Is hypnose gevaarlijk? Een overzicht van de gevaren van hypnose
Is hypnose gevaarlijk? Een overzicht van de gevaren van hypnose
02 mei 2013 
3 min. leestijd

Is hypnose gevaarlijk? Een overzicht van de gevaren van hypnose

Is hypnose gevaarlijk? Zou het kunnen dat je zomaar wordt gehypnotiseerd en je alles vergeet? De een zegt dat het kan en de ander zegt dat het niet kan. Laten we youtube eens afstruinen naar wat filmpjes en kijken wat er allemaal mogelijk is..

Hypnose gevaarlijk?

Tja is hypnose gevaarlijk. Ik heb in de bouw gewerkt en wij maakten de mooiste dingen voor mensen. Mensen waren blij als we kwamen en vaak nog blijer als we weer weg waren ;-)

Wanneer je zo lang in de troep zit en het is eindelijk klaar en je kan genieten van je huis dan is dat een heerlijk gevoel. Wij maakten voor die mensen hun wereld net eventjes iets mooier. Soms door een huis uit te bouwen, vaker door een nieuwe fundering te maken en af en toe eens een gevel mooi te maken.

Een timmerman doet dat, een metselaar maakt mooie dingen en een stukadoor kan prachtige dingen creëren voor je. Ze doen dat niet alleen met hun handen. Ze doen dat met gereedschap.

Met dat zelfde gereedschap kan je ook hele erge dingen doen, zoals wel eens gebeurt. Met een hamer kan je aardig schade maken wanneer je met de verkeerde intentie op stap gaat.

Gelukkig zijn er niet zo heel veel mensen die dat doen, maar je hebt ze. Dat ligt niet aan die hamer. De meeste mensen die een hamer gebruiken creëren mooie dingen en sommige helaas niet.

Zo is het ook met hypnose. Het is een geweldig mooi gereedschap dat ik iedere dag inzet om mensen te helpen. De voldoening die ik daaruit krijg, daar doe ik het voor. Er is niets mooiers vind ik. Maar er zijn ook mensen die hypnose gebruiken voor andere dingen zoals hieronder.

Je ziet in het filmpje dat de man hypnose gebruikt om geld te stelen. Er vallen geen gewonden, niemand is getraumatiseerd door wapengeweld, maar het is uiteraard verwerpelijk.

Toch zie je dat het kan en snel ook. Er zijn niet heel veel mensen die dit kunnen op deze manier, zeker niet de gemiddelde hypnotherapeut. Die zou niet weten hoe dat zou moeten en zou dat natuurlijk ook niet willen.

Hypnose als kracht voor het goede

Maar als je zo snel mensen dus iets kan laten doen, dan is dat wel fascinerend. Uiteraard op de manier uit het filmpje is het slecht, maar stel je voor hij had het gebruikt ten goede.

Zelf geloof ik in Karma, oftewel in wat je zaait zal je oogsten. Deze man krijgt vanzelf de boemerang wel weer terug van zijn daden, maar als jij dat nu zou kunnen, wat zou je er dan mee gaan doen?

Zelf kan ik het wel wat deze man laat zien op de video. Het is niet ‘normale’ hypnotherapie of ‘normale’ hypnose. Het is een manier van hypnotiseren die de meeste mensen niet kennen, laat staat kunnen.

Hieronder zie je een manier van hypnotiseren die we ook wel fascineren noemen die je leert in de mesmerisme training.

Heel veel hypnotiseurs geloven niet eens in deze manier van hypnose en stellen zelfs dat het niet bestaat. Je noemt dit ook niet hypnotiseren maar fascineren en komt uit het oude mesmerisme vandaan.

Heel lang was deze techniek niet bekend omdat hij geheim werd gehouden door de mensen die het beheerste. Ze wilden het ook niet aan anderen leren omdat het zeer krachtig is. Nu kan je het wel leren als je het wilt.

Wat ik zelf niet begrijp aan dat filmpje is dat die man de techniek op deze manier gebruikt voor een beetje geld terwijl als het hem echt om het geld zou gaan, hij ook mensen had kunnen gaan helpen voor geld. Dat had hem op alle niveaus meer opgeleverd.

Maar goed dat mag iedereen zelf bepalen natuurlijk. Ik ben blij dat ik deze techniek steeds beter beheers om mensen nog sneller te kunnen helpen. In Nederland ben je wat dat betreft veilig voor deze manier van hypnose omdat vrijwel niemand dit kan.

Een ander gevaar van hypnose

Wat misschien wel veel gevaarlijker is, zijn de suggesties die je dagelijks binnenkrijgt. Mensen die hypnotische communicatie beheersen kunnen heel slim allerlei dingen suggereren zonder dat je dat meteen doorhebt.

Denk aan politici die slim kiezers winnen door op een bepaalde manier dingen te vooronderstellen (die ze vaak niet waar kunnen maken). Of leraren die je kunnen inspireren of juist het leren helemaal kapot kunnen maken door allerlei verkeerde suggesties te geven.Kranten

Dan heb ik het maar niet over de tv, radio en de kranten. Voor je het weet ga je echt geloven dat Nederland veel gewelddadiger is dan vroeger en als jij dat nu ook denkt, besef dan dat heel vroeger in Utrecht iedere week 35 moorden werden gepleegd. Dan valt het nu wel mee toch?

Het is belangrijk om je voor dit soort gevaren af te schermen en eigenlijk de enige manier is om het gevaar zelf te leren. Wanneer je hypnose leert dan weet je hoe je je kan beschermen hiertegen.

Berovingen komen nauwelijks voor onder hypnose maar negatieve suggesties iedere dag. Zorg ervoor dat jij een manier vindt om je ertegen te beschermen. Dat voelt een stuk beter dan!

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
wout
Door

wout

op 24 Nov 2013

wow echt goed ik heb nu ook de gratis ebook ik word ook een hypnotiseur

Rene
Door

Rene

op 14 Dec 2013

En jullie geloven lukraak wat er op YouTube staat?Kom op zeg!!! Overtuig mij en anderen eens goed,zonder een gefabriceerd filmpje!

Reactie plaatsen