

  1. De lichte hypnose waarbij je als test de eye-lock hebt oftewel de ogen gaan niet meer open
  2. Het testen van de fysieke ontspanning door de arm slap te laten vallen op het lichaam
  3. Het vergeten van getallen zodat je de staat van somnambulisme bereikt oftewel diepe hypnose

Wanneer je de laatste staat bereikt dan kan je ook meteen de verdoving inzetten. Je zegt bijvoorbeeld: ‘Ik strijk zo drie keer over je hand. Bij de eerste keer voel je hem tintelen, bij de tweede keer wordt het sterker en bij de derde keer is je hand verdoofd…’

En dan strijk je 3 keer over de hand en dan is hij verdoofd. Dan kan je die verdoving sterker maken en verplaatsen naar het bekkengedeelte waardoor je geen pijn meer zal voelen van de bevalling.

Uiteraard ben je helemaal bij en maak je alles mee, alleen de pijn is er niet en dat is voor veel vrouwen een enorme uitkomst. Ook kan de verloskundige de angsten wegnemen door speciale hypnose technieken zodat de bevalling nog soepeler zal verlopen.

Zelf denk ik dat dit de toekomst is en dat iedere verloskundige deze techniek zou moeten kunnen. Als jij dat ook vindt druk dan op de social media buttons om dit artikel te delen in je netwerk. Dat zou ik zeer op prijs stellen omdat veel vrouwen hier mee geholpen zouden zijn.

[socialbuttons]

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Conrad
Door

Conrad

op 28 Jan 2014

Hi Edwin, Dit klinkt echt super. Zou jij nog 1 ding willen verduidelijken. Jij zegt dat je de bevalling helemaal bewust mee maakt, alleen zonder de pijn. Kan jij voor mij nog even beschrijven hoe je er dan voor zorgt dat als je heel diep in hypnose bent, bijv somnambulisme of nog dieper wat nodig is om de pijn niet te voelen. Hoe je dan toch alles bewust kan meemaken en herinneren, behalve de pijn. Ik ben dan benieuwd hoe jij ervoor kan zorgen dat iemand met ogen open alles volgt. Zou jij dat willen beschrijven, het liefste met techniek en een stukje script?

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 29 Jan 2014

Hallo Conrad, Je kan in de diepe staat van hypnose, somnambulisme, de suggestie geven dat de buik of het bekkengebied verdoofd is. Wanneer de verdoving zit kan de persoon prima uit hypnose worden gehaald met de instructie dat de verdoving blijft. Zo kan je alles bewust meemaken, erbij blijven, alles herinneren en toch pijnloos bevallen. Het gaat om instructies geven in de hypnose en wanneer die worden opgevolgd dan kan dit prima. Is het zo wat duidelijker?

Conrad
Door

Conrad

op 29 Jan 2014

Je haalt dus iemand uit hypnose. Hoe lang houdt deze suggestie dan aan. Je kan zo maar 12u bezig zijn. Wat voor suggesties geef je dan? En wat voor zaken zeg je dan waardoor t Zolang kan blijven werken. T moet wel echt sterk zijn.

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 29 Jan 2014

Iemand is wel uit hypnose maar de suggestie blijft zitten. Als ik zeg dat hij net zo lang blijft zitten als dat het lichaam weer helemaal heel en genezen is dan blijft de verdoving zo lang zitten. Vergis je niet in je brein en de mogelijkheden van jezelf om jezelf te verdoven. Daar kan geen chemische anesthesie tegenop.

Conrad
Door

Conrad

op 30 Jan 2014

Dat is echt interessant. T is bijna te mooi. Ik denk dat ik n keer naar je hypnose speeldag kom. Dan werp ik me graag op als "proefpersoon" om pijn "niet" te ervaren. Helaas gaat 28 feb niet lukken. Weet jij al n datum voor de volgende?

Silvia Ramakers
Door

Silvia Ramakers

op 03 Feb 2014

Silvia Ramakers-de Boer Beste Edwin, Silvia Ramakers-de Boer Beste Edwin Gisteren voor het eerst hypnose toegepast tijdens een baring. De verdoving gelegd en het ging prima. Wat deze mw echter wel bemerkte is dat wanneer ik de kamer verliet het effect minder werd. Ze was compleet ontspannen en waar de bevalling eerst stagneerde ging deze na hypnose( en het breken van de vliezen) super snel en ontspannen. Wat een verrijking! De drempel is genomen en ik denk nog veel profijt te gaan hebben van de opgedane kennis Dank je, Silvia

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 03 Feb 2014

Wow wat top zeg, een superresultaat. Jullie gaan veel vrouwen helpen in de toekomst en ik ben er trots op dat ik daar een aandeel in heb mogen zijn. Ga veel aan de slag met de hypnose en je zal merken dat het je steeds makkelijker af zal gaan en dat de resultaten steeds meer en nog beter zullen zijn. Thanks!

Reactie plaatsen