In hypnose gaan met de Attention Shifter
In hypnose gaan met de Attention Shifter
24 juli 2012 
in Hypnose
1 min. leestijd

In hypnose gaan met de Attention Shifter

In hypnose gaan is voor de meeste mensen al een wonderlijke ervaring als ze het meemaken. Er zijn verschillende manieren om in hypnose te gaan en deze manier is een van de mooiste. Hij is niet snel, niet overdonderend zoals sommige snelle inducties. Ook niet heel langzaam zoals een ontspanningstechniek, maar hij werkt met het verschuiven van de aandacht.

In hypnose gaan met Attention Shifting

Wanneer je in hypnose gaat dan merk je dat je meer begint te ontspannen en dat je focus wordt versterkt. Dat is een kenmerk van hypnose. Het bewustzijn is zeer beperkt als het gaat om waarnemen en als je dat hiaat gebruikt dan krijg je een wonderlijk effect.

We ervaren de wereld met onze 5 zintuigen. Sommige mensen beweren dat we een zesde zintuig hebben en noemen dat vaak intuïtie. Je zou het echter allemaal onder de 5 zintuigen kunnen scharen omdat een intuïtie vaak een gevoel is en daarom prima past bij het zintuig voelen.

Wat bepaalt nu eigenlijk welk zintuig wij gebruiken? Je zou kunnen zeggen dat als we zouden spreken over een zesde zintuig, dan is dat ‘aandacht’. Het is het overkoepelende ‘zintuig’ en zorgt ervoor dat als een zintuig wegvalt, onze aandacht automatisch meer naar een ander zintuig gaat.

Wanneer we dat overkoepelende ‘zintuig’ gaan gebruiken dan krijgen we een heel speciaal effect. Mensen gaan dan namelijk heel snel in hypnose. Het is dan ook een van de meest favoriete inducties van conversationele hypnotiseurs. Je hoeft niemand aan te raken, ook niet te zeggen dat je iemand in hypnose gaat brengen, je gaat gewoon beginnen..

Hoe werkt het

Wat je doet is dat je iemand zijn aandacht gaat verschuiven, want terwijl je dit leest merk je niet op dat je linkerhand een bepaalde sensatie heeft. Nu je het wel opmerkt ben je je op dat moment niet bewust van het feit dat die hand ook iets anders aanvoelt dan je rechterhand, toch? En terwijl je dat opmerkt was je je niet bewust dat je even met je voeten bewoog… interessant

Wat ik dus aan het doen ben is jouw aandacht naar een plek verplaatsen waar je je niet van bewust bent, maar wel bewust van kan zijn. Jouw bewustzijn kan niet alles wat er om je heen en in jou gebeurt tegelijk waarnemen, maar het kan wel alles wat er gebeurt waarnemen wanneer de aandacht daarop gericht is.

Dat principe kan je dus gebruiken om zo de aandacht te sturen. In de conversationele hypnose training wordt dat uitgebreid besproken en leden van de hypno community hebben daar toegang toe. Hieronder zie je een demonstratie van dit proces in actie. Je ziet dan ook dat ik gewoon direct begin en dit kan ik overal doen ;-)

Vind je deze inductie waard om te delen? Druk dan nu hieronder op de buttons om hem te delen aan jouw netwerk.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen