Vliegangst overwinnen, hoe ga je dat doen?
Vliegangst overwinnen, hoe ga je dat doen?
24 maart 2014 
in Angst
2 min. leestijd

Vliegangst overwinnen, hoe ga je dat doen?

Angst voor vliegen komt vaak voor en is niets om je voor te schamen. Veel mensen met vliegangst beseffen echter wel dat het erg handig zou zijn om die vliegangst te overwinnen, zeker wanneer je van (verre) reizen houdt. Het is immers erg moeilijk om buiten Europa op reis te gaan zonder te vliegen en ook binnen Europa is de auto niet altijd de ideale oplossing. De vraag is natuurlijk hoe je dat juist aanpakt, vliegangst overwinnen. In dit artikel geven we enkele korte tips mee aan mensen die hun vliegangst willen overwinnen.

Vliegangst overwinnen

Wil je je vliegangst overwinnen, dan moet je eerst heel duidelijk identificeren waarvoor je precies bang bent. Maken grote hoogtes je bang of word je misschien nerveus van het feit dat je met erg veel mensen in een kleine ruimte zit waar je niet zomaar uit kan? Maak je je zorgen over de veiligheid van het vliegtuig of word je ongemakkelijk wanneer je geen vaste grond onder je voeten hebt?

Wanneer je heel precies kan aanduiden waarvoor je bang bent, maak je de angst heel wat kleiner en kan je je daarop focussen. Dat maakt het heel wat eenvoudiger om vliegangst te overwinnen.

Een andere tip is dat je je angst in kleine stapjes moet aanpakken. Een uitstapje naar de luchthaven kan een belangrijke stap zijn in het overwinnen van je vliegangst. Je hoeft niet meteen op een vliegtuig te stappen, maar je kan de vliegtuigen zien opstijgen vanuit de inkomhal totdat je jezelf er comfortabel bij voelt.

Kijk naar de verschillende vliegtuigen en je zal merken dat er heel weinig is om bang voor te zijn: alles verloopt volgens een zorgvuldig patroon. Wanneer je vertrouwd bent met de luchthaven als omgeving, zal je veel minder snel zenuwachtig worden wanneer je echt beslist om te vliegen.

Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen wanneer je je vliegangst wil overwinnen, is jezelf goed inlichten. Je hoeft maar even op internet de zoeken om te merken dat vliegen eigenlijk één van de veiligste manieren van transport is.

Wanneer een vliegtuig crasht, is dat meteen groot nieuws en dat maakt veel mensen bang om te vliegen, maar je hoeft jezelf niet bang te laten maken door de media: de feiten staan aan jouw kant wanneer je je vliegangst wil overwinnen. Statistisch gezien is zelfs de autorit naar de luchthaven gevaarlijker dan de vlucht zelf.

Nog meer tips om vliegangst te overwinnen

Als laatste nog enkele tips voor degenen die besloten hebben dat het tijd is om hun vliegangst te overwinnen en echt op een vliegtuig zullen stappen.
Vermijd koffie of andere dranken met veel cafeïne. Luister naar rustige muziek. Probeer jezelf af te leiden tijdens het opstijgen, bijvoorbeeld door met je buren te praten, een film te kijken of een boek te lezen.

Wanneer je in de lucht bent, probeer dan te slapen zodat de vlucht meteen voorbij is. Voordat je op het vliegtuig stapt, kan je altijd tegen de bemanningsleden zeggen dat je vliegangst hebt en dan zullen zij daarmee rekening houden.

Kijk hieronder de video voor meer tips tegen vliegangst

Wil je hier sneller vanaf of lukken deze tips niet dan kan je altijd een afspraak met ons maken om er vaak in 1 sessie al vanaf te zijn.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Irmgard Segerink
Door

Irmgard Segerink

op 04 May 2014

Hallo Edwin, door de jaren heen heb ik aardig wat angsten opgebouwd. Het is begonnen met vliegangst. En ik had een vriend waar ik bij een rotsformatie was, en toen kwam hij achter me staan, en dat kon ik ook niet goed hebben, en werd heel bang, en ook zeker omdat we op een bepaalde hoogte stonden en waren geklommen. Ook hij had hier een gevoel bij. Een soort van dejavu leek het. En dan heb ik tandartsangst en angst om naast anderen in een auto te zitten, wat absoluut geen pretjes voor me is en waar ik niet van kan genieten en niet kan ontspannen. Groetjes Irmgard

Reactie plaatsen