Hypnotische Coma is de meest diepe staat van hypnose
Hypnotische Coma is de meest diepe staat van hypnose
08 mei 2012 
in Hypnose
3 min. leestijd

Hypnotische Coma is de meest diepe staat van hypnose

hypnotische comaDe hypnotische coma is een staat die ongelooflijk waardevol kan zijn om bij iemand te creëren. Het is de meest diepe staat van hypnose die iedereen die hypnose beoefent wel eens toevallig is tegengekomen. Als je het de eerste keert treft kan het best beangstigend zijn en ik zal uitleggen waarom.

Hypnotische Coma

Wanneer je hypnotherapie en hypnose beoefent dan wil je als hypnotiseur de controle houden over wat er gebeurt. Dat is heel belangrijk want je hebt te maken met de veiligheid van de ander. Daarom wil je dat de persoon die jij in hypnose brengt jouw instructies opvolgt. Zo kan je het proces ook goed begeleiden.

Nu komt het wel eens voor en vroeger zeiden ze dat het bij 1 op de 15.000 keer voorkwam en dat je daarvoor uit moest kijken. Als het namelijk gebeurde dan kreeg je iemand niet meer uit hypnose. Als je dan als hypnotiseur ging optellen en de instructie gaf om de ogen open te doen en uit hypnose te gaan, dan werd dat niet opgevolgd. Geen enkele suggestie werd opgevolgd zelfs.

Tja, en dan…

James Esdaille was de eerste die met deze staat wist te werken en ook spontaan wist op te roepen. Esdaille was een chirurg die de technieken van Anton Mesmer ging toepassen en bereikte een staat die zelfs Mesmer niet wist te bereiken. In de ‘Esdaille’ staat zijn mensen namelijk totaal niet vatbaar voor pijn. Ze zijn volledig verdoofd. Hij ontdekte dit in India en dacht dat chirurgen in Engeland dit zeker wilde leren.

Anesthesie en hypnose

Helaas voor hem ging het niet zoals hij gedacht had. Esdaille werd op een gegeven moment zelfs gezien als een outcast, omdat de andere chirurgen gewoonweg zijn resultaten niet konden halen. In die tijd stierf 50% van de mensen op de operatietafel en bij James Esdaille maar 8%. En je begrijpt dat als mensen niet het resultaat kunnen halen dat jij alleen haalt, dat ze je belachelijk gaan maken en hij werd daarom ook als charlatan bestempelt.

Zijn methode werd dan ook niet onderzocht, tot het punt dat Dave Elman het ging onderzoeken. Hij ontdekte dat je de Esdaille state, oftewel de hypnotische coma zoals Elman hem noemt, vrij eenvoudig kan creëren bij mensen. Het is vooral een zeer mooie staat om vrouwen te leren die moeten gaan bevallen. Ze zullen dan volledig pijnvrij bevallen.

De stappen om tot de hypnotische coma te komen zijn vrij eenvoudig te doen. Het gaat om 3 stappen die je moet doen en dan kan je bijna iedereen in de diepste staat van hypnose krijgen en volledige anesthesie bewerkstelligen.

De stappen zijn:

  1. Als eerste moet je een eye-lock creëren en echt ervoor zorgen dat de persoon die jij in de coma wilt brengen zijn ogen niet meer open kan krijgen
  2. Dan moet je hem iets laten vergeten. Je creëert dus amnesie op suggestie, bijvoorbeeld dat iemand zijn naam weg is en dat hij die niet meer kan ophalen. Je creëert dan de somnabulistische staat oftewel een staan van mentale ontspanning
  3. Dan verdiep je die staat door steeds letterlijk een niveau naar beneden te gaan via een lift of roltrap, helemaal tot de kelder van ontspanning. In die kelder bereik je de ‘Esdaille-State’ oftewel de hypnotische coma

Wanneer je de staat van hypnotische coma bereikt dan zal die persoon geen enkele suggestie meer opvolgen. Dat is ook je test om te weten of je werkelijk die staat hebt. Als je die dan hebt, hoe krijg je dan iemand er weer uit, want als iemand niet meer reageert op jou, dan gaat niets werken, toch? Gelukkig wel.

Wat je moet zeggen is het volgende: ‘Als je niet je ogen opendoet wanneer ik tot 3 tel dan kom je nooit meer in deze heerlijke staat waarin je nu bent’

Die werkt perfect omdat de reden waarom iemand niet reageert op jou is dat hij gewoonweg niet dat gevoel kwijt wil. Het is zo lekker namelijk dat je gewoon niets verder wilt doen. Als je dan de suggestie krijgt dat je dat gevoel nooit meer zal ervaren dan ben je binnen enkele seconden weer helemaal wakker.

Het is een geweldig mooie staat om in te zijn en om mensen te helpen om helemaal te ontspannen en pijnvrij te maken. Het vergt uiteraard wel training om dit goed te kunnen maar de wonderlijke uitwerking is fenomenaal. Ik hoor graag wat je er van vindt

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Nele
Door

Nele

op 08 May 2012

Amai, ik zou het zo graag allemaal eens willen meemaken, dus als je ooit proefpersonen nodig hebt in België... ;-)

Rob
Door

Rob

op 08 May 2012

Edwin, Is het zo dat als je onder diepe hypnose bent en diegene niet uit zijn hypnose wordt gehaald, dat deze hypnose overgaat in een slaap? En dat hij/zij volgende dag wakker wordt? Kun je je door middel van zelf hypnose ook in een hypnotische coma komen? En is dit dan gevaarlijk? Met vriendelijke groet, Rob Merks

monique Brinkman
Door

monique Brinkman

op 08 May 2012

Het is een geweldige staat om in te zijn. Ik heb het zelf mogen ervaren. En het is ook geweldig om te doen als hypnotiseur. Ook dat heb ik mogen ervaren!

Hans xchipper
Door

Hans xchipper

op 08 May 2012

Beste Edwin. Ik ben chronisch Rugpijn patient gebruik veel morfine als dit wat voor mij kan betekenen hoor ik het graag. Vriendelijke groet Hans.

Astrid de Haas
Door

Astrid de Haas

op 08 May 2012

Is het mogelijk in de diepste hypnose ook geesten waarnemingen te doen. Ik geloof namelijk in een leven na de dood. Heb je dat al ooit meegemaakt dat men met overledenen kan praten in een diepe hypnose. Men kan toch ook het verleden omhoog halen en opnieuw laten beleven. Ik zou graag antwoord hierop willen hebben. groeten, A.de Haas

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 09 May 2012

@Rob Hypnose kan niet overgaan in slaap omdat het een heel andere toestand is dan slaap. Je bent namelijk erg gefocussed. Als je zelfhypnose doet is de kans dat je in die coma komt niet aanwezig. De kans dat je in slaap valt weer wel :-) @Hans Bij chronische pijn kan hypnose zeer goed werken en vooral zelfhypnose kan een oplossing bieden daarvoor. @Astrid Waarnemingen met geesten heeft niets met hypnose te maken. Het is goed om dat los te zien van elkaar. Het verleden omhoog halen vanuit een herinnering is wat anders dan met overledenen praten. Ten eerste moet je daar in geloven dat het kan en als dat dan zo is, dan zal het wel een tranceachtige toestand zijn waarin je je bevindt, maar verwar het niet met hypnose want het is goed om dat stuk los te zien

eveline
Door

eveline

op 14 Jul 2013

als je ooit onder hypnose bent geweest bij iemand en die geeft je tijdens de hypnose een woord zodat waar je ook ooit bent en dat woord hoort weer onder die macht bent hoe kom je daar los van??

exkastleintje
Door

exkastleintje

op 21 Apr 2015

Heb in de jaren 90 klassieke zelfhypnose gebruikt met bandrecorder om traumatische ervaringen te vergeten. Werkte perfect. Een psycholog heeft er 12 jaar later voor gezorgd dat ik alles weer kon herinneren met een soort van dissociatieve-psychose als gevolg ben door een hell heen gegaan. Snap niet waarom ze dat gedaan heeft. Foutje of opzettelijk? Nu gebruik ik weer hypnose techniek om PTSS stoornis te bestrijden, repeterende gedachten die maar niet ophouden, vreten me op als het ware kon niet meer werken. Heb net weer een sessie gedaan en houd mezelf in de gate of dat de repeterende gedachten terug komt. Vooralsnog lijkt het te werken. Hypnose is echt super kan een levensredder zijn bij PTSS / zware depressie of minderwaardigheids complex en dat soort zaken. Stoppen met roken is mijn volgende project. Ga me er steeds meer verdiepen en de technieken leren echt super.

exkastleintje
Door

exkastleintje

op 21 Apr 2015

Apropo vanwege wat ik heb meegemaakt zou ik nooit geen Midden-oosterse - Arabische of Aziatische Psychologe meer accepteren. Die mensen zijn toch heel erg racistisch is mijn ervaring.

Reactie plaatsen