Jezelf laten zien: Laat wat horen van je talent
02 februari 2021 
6 min. leestijd

Jezelf laten zien: Laat wat horen van je talent

Jezelf laten zien kan letterlijk, maar ook meer figuurlijk. Je kunt ook je talent laten zien, zoals door een blog te schrijven.

Als je een blog schrijft of een podcast opneemt weet je eigenlijk niet wie het gaat lezen en waarom hij het leest. In welke hoedanigheid hij het leest of hoort. Soms krijg ik dan reacties op aanbiedingen, bijvoorbeeld die ik via de e-mail stuur.

Zo kreeg ik een e-mailtje van een 80 jarige, die natuurlijk niet wilde beginnen met hypnose, maar die wel heel dankbaar was voor mijn e-mailtjes en ervan genoot. Die hierdoor alleen al zaken anders was gaan bekijken, waardoor ze zich blijer voelde.

Dit had mijn oma kunnen zijn, dat is gewoon te gek als je zo’n e-mailtje krijgt.

Maar ik deel dit om tegen je te zeggen dat het goed is om te doen wat je te doen hebt. Doe het gewoon, want je weet nooit hoeveel verschil je maakt in de levens van anderen. Je weet nooit hoe ver die verandering reikt.

Deze blog wordt misschien gelezen door iemand waardoor er een knop omgaat en hij/zij denkt: “Ik ga het gewoon doen.”

Misschien typ je een blog waarvan je niet weet of je het durft en doe je gewoon een gooi. Misschien lezen vijf mensen het blog, maar het gaat om die ene die je geholpen hebt. Die ene die je helpt om die stap te zetten.

Dan was jij misschien net die kleine of grote duw die die persoon nodig had.

Daarom moet je je daarin nooit inhouden.

Het is voor mij ook een creatieve uitlaatklep, het moet er bij mij ook uit. Dat heeft ook een reden.

Het is zo jammer wanneer mensen hun mond houden. Of niet een schilderij maken, of juist wel maar dat ze die niet laten zien.

Waarom is jou dat talent gegeven wanneer je dat niet deelt, wanneer je dat niet laat zien? Wat heb je dan aan het talent gehad?

Jezelf laten zien verdubbelt je talent

Als jij je talent deelt, dan verdubbel je het.

Hier is ook een mooi verhaal over in de bijbel. Er is een koning en die gaat weg. Hij geeft zijn dienaren talenten. Dan zegt hij dat wanneer hij terugkomt hij die talenten terug wil hebben.

De mensen gaan wat doen met hun talenten en die verdubbelen de talenten. Wel met ups en downs, maar het lukt.

Dan is er nog een persoon die de talenten begraaft.

De koning komt terug en wil zijn talenten terug. Hij vraagt hoe het is gegaan, schrikt als mensen zeggen dat ze de talenten bijna kwijt waren geraakt, maar is blij als hij hoort dat de talenten verdubbeld zijn. Sterker nog, die mensen mogen het talent houden.

De mensen die op pad zijn gegaan mochten hun talenten houden.

De persoon die het talent had begraven, die mocht het talent niet houden.

Want hij die meer heeft, zal meer krijgen en hij die niets heeft, zal alles worden afgepakt. Dat staat in Mattheüs voor wie dat interessant vindt. Waar haalt hij het vandaan hè?

Je begrijpt de essentie, als je niets doet en je oefent niet met je pianospel, dan kun je op een gegeven moment niet meer pianospelen.

Als je niet oefent met schilderen, dan wordt het niet beter.

Als je het juist wel deelt, dan verdubbelt je talent zich. Dus laat je talent zien, dan wordt het groter.

Daarom is het ook zo jammer om te zien dat mensen dat niet doen. Dat mensen niet naar die workshop gaan, dat ze niet naar het seminar gaan, dat ze niet naar de bingoavond gaan, dat ze niet het boek uitbrengen, dat ze niet op die ene persoon afstappen. Wat het ook is wat je eigenlijk wilt doen, begin nu als je wacht op een teken.

Iedereen heeft een stem en iedereen kan die op zijn of haar manier laten horen.

Stel je eens voor dat iedereen zou doen wat hij tof vindt en goed kan. Misschien is alles dan opeens in balans.

Als iedereen doet waarvoor hij geboren is, dan denk ik dat het meer klopt dan wanneer je het niet doet.

Je kunt bijvoorbeeld wel een expositie houden met je schilderijen, al vind je het eng. Je zult zien dat mensen geroerd raken van je schilderijen. Op een positieve of een negatieve manier. Eigenlijk is dat heel tof.

Soms stuur ik ook een e-mailtje en dan krijg ik gewoon boze reacties. Dat is mooi, want dan raakt het ze in ieder geval. Dan zeggen ze dat ze dit niet meer willen. In dat geval was ik de vangrail dat ze iets juist niet willen.

Ik ben ook zeker niet iets voor iedereen.

En jij ook niet.

De toko hier op de hoek ook niet.

Ik had het hier nog over met een coachee. Om allemaal cabaretiers op te noemen. Je merkt dan dat alle komieken een ander geluid hebben. Het publiek van Jochem Meijer gaat bijvoorbeeld minder goed op Hans Teeuwen en andersom.

Je hebt ook veel mensen die iemand anders nadoen, maar je eigen geluid vinden zorgt ervoor dat jij je positie direct pakt.

Als meer mensen dat zouden doen, worden er ook meer mensen geïnspireerd.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/2543191-waarom-jij-je-zou-moeten-laten-horen?play=true

Jezelf laten zien brengt meer op

In de huidige maatschappij is talent ook iets wat je meer oplevert om het te laten zien. Natuurlijk is niet iedereen geboren met hetzelfde talent.

Maar onderzoekers geven aan dat talent nu is wat in de middeleeuwen land was. Een potentiële bron van symbolische en economische beloning[1]. Je ziet dit bijvoorbeeld bij de rijkdom die acteurs en kunstenaars nu kunnen behalen. Onderzoekers gaan zelfs zo ver dat ze de dagelijkse ongelijkheid linken aan het wel of niet laten zien van je talent of het wel of niet hebben van een talent.

Maar natuurlijk ook mensen die talent hebben in zaken doen.

Je bent nu veel minder afhankelijk van je familie, zoals vroeger, en je kunt veel meer zelf bereiken. Zolang jij je talenten maar omarmt en jezelf durft te laten zien.

De potentie is dat het je gewoon meer opbrengt dan alleen de lol.

Je hoeft niet direct een onderneming te beginnen om je talent te laten zien. Voor bedrijven is het vinden en ontwikkelen van talent namelijk ook belangrijk om te kunnen groeien[2][3]. Als je loondienst prettig vindt is het dus belangrijk om zo’n bedrijf te vinden dat je talenten waardeert en stimuleert.

Jezelf laten zien als iets je blokkeert

Natuurlijk kan het heel spannend zijn om je talent te laten zien en iets kan je blokkeren om dit te doen. Je denkt ja, maar je lichaam (en dus jij) doet nee.

Dat is heel onhandig, dus hoe doorbreek je die mentale blokkade om te doen wat je leuk vindt en wat jij kunt ontwikkelen tot een fijn talent?

Veel artiesten hebben angst van plankenkoorts en dat belet ze om een grote ster te worden. Het is al bekend dat hypnotherapie kan helpen om die angst voor het podium te overwinnen[4].

In dat geval wordt er gebruikgemaakt van rationele emotie therapie, terwijl je in hypnose bent. Het is een vorm van cognitieve gedragstherapie die onlogische gedachten aanpakt.

Net als een artiest, moet jij in jouw gebied ook het podium pakken. Het internetpodium als je gaat bloggen of het woord als je een idee wilt delen tijdens een vergadering, wat je creatieve talent laat zien.

Dit niet doen kan dus belet worden door onhandige gedachten. Met hypnotherapie achterhaal je waar die gedachten vandaan komen of gebruik je technieken om de gedachten simpelweg te elimineren en te vervangen door helpende gedachten.

Afhankelijk van je probleem en waar die onhandige gedachten vandaan komen kan er een simpele techniek gebruikt worden. Bijvoorbeeld de SWISH techniek, waarbij je positieve gevoelens koppelt aan iets doen waarvan je weet dat je het moet doen, maar nog niet doet. Zodat je het onbewust gaat doen.

Is het toch iets lastiger dan dat? Dan kan er ook gebruik worden gemaakt van regressie. Met regressie achterhaal je waar een blokkerende overtuiging vandaan komt. Je gaat terug naar dat moment en vervolgens ga je dit moment met je huidige kennis over het leven en de wereld opnieuw bekijken.

Soms is dit al genoeg om de overtuiging te laten verdwijnen. Soms moet je juist nog iets doen met dat moment, zoals je inleven in andere mensen die er op dat moment ook waren of visualiseren hoe je huidige jij praat met je vroegere jij dat het allemaal goed komt.

Wil je weten hoe hypnose precies werkt en of jij talent hebt voor hypnose? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Wil je juist jezelf of andere mensen helpen zichzelf te laten zien? Schrijf je dan in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. De opleidingen worden online gegeven vanuit een professionele studio met voldoende assistenten voor een-op-een aandacht. Hiervoor is gekozen zodat elementen van buitenaf de flow van je opleiding niet kunnen stoppen.

 

Bronnen:

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00131857.2020.1745629?journalCode=rept20

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17580649/

[3] https://ci.nii.ac.jp/ncid/BB17026746

[4] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/030573569302100106

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen