Hypnose tegen misselijkheid

Misselijkheid is een naar vervelend gevoel waar je niet echt vanaf komt en ook al denk je dat je moet overgeven, dat gebeurt dan weer net niet, of juist net wel. Misselijkheid kan allerlei oorzaken hebben, zoals zwangerschap, ziekte of een behandeling tegen een ernstige ziekte. Door de misselijkheid kan je dagelijkse leven in het honderd lopen en kun je bijna wanhopig worden.

Daarom ga ik in dit artikel in op hoe hypnose kan helpen tegen misselijkheid.

Mensen kunnen om allerlei redenen misselijk worden, zoals een vervelende geur of het meemaken van iets afschuwelijks. Maar ook door dingen die juist leuk zouden moeten zijn of je moeten helpen met beter worden, zoals zwangerschap of de behandeling van een ernstige ziekte. Om te zien of hypnose hier wat aan kan doen ga ik in op de onderzoeken en casestudies die hierover bekend zijn.

Misselijkheid door zwangerschap

Wat een van de mooiste maanden van je leven zou moeten zijn kan voor sommige vrouwen uitlopen op de maanden dat je weinig eet, altijd een zakdoek met een fijn geurtje bij de hand hebt voor als misselijkmakende geuren niet te ontwijken zijn. Ochtendmisselijkheid duurt normaal maar 3 maanden, maar in sommige gevallen kan het de hele zwangerschap voortduren. Niet erg handig als je wel lekker wilt doorwerken of bezig wilt zijn met het inrichten van de babykamer.

Daarbij kan de ochtendmisselijkheid en het braken gevaarlijk zijn omdat je uitgedroogd kunt raken. Als je niets binnen kunt houden is het verstandig om naar een arts te gaan om te controleren of je niet last hebt van hyperemesis gravidarum (HG). Als je bijvoorbeeld afvalt in plaats van aankomt is er iets niet goed aan het gaan.

Door hypnose kunnen zwangere vrouwen geholpen worden tegen misselijkheid. Zo is er een geval waarbij de hypnotherapeut aan de vrouw vroeg, wat heb je meestal in je hand? In haar geval was dit een pen. Vervolgens kreeg ze van hem therapie die ervoor zorgde dat als ze een pen in haar hand had, ze niet misselijk zou zijn. Dit werkte.

Dit komt omdat hypnose werkt op het onderbewuste. Hypnose zorgt ervoor dat het lichaam beter reageert op mentale triggers en andersom. In dit geval zorgde een pen vasthouden ervoor dat het lichaam niet misselijk zou worden. Waardoor ze vervolgens alles met een pen in de hand deed.

Daarnaast worden er ook veel onderzoeken uitgevoerd om zwangere vrouwen te helpen met hypnose en dat niet alleen voor de misselijkheid, maar ook voor ontspanning tijdens de bevalling en om minder last te hebben van pijn.

Misselijkheid door medische behandeling

Ernstige ziektes hebben vaak een behandeling waarbij er flink wordt ingegrepen in het lichaam, zoals door een operatie of chemokuur. Deze twee behandelingen zorgen er vaak voor dat patiënten misselijk worden en kunnen gaan braken.

Misselijkheid na een operatie

Tussen de 20 en 40 procent van alle mensen die geopereerd worden moeten na het bijkomen van de operatie braken. Bij kinderen is de kans ook groter dan bij volwassenen, per tien jaar dat je leeft verlaagt de kans op misselijkheid en braken met 10 procent. Vrouwen hebben meer kans op overgeven na de operatie dan mannen en mensen die ook last hebben van misselijkheid bij het autorijden hebben een verhoogde kans op dit effect.

Het type operatie heeft ook invloed op de kans van misselijkheid en braken na het bijkomen. Operaties in de buikregio, nek en aan de oren geven de meeste kans op de misselijkheid na het ontwaken.

Interessant genoeg hebben rokers minder kans op dit verschijnsel afhankelijk van het tijdstip waarop de laatste sigaret is gerookt. Wetenschappers weten nog niet welk ingrediënt in de sigaret hiervoor zorgt, maar roken is zo slecht voor je dat alleen om braken te voorkomen na een operatie (wat lang niet iedereen overkomt) niet de reden is om te beginnen of om door te gaan met roken. Stoppen is altijd gezonder, maar nu raak ik van het onderwerp.

Een vriendin van mij vertelde dat ze na de operatie wakker werd en eigenlijk alleen nog kan herinneren dat er veel mensen om haar heen stonden en ze direct om een teiltje vroeg waarin ze kon overgeven. Dus de kans is groot dat dit vrijwel direct na het ontwaken uit de narcose kan gebeuren.

Hypnose heeft al bewezen de angst voor een operatie te verminderen en in 2007 kreeg een kind van zes de behandeling om zich voor te stellen dat er een knop in zijn hoofd zit die misselijkheid en braken aan en uit kan zetten omdat hij meerdere operaties zou ondergaan. Zusters kregen ook de instructie om niet te anticiperen op overgeven, dus niet alvast een schaaltje te pakken waarin overgegeven kan worden. Zijn klachten daalden hierdoor significant.

Bij een groter onderzoek met 100 deelnemers die een hypnose CD kregen met suggesties had de hypnotherapie tot gevolg dat een grote daling van het aantal mensen dat last had van misselijkheid en braken na de operatie. Zonder hypnose was dit 85,7% (dat is bijna 9 van de 10 mensen) en met hypnose was dit 47,2% (dat is bijna 5 van de 10 mensen). Andere studies haalden vergelijkbare resultaten en daarbij had hypnose ook als voordeel dat mensen na de operatie minder angst en pijn hadden.

Misselijkheid tijdens en na chemotherapie

Bij chemotherapie komt misselijkheid vaak om de hoek kijken. Omdat chemotherapie de kansen om kanker te overleven echt kan helpen zoeken wetenschappers daarom manieren om de zware therapie dragelijker te maken. Hypnotherapie is een van de manieren waarop ze proberen om misselijkheid en overgeven door chemotherapie te verminderen.

Uit een meta-onderzoek blijkt dat hypnotherapie net zo, en misschien zelfs effectiever, is als cognitieve gedragstherapie om misselijkheid en braken door chemo te verminderen. In dit meta-onderzoek is ook speciaal gekeken naar kinderen die een chemotherapie moesten ondergaan. Hieruit bleek dat kinderen met hypnotherapie significant minder last hadden van misselijkheid dan kinderen die geen hypnotherapie hadden gekregen. Ook bij volwassenen is het verschil tussen patiënten die wel en die geen hypnotherapie kregen tegen de misselijkheid significant lager bij hypnotherapie, maar dit verschil was minder groot dan bij de kinderen.

De onderzoekers geven daarom aan dat vooral bij volwassenen nog meer onderzoek moet worden uitgevoerd naar effectiviteit, acceptatie en uitvoerbaarheid van hypnotherapie.

Helaas kun je door de chemotherapie in je onderbewuste bepaalde overtuigingen hebben gekregen waardoor je ook na de chemokuur misselijk kunt worden. Ongeveer 10 tot 25 procent van de mensen die een chemokuur hebben gehad hebben hier last van na de chemokuur. Daardoor is het lastig om je ‘oude’ leven weer op te pakken. Het is lastig om te werken en ook sociale gebeurtenissen zijn minder leuk omdat je door het verkeerde taartje met bijvoorbeeld citroengeur opeens weer misselijk kunt worden.

Er is een geval bekend van een vrouw die na haar chemokuur nog steeds misselijk werd van bepaalde triggers, zoals geuren van bepaalde voeding en ook als ze naar het ziekenhuis moest. Eigenlijk was het een soort anticiperende misselijkheid. Haar lichaam verwachtte misselijk te worden en dus werd het misselijk. In het onderbewuste was er iets gebeurd waardoor het lichaam ook zonder chemokuur misselijk werd van de dingen waar ze ook misselijk van werd tijdens de chemokuur en van het ziekenhuis zelf, natuurlijk.

In haar geval kon ze de controle via hypnose terugkrijgen door de suggestie dat de aanwezigheid van die triggers zachter gedraaid kon worden zoals een thermostaat de tempratuur in de kamer bepaalt.

Daarna kreeg ze ook de suggesties dat als ze het gevoel kreeg dat ze misselijk werd en zou overgeven ze dit gevoel kon weghalen door over haar keel te wrijven. De aroma’s die haar misselijk maakten zouden nu haar favoriete geuren worden.

In de casestudy reageert de vrouw goed op deze suggesties en heeft ze veel minder last van misselijkheid en braken door de triggers die ze tijdens haar chemokuur heeft gekregen. Al na de eerste hypnosesessie had ze significant minder problemen en kon ze weer samen met haar familie eten en zonder ongemak naar het ziekenhuis gaan. Daarna volgden nog twee sessies en kreeg ze een CD voor zelf-hypnose. Drie maanden later had ze nog steeds geen last meer van misselijkheid.

Kortom

Misselijkheid is ontzettend vervelend en kan je dagelijkse leven op de kop zetten. Daardoor is het lastig om goed te functioneren en je dagelijkse dingen te doen.

Misselijkheid en braken kan langdurig aanhouden tijdens een zwangerschap. In dat geval is het altijd verstandig om hulp te zoeken, vooral als je afvalt in plaats van aankomt.

Ook een chemokuur kan voor langdurige misselijkheid zorgen. Dit komt doordat je soms geconditioneerd raakt door bepaalde triggers waardoor je lichaam zich heeft aangeleerd dat het met misselijkheid en braken moet reageren. Door hypnose kunnen deze triggers worden weggenomen.

Dan kun je ook nog misselijk worden na het ontwaken uit narcose na een operatie. Vooral kinderen en vrouwen hebben hier last van, maar hypnose kan de kans hierop ontzettend verlagen.

Wil je meer weten over hypnose en hoe jij jezelf en anderen kunt helpen? Bekijk dan de evenementen en opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

 

Bronnen:

www.fairmountassociates.com/articles/The-Possibilities-in-Hypnosis.pdf

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17760926

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4625628/