Je moet iedereen zijn eigen weg juist niet respecteren
Je moet iedereen zijn eigen weg juist niet respecteren
22 maart 2019 
1 min. leestijd

Je moet iedereen zijn eigen weg juist niet respecteren

Waarom zou je iedereen zijn weg respecteren? Het klinkt lovey-dovey en Boeddha achtig, maar diezelfde mensen respecteren niet de persoon die drie mensen afknalt in een tram.

Ieder zijn eigen weg toch? Hij kiest de weg van geweld en dat moet je respecteren.

Ja ja ja

Chriet Titulaer had er al een programma over in de jaren ’80: ‘Gelul in de Ruimte’

Dat doe je dus niet.

Of als je kind van vier met zijn driewielertje de grote weg opdraait, terwijl er een auto aankomt. Ieder zijn eigen weg toch? Laat maar gaan.

Niet dus.

Je respecteert dan niet die kleine zijn weg. Foei!

Nee, goed juist. Als je ziet dat die weg leidt tot ellende, dan moet je daar wat mee. Natuurlijk kan iedereen die die weg bewandelt, zelf weten wat die daarmee moet gaan doen.

Weet je wat respecteren betekent? Respecteren betekent: eerbiedigen, ontzien, ongemoeid laten’

En dat is precies wat er vaak mis gaat. We respecteren alles maar, wat betekent dat we het zo laten. Maar we moeten juist mensen helpen, niet respecteren.

  • Mensen helpen die zichzelf half doodzuipen
  • Mensen helpen die zichzelf vervuilen
  • Mensen helpen die door verkeerde voorlichting allerlei dingen geloven over zichzelf die niet waar zijn (zoals dat ze iets hebben, terwijl ze iets doen…)

Die mensen moet je niet ontzien, daar moet je niet je kop voor in het stand steken. Dus voor al die spiri-wiri mensen die alles maar respecteren? De wereld verandert doordat je iets doet, door actie, door medeleven en zorgen. Niet door respecteren.

Natuurlijk moet iedereen zelf weten wat hij doet. Je kan vrouwen verkrachten, mensen doodschieten, genocide plegen. Maar ga je dat serieus respecteren? Want ja, ieder zijn eigen weg?

Lijkt mij niet. De vraag is altijd ‘Wat zou liefde doen?’ En als je jezelf die vraag stelt, dan kan je nooit zeggen dat je alles en iedereen gaat ontzien (respecteren). Dat is geen liefde, dat is uit angst je kop in het zand steken. Wat ik niet zie, bestaat niet.

Mensen die hebben gehandeld vanuit liefde zijn nu helden, maar zijn vaak vermoord. Waarom? Omdat ze niet alles en iedereen maar respecteerden.

En terecht dat ze dat niet deden! Wees een held op sommige momenten. Daar bewijs je de wereld echt een dienst mee.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen