Hypnose tegen wagenziekte: Voor volwassenen en kinderen

In een auto, op een boot, achterop de fiets, in de trein en in de bus reizen zonder dat je zelf achter het stuur zit kan voor sommige mensen heel vervelend zijn. Deze reisziekte, ook bekend als zeeziekte, is erg vervelend en kan ervoor zorgen dat je eigenlijk nooit verder komt dan je eigen stad of dorp. Vooral als je eigenlijk wel zin hebt om te reizen en de wereld te ontdekken kan deze bewegingsziekte je erg beperken in je bewegingsvrijheid.

Daarom ga ik in dit artikel in op de voordelen van hypnose op de reisziekte. Eerst leg ik uit wat het is en waarom het ontstaat en vervolgens vertel ik meer over de rol die hypnose kan spelen.  

Wagenziekte

Als je last hebt van wagenziekte, ook bekend als zeeziekte en reisziekte, kun je misselijk en duizelig worden als je in een auto, trein, bus, vliegtuig zit of je op een varend schip bevindt. In ernstige gevallen kun je er zelfs door gaan overgeven. Ontzettend vervelend!

De bewegingsziekte heeft eigenlijk te maken met de verwerking van beweging door je evenwichtsgevoel in combinatie met je zicht ( 1). Deze zeeziekte is het meest bekend geworden doordat als je op een schip bent en de zee is wild je alle kanten op geschud wordt, maar als je in je kajuit zit zie je niet dat het schip beweegt.

Daardoor krijg je eigenlijk signalen die elkaar tegenspreken. Je zicht zegt dat er niets aan de hand is, maar je evenwichtsgevoel zegt dat je helemaal door elkaar geschud wordt.

Daarom is achteruit rijden in de trein of bus voor sommige mensen ook een groot probleem. De bus lijkt namelijk niet echt te bewegen als je alleen naar het interieur kijkt, maar je beweegt wel degelijk.

De eenvoudigste oplossing is vaak om met de rijrichting mee te kijken als je in de trein of bus zit. Kinderen met de reisziekte mogen vaak van hun ouders voorin zitten zodat ze kunnen zien wat er gebeurt, maar als alle kinderen reisziekte hebben wordt dit erg lastig.

Daarnaast kan de trein of bus ook te vol zijn om op de juiste plaats te zitten of is het er zo druk dat je niet goed naar buiten kunt kijken. De oplossing is dan al vervlogen.

Waarom krijgt de ene persoon wel last van reisziekte en de andere persoon niet?

Het bijzondere aan deze bewegingsziekte is dat je bij mensen kunt suggereren dat ze er last van krijgen en dat die suggestie de kans erop ook echt verhoogt. Ook als je denkt dat je wagenziek wordt, is de kans dat het gebeurt groter.

Het heeft daarom ook met de overtuigingen van de persoon te maken of hij/zij last krijgt van wagenziekte of niet.

Vooral als je als kind al last hebt van wagenziekte kun je in je volwassen leven er nog meer last van hebben. Dit komt omdat je lichaam jarenlang heeft geleerd hoe het moet reageren als je op reis bent. Hierdoor kun je al misselijk worden bij het zien van je vervoersmiddel.

Wagenziekte voorkomen

Daarom is het vooral belangrijk om er niet aan te denken.

Dit kan natuurlijk erg lastig zijn, want je hersenen gaan ook nog die gemixte signalen geven als je er niet aan denkt. Het lezen van een boek of het spelen van (hand)computerspelletjes ter afleiding kan juist weer funest zijn.

Het is beter om muziek te luisteren, en eventueel mee te zingen, dan om iets te doen waardoor je naar beneden kijkt.

Reisziekte bij mijn kind

Een kind dat last heeft van reisziekte wil je het liefste helpen. Juist omdat hij/zij nu nog zo afhankelijk is van anderen in het vervoer. Bij de sportclub moet er naar uitwedstrijden gereden worden, voor het dagje pretpark moet er een reisje ondernomen worden en ook schoolreisjes kunnen erg spannend zijn.

Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om je kind te helpen met wagenziekte.

Als je kind last heeft van wagenziekte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij/zij uit het autoraam kan kijken als er gereden wordt. Hierdoor is er minder verwarring over de interpretatie van het zicht en het evenwichtsorgaan waardoor de wagenziekte minder effect zal hebben.

Als je zelf bang bent dat je kind wagenziekte krijgt kan je hierdoor onbewust signalen geven waardoor je kind denkt dat het misselijk gaat worden. Probeer dit te vermijden. Deze ziekte is erg gevoelig voor suggesties.

Daarnaast is het belangrijk om je kind af te leiden, maar dus niet door hem een spelcomputertje in zijn/haar hand te drukken. Je kunt beter de aandacht van je kind focussen op wat er zich buiten de auto afspeelt.

Dit is bijvoorbeeld een goede gelegenheid om je kind te leren over verschillende automerken. Waar je roofvogels langs de weg het meest kunt zien (op de paaltjes van de hekken in weilanden).

Een paar spelletjes die je met je kind kunt spelen om te voorkomen dat hij/zij ziek wordt zijn:

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Bij dit spel geef je aan welke kleur het heeft en moet het eenvoudig te raden zijn, vooral als je snel rijdt.

Welk merk auto is dat?

Bij dit spel laat je jouw kind raden welk merk auto er bijvoorbeeld voor je rijdt, of welke je inhaalt of welk type er naast je rijdt. Als je kind hier snel goed is wordt kun je het uitbreiden naar vrachtwagens, die zijn natuurlijk ook super cool.

Waar zit de vogel?

Nederland is een echt vogelland. In elk weiland zijn wel vogels te vinden, zoals kraaien, ganzen, eenden, ooievaars, reigers, zwanen en zelfs een valkje of uil hier en daar. Je kunt samen de weilanden langs de weg afspeuren naar mooie vogels.

Daarnaast kun je hem wijzen op het gekke gedrag van sommige vogels, een kieviet die zijn nest te dicht bij de weg heeft staan valt bijvoorbeeld langsrijdende auto’s aan en een reiger houdt zijn nek altijd opgekruld als hij vliegt, terwijl een zwaan de nek gestrekt houdt.

Hypnose tegen wagenziekte

Omdat wagenziekte een aandoening is waarbij suggesties een grote rol spelen kunnen deze suggesties de ziekte ook weer ongedaan maken.

In eerste instantie kijk je tijdens hypnose naar de overtuigingen die je hebt over het misselijk worden. Dit wordt ook door hypnotherapeuten toegepast bij mensen die misselijk blijven na een chemotherapie of na langdurige zwangerschapsmisselijkheid terwijl daar geen reden meer voor is.

Dit komt doordat het lichaam zich tijdens een kuur heeft aangeleerd om bij bepaalde geuren over zijn/haar nek te gaan. Hetzelfde kan gebeuren als je van kinds af aan ervan overtuigd bent dat je ziek wordt van reizen. Je lichaam heeft geleerd om ziek te worden als je in een auto, bus, trein, vlietuig of op een boot en dus gebeurt het.

Deze vreemde connectie kan door middel van hypnose worden losgekoppelt.

Je krijgt dan post-hypnotische suggesties die ervoor zorgen dat je na de hypnose niet meer automatisch misselijk wordt als je gaat reizen. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

Voortaan als je in de auto bij iemand anders gaat zitten blijf je kalm en geniet je van je omgeving.

Als je in de auto zit kom je tot rust en kun je goed ontspannen.

Daarnaast kun je er ook van overtuigd zijn dat je altijd ziek blijft van autorijden. Tijdens een hypnosesessie kan de therapeut deze overtuigingen achterhalen en iets doen om ze te veranderen.

Je kunt zelfs zelf-hypnose opdrachten mee naar huis krijgen om ook thuis deze verkeerde overtuigingen nog verder te verzwakken. In dat geval krijg je hypnotische suggesties die je zelf kunt herhalen.

Ook kun je een techniek krijgen waardoor je na de hypnotherapie met een visualisatie je misselijkheid kunt sturen. Zo kun je door bepaalde visualisaties en mentale handelingen de misselijkheid verminderen of ‘uit’ zetten ( 2).

Bijvoorbeeld dat de misselijkheid minder wordt als je over je hals wrijft.

Hypnotherapie wordt ook op die manier ingezet bij chronische pijnbestrijding.

Angst verminderen met hypnose

Daarnaast kan je door langdurige wagenziekte ook angst hebben ontwikkeld om te reizen. Dit is erg jammer, want daardoor laat je een groot deel van de wereld aan je voorbij gaan.

Hypnotherapie werkt ook uitstekend tegen angsten. Dit geldt zowel voor angsten voor gebeurtenissen als voor angsten voor dingen.

Door wagenziekte kun je bijvoorbeeld angst hebben gekregen voor vervoersmiddelen die veel verder gaan dan de angst voor de misselijkheid. Tijdens hypnotherapie kan bekeken worden hoe de misselijkheid uiteindelijk tot zo’n angst heeft kunnen leiden dat je niet eens meer wilt reizen.

De mentale processen die voor de angst hebben gezorgd worden onderzocht en daarbij krijg je handvatten om die processen te beïnvloeden zodat je geen angst meer voor die misselijkheid hebt en ook daadwerkelijk minder last van misselijkheid hebt.

Het hebben van een reisziekte is ontzettend vervelend en kan kansen op geluk verspelen. Een verre vakantie kan er dan bijvoorbeeld niet inzitten. In eerste instantie is het erg belangrijk om je te realiseren dat de wagenziekte beïnvloedbaar is door suggesties en overtuigingen.

Daarnaast is het belangrijk om voor zover mogelijk je evenwichtszintuig te ondersteunen met zicht. Dus kijk bij het reizen naar buiten en kijk vooral niet naar beneden. Leid jezelf eventueel af met muziek of een spelletje.

Wil je meer weten over hypnose en hoe je jezelf of anderen daarmee kunt helpen? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://www.telegraph.co.uk/motoring/caraccessories/8688774/Coping-with-travel-sickness.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4625628/