Hypnose en Parkinson: Wat zijn de voordelen?
04 februari 2019 
6 min. leestijd

Hypnose en Parkinson: Wat zijn de voordelen?

De ziekte van Parkinson is een slopende ziekte die veel impact op je leven heeft. Je motoriek raakt verstoord en dat kan ontzettend frustrerend zijn. Deze ziekte heeft daarom meer effecten dan alleen het fysieke motorieke aspect. Door de moeilijkheden die het veroorzaakt sta je ook voor een mentale uitdaging om het plezier in het leven te houden en om de motivatie te vinden om van elke dag een leuke dag te maken.

Wat deze ziekte is en hoe je ermee om kunt gaan ga ik uitleggen in dit blog.

Wat is Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening. De meeste mensen denken bij Parkinson aan de trillende handen waar veel patiënten last van hebben, maar dat is niet het enige probleem waar mensen met deze ziekte mee worstelen.

Je armen stoppen bijvoorbeeld met bewegen terwijl je loopt. Je gezicht vertoont minder uitdrukking en zelfs je manier van praten kan veranderen. Andere symptomen zijn:

  • Trillingen van ledematen, ook als die rusten
  • Vertraging van bewegingen
  • Spierstijfheid die ook je beweging beperkt
  • Meer gebogen lichaamshouding
  • Verminderd evenwichtsgevoel
  • Verlies van automatische beweging, zoals zwaaien met de armen tijdens het lopen of knipperen van de ogen.
  • Verandering van hoe je praat
  • Verandering van hoe je schrijft, dit gaat lastiger en je handschrift kan kleiner lijken[1].

Waardoor wordt Parkinson veroorzaakt?

Het is niet altijd helemaal duidelijk waardoor Parkinson wordt veroorzaakt, maar er zijn wel factoren die de kans op de ontwikkeling van deze ziekte verhogen. Trauma’s aan het brein, zoals boksers die vaak hebben, dragen bijvoorbeeld bij aan de ontwikkeling van deze ziekte.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan Mohamed Ali. Deze legendarische bokser heeft op oudere leeftijd last gekregen van de ziekte van Parkinson.

Daarnaast zijn er nog andere invloeden, zoals het eten of drinken van zuivelproducten en blootstelling aan pesticiden[2].

Complicaties bij de ziekte van Parkinson

Doordat Parkinson een progressieve ziekte is kun je na verloop van tijd last krijgen van de volgende klachten:

  • Problemen met denken, dementieachtige klachten
  • Depressieve klachten
  • Angst
  • Verlies van motivatie
  • Problemen met slikken
  • Problemen met kauwen
  • Problemen met slapen
  • Slaapwandelen
  • Problemen met je blaas(controle)
  • Constipatie

Behandeling van de ziekte van Parkinson

Over het algemeen krijgen mensen met de ziekte van Parkinson medicatie om minder last te hebben van de symptomen. Dopamine is bijvoorbeeld een stofje dat helpt om minder last te hebben van trillingen, maar na verloop van tijd kan er gewenning optreden waardoor de trillingen weer terugkomen.

Daarbij helpt dopamine vaak minder goed tijdens stressvolle periodes en daar kun je zeker last van hebben als je de ziekte van Parkinson hebt.

Daarom wordt er ook steeds vaker gekeken naar andere manieren om de ziekte te behandelen. Dit kan gaan van hersenchirurgie tot aan hypnose.

Hypnose en Parkinson

Zoals te zien heeft de ziekte van Parkinson behoorlijk wat klachten die zowel fysiek als mentaal zijn. De spierstijfheid kan bijvoorbeeld voor pijn zorgen en alle andere klachten en de progressiviteit van de ziekte kunnen weer voor angst voor de toekomst zorgen en zelfs voor een depressie.

Er zijn bepaalde behandelingen die de progressiviteit van de ziekte vertragen, zoals stimulatie van het brein. Deze stimulatie wordt ook uitgevoerd terwijl de patiënt onder hypnose is om de pijn en angst tijdens de behandeling te verminderen[3].

Hypnose tegen het trillen

Op momenten van ontspanning, zoals wanneer je slaapt, worden de trillingen bij mensen met de ziekte van Parkinson minder. Omdat hypnose je helpt met ontspannen hebben wetenschappers onderzocht of hypnose ook kan helpen om het trillen te verminderen als je wakker bent.

In dit onderzoek werden patiënten onderzocht tijdens zelfhypnose met een EEG-apparaat. Hieruit bleek dat hypnose kan helpen om de trillingen te verminderen. In het onderzoek moesten de deelnemers drie tot vier keer per dag zelfhypnose uitvoeren. Daarnaast moesten ze hun normale medicatie gebruiken[4].

Door zelfhypnose te leren kun je dus veel doen om de trillingen te verminderen. Uit een casestudy blijkt zelfs dat een vermindering van 94% mogelijk is[5].

In de casestudy kreeg de man suggesties zoals:

“Je glijdt in een ontspannen en kalme hypnose…dieper en steeds kalmer met elke ademhaling…zo die en ontspannen…je bent zo ontspannen dat je kunt reageren op elke suggestie. Er is een relatie tussen je lichaam en je geest…en hoe verder jij in de diepe trance raakt…hoe hoger je levels van dopamine worden…je trillingen worden minder een minder…de dopamine…stijgt…en de trillingen worden minder…”

Hypnose en angst

Omdat de ziekte van Parkinson progressief is kan het veel angst oproepen. Mensen die bijvoorbeeld dopamine krijgen vinden het soms lastig om om te gaan met de fluctuaties van de ziekte, want die zouden door de dopamine weg moeten zijn.

Die fluctuaties kunnen zorgen voor depressieve klachten, angst, paniekaanvallen en zelfs gedachten aan zelfmoord[6].

Om angst te verminderen zijn meerdere hypnose technieken mogelijk. Meestal wordt er gekeken naar de overtuigingen die je hebt die de angst veroorzaken.

Veel mensen met de ziekte van Parkinson merken bijvoorbeeld dat hun sociale omgeving grenzen heeft en zijn daarom bang om hun vrienden te verliezen of de goede band met familie kwijt te raken. Door te achterhalen waar die angst vandaan komt is het mogelijk om deze angst te verminderen.

Overtuigingen kunnen op meerdere manieren achterhaald worden. Zoals met een Socratisch gesprek waarin de waarom-vraag een aantal keer herhaald wordt. Daarbij kom je er bij dit type gesprek vaak ook achter dat je overtuiging nergens op is gebaseerd. Dit helpt al om de angst te verminderen.

Daarbij kun je ook nieuwe hypnotische suggesties krijgen die je helpen om de angst te verminderen. Deze suggesties kun je vaak ook terugluisteren op een mp3 met zelfhypnose.

Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de volgende suggesties:

“Het is beter om je echte vrienden te leren kennen.”

“Geniet van de kleine dingen in het leven.”

“Voor elkaar zorgen versterkt sociale banden.”

“Liefde vind je op de meest verrassende plaatsen.”

Dit zijn slechts voorbeelden van hypnotische suggesties. Afhankelijk van de problemen waar je tegenaan loopt als Parkinsonpatiënt kun je andere suggesties meekrijgen van je hypnose-expert.

Hypnose tegen angst kan ook helpen tegen depressieklachten bij mensen met Parkinson.

Hypnose en slaap

Parkinson en slecht slapen gaan helaas ook hand in hand. Dit kan natuurlijk door de zorgen komen die gepaard gaan met Parkinson en door de trillingen. Hypnose helpt ook om beter te kunnen slapen omdat het helpt met de ontspanning.

Er zijn een aantal technieken die helpen te ontspannen. In eerste instantie wordt een gelijkmatige ademhaling gestimuleerd en zorgt hypnose ervoor dat je ook je spieren ontspant. Dit kan ook heel goed met een mindfulness bodyscan.

Als die fysieke ontspanning er is wil je natuurlijk ook de geestelijke ontspanning. Hypnose kan op meerdere manieren helpen met die geestelijke ontspanning, maar een visualisatie van een fijne plaats werkt vaak het beste voor het slapengaan.

Dit komt omdat deze visualisatie kan overgaan naar een fijne droom.

In eerste instantie kan je hypnose-expert je helpen met een geleide visualisatie. Je wordt dan eerst gevraagd naar plaatsen waar je bent geweest, waar jij je helemaal op je gemak voelde en waar je heerlijk ontspande.

Vervolgens kan ook gevraagd worden naar kleuren die voor jou een betekenis hebben, die kunnen dan gecombineerd worden in de geleide visualisatie.

Een geleide visualisatie kan de volgende vorm hebben:

“Je loopt de warme zee in en laat je liggen in het water. Het heerlijke warme water ontspant je spieren en je voelt jezelf drijven. Het gewichtsloze gevoel ontspant je verder. De warmte van de zon op je huid ontspant ook je ledematen. De gele zonnestralen vol kalmerende energie zorgen voor een fijn en slaperig gevoel. Je hebt geen last van trillingen en voelt je goed en ontspannen. Je drijft heerlijk weg op het water.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie voor betere slaap. Afhankelijk van jouw problemen, voorkeuren van fijne plaatsen en symbolische kleuren kan de geleide visualisatie hiervan afwijken.

Wanneer je samen met je hypnose-expert een goede visualisatie te pakken hebt is de kans groot dat je deze op mp3 mee naar huis krijgt zodat je die voor het slapengaan kunt beluisteren.

De ziekte van Parkinson heeft dus directe problemen die aan te pakken zijn met hypnose, zoals de trillingen, en indirecte problemen die aan te pakken zijn met hypnose, zoals de angst en slaapproblemen.

Wanneer je de ziekte van Parkinson hebt is het belangrijk om je medicatie te blijven nemen en hypnose te gebruiken als extra ondersteuning van de behandeling.

Wil je meer weten over hoe hypnose precies werkt en hoe je hiermee jezelf of andere mensen kunt helpen? Kom dan eens naar een hypnose playshop of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.

[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1474442216302307

[3] https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0037-1603841

[4] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00029157.1990.10402910

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3600366/

[6] https://www.ncbi.nlmnih.gov/pubmed/17804018/

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen