Hypnose bij vliegangst, is dat effectief?
Hypnose bij vliegangst, is dat effectief?
06 november 2013 
2 min. leestijd

Hypnose bij vliegangst, is dat effectief?

Hypnose is een bewustzijnstoestand aangeduid waarbij de cliënt diep ontspannen is en volledig geconcentreerd. Alle hypnose is in feite zelfhypnose, maar dan onder leiding van een therapeut. Hypnose kan in principe binnen elke vorm van therapie worden gebruikt. Zodoende is hypnotherapie in te zetten voor een veelheid van klachten, waaronder stress, fobie, verslaving, psychosomatische klachten, faalangst, depressie, chronische pijn en eetproblemen. Maar is het ook effectief bij vliegangst?

Wat is vliegangst?

Vliegangst is een overmatige angst om te vliegen en behoort tot de zogenaamde specifieke fobieën, het is dus een angststoornis. Vliegangst komt vrij vaak voor.

Meestal gaat het gecombineerd met andere problemen zoals claustrofobie of hoogtevrees.  Schattingen voor Nederland geven aan dat 14% van de volwassenen niet vliegt omwille van vliegangst. Onderzoek van Lufthansa wees zelfs uit dat 1 op de 3 van hun passagiers in meer of mindere mate aan vliegangst lijden. En dan rekenen ze niet de mensen mee die al niet vliegen.

Vrouwen lijden meer aan vliegangst dan mannen. Vrouwen hebben vaak meer last van claustrofobie, angst om neer te storten en angst om zichzelf niet meer onder controle te kunnen houden. Mannen hebben meer last van hoogtevrees en zijn meer bang omdat ze geen controle hebben over het vliegtuig.

Er zijn verschillende manieren om vliegangst aan te pakken

Je kan jouw vliegangst laten behandelen door middel van gedragstherapie of cognitieve gedragstherapie. Gedragstherapie wordt voornamelijk ingezet bij concrete klachten zoals: verslavingen, slaapstoornissen, angsten, fobie en slechte gewoonten.

Daarbij heeft de therapeut een directieve rol: de therapeut bepaalt de richting van de therapie en geeft aan hoe de problemen moeten worden opgelost. Cognitieve gedragstherapie brengt een therapeutisch proces op gang door middel van het veranderen van zowel disfunctioneel gedrag als negatieve manieren van denken.

Want hoe denk jij over jezelf? Indien jij je goed voelt en tevreden bent over jezelf kun je pas gaan werken aan persoonlijke effectiviteit. Je kunt pas meer uit jezelf halen indien je eerst in balans bent met jouw eigen leven, lichaam, gevoelens en gedachten.

Hypnose en NLP zijn bij uitstek geschikt om te werken aan jouw persoonlijke effectiviteit en om jouw leven in balans te brengen. NLP betekent Neuro Linguïstisch Programmeren, het is een verzameling methoden voor het begrijpen en veranderen van de innerlijke ervaring.

De enige echte snelle manier om vliegangst te veranderen is met hypnose. Met hypnose werk je namelijk op onbewust niveau van het brein, hier worden de beslissingen genomen. Door het brein te her programmeren zal het ander gedrag creëren zodat een ander resultaat het gevolg is. Het is namelijk een onbewust automatisch programma dat niet werkt.

Door gebruik te maken van onderbouwde behandelmethoden zoals regressie, leert u adequaat met de vliegangst om te gaan. Begeleiding helpt bij het nemen van deze moeilijke stap. Samen gaan we op zoek naar de kern van het probleem en leer je opnieuw, of voor het eerst zorgeloos te vliegen.

Vliegangst nu al tackelen?

Je kan jouw vliegangst nu al tackelen. Wanneer je bijvoorbeeld denkt om te gaan vliegen zie je misschien wel een beeld. Als dat een beeld is wat angst inboezemt probeer dan eens het volgende.

  • Maak het eens zwart-wit, vaak wordt dan het gevoel minder of gaat het zelfs weg
  • Zet het beeld ver weg (ook dit vermindert het gevoel)
  • Zie jezelf in het beeld en zet het stil

Deze combinatie kan heel goed werken wanneer je een beeld in je hoofd hebt dat niet werkt voor je. Ik hoor graag van je of het je lukt om jouw vliegangst te verslaan.

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen