Jezelf primen: Hypnotiseer jezelf in een goede dag
Priming is een term uit de psychologie die gaat over hoe snel je bepaald gedrag laat zien na een seintje dat je eerder hebt gekregen. Het lijkt eigenlijk heel sterk op de Pavlov theorie waarbij de hond na het horen van een belletje begint te kwijlen omdat hij weet dat er dan eten komt. In het geval van priming gaat het er eigenlijk om hoe snel je dan zou gaan kwijlen.
Wat is primen?
Bij primen reageer je dus op bepaalde informatie uit je omgeving. Het gaat om de connecties die jij met bepaalde seintjes maakt in je langetermijngeheugen en door die connecties kun jij je gedrag veranderen.
Dit is bijvoorbeeld de reden waarom je opeens anders kunt doen als je een vader of moeder wordt, omdat ergens in je langetermijngeheugen je de connectie maakt dat een ouder bepaald gedrag laat zien. Misschien stop je ineens met schelden đ.
Primen is dus het beĂŻnvloeden van je overtuigingen in je langetermijngeheugen die veel invloed hebben op je gedrag. Ouders zijn eigenlijk je hele jeugd bezig je te primen om een goede volwassen persoon te worden. Die âgoede volwassen persoonâ is dan hun versie daarvan. Dit hoeft niet jouw versie van een âgoede volwassen persoonâ te zijn.
Het leuke is, dat wanneer je je hiervan bewust bent. Jij jezelf ook kunt primen om bepaald gedrag te laten zien en jij kunt andere mensen heel onbewust primen.
Kun je ander mensen primen?
Het is zeker mogelijk om andere mensen te primen. Dit is iets waarmee ik bijvoorbeeld bezig ben met hypnose, maar het kan zelfs nog veel subtieler.
Er is bijvoorbeeld bij studenten onderzocht hoe ze zouden reageren als de woorden âoud zijnâ zou opvallen. Ze moesten hiervoor een reeks woorden bekijken en aangeven welke woorden of combinaties er niet tussen hoorden. Dit was dus âbeĂŻng oldâ (oud zijn). Een groep studenten werd met dit woord geconfronteerd en het andere woord niet. De groep die met dit woord werd geconfronteerd liep daarna langzamer het lab uit dan de groep die niet âoud zijnâ moest identificeren[1].
Door dit woord werden ze dus geprimed op oud zijn en daardoor gingen ze zich âouderâ gedragen, want oudere mensen bewegen meestal langzamer.
Dit priming kan bewust en onbewust gebeuren waardoor je allerlei âanderâ gedrag kunt laten zien.
Niet alleen het zien van woorden zorgt voor ander gedrag door priming. In een onderzoek waarin het genoemde onderzoek is herhaald bleek ook dat het gedrag van de onderzoekers invloed had op het gedrag van de deelnemers. De deelnemers gingen de onderzoekers nadoen. De onderzoekers deden alles sneller als ze dachten dat de proefpersonen niet geprimed werden en langzamer als ze dachten dat de proefpersonen wel geprimed werden. Dit had ook weer invloed op het gedrag van de proefpersonen[2].
Wat je zegt en doet kan dus zeker een seintje zijn voor andere mensen om hun gedrag te veranderen.
Je hebt vast ook wel eens gehoord dat televisie je hypnotiseert en uit onderzoek blijkt dat televisie andere mensen inderdaad kan primen. Afhankelijk van wat voor programmaâs je kijkt kun je namelijk een bepaalde overtuiging krijgen over hoe sociale realiteit is[3]. Dus hoe een maatschappij werkt, hoe je met familie omgaat, hoe je met vrienden bent en zelfs hoe je met vijanden omgaat.
Het lezen van informatie die bijvoorbeeld negatief is, zoals âop zonnige dagen ben je chagrijniger dan op bewolkte dagenâ, kan er zelfs voor zorgen dat je agressiever wordt[4].
Als hypnotiseur ben je ook veel bezig met het primen van mensen.
Hoe prime je jezelf?
Taal en wat je doet is ontzettend belangrijk bij het primen en het primen kan je dus ook bewust doen. Taal kun je weer op een andere manier gebruiken om jezelf te primen. Je kunt bijvoorbeeld iets lezen of juist iets bewust opschrijven.
Primen kan je helpen om je prestaties gedurende de dag te verbeteren.
Sport in de ochtend, voor betere sport in de middag
Dit is een handige voor de sporters onder ons die âs middags wedstrijden hebben.
Bij rugby spelers is bijvoorbeeld onderzocht of een workout in de ochtend hun prestaties in de middag verbeterden. Dit was het geval[5]. Om de kans op winst te verhogen werd dus ook aanbevolen om âs ochtends nog een training te hebben, zodat er tijdens de wedstrijd in de middag beter gepresteerd werd.
In dit geval gaat het dus om een fysieke prestatie waarvoor je geprimed werd. De oefeningen van de ochtend, vooral als die van belang waren voor het spel, hielpen de spelers in de middag om sneller en technischer te zijn.
Iets in de ochtend doen heeft dus effect voor de hele dag (of in ieder geval de hele werkdag).
Houdt een primeboek bij
Veel mensen houden bijvoorbeeld een dagboek bij aan het einde van de dag om even een soort samenvatting van hun doe en denk dingen te maken. Wat je ook kunt doen is een primeboek bijhouden.
In dat boek kun je een bepaalde intentie opschrijven, zoals:
Vandaag ben ik sociaal.
Vandaag heb ik focus op mijn werk.
Vandaag eet ik gezond.
Vandaag beweeg ik waar mogelijk.
Door dit soort intenties op te schrijven kun je de rest van de dag hier bewust en onebwust meer mee doen, waardoor je bijvoorbeeld socialer bent, gezondere keuzes maakt en een betere focus hebt op je werk.
Omring jezelf met prime boodschappen
Zoals gezegd is wat je doet, zegt, hoort en leest iets wat je kan primen. Wanneer je een bepaald doel hebt kun je jezelf primen om dat doel te behalen of om de acties te ondernemen om die doelen te behalen.
Stel je hebt een keer een intentie aan het begin van de dag opgeschreven. Dan kun je dat bijvoorbeeld op je spiegel plakken in de badkamer, zodat je âs ochtends die intentie weer leest en jezelf hierdoor primed.
Ben je bezig met gezond eten? Dan kan je ook een primetekst op je koelkast plakken.
Je kunt ook âs ochtends gebruikmaken van zelfhypnose en het herhalen van een hypnotische suggestie waarmee je jezelf primed, als een soort mantra.
âVandaag doe ik âŚ..â
Op je werk kun je op je bureaublad een primeboodschap op je achtergrond instellen die je ziet als je jouw pc aan doet, of zet een fotolijstje neer met een inspirerende boodschap.
Luister naar inspirerende podcasts (zoals die van mij)
Een andere leuke manier om jezelf te primen is door naar podcasts te luisteren. Er zijn podcasts te beluisteren over van alles en nog wat, lifestyle, gezondheid, wetenschap, politiek, ondernemen, wat jij maar interessant vindt er is wel een podcast voor.
Als je dan op weg naar je werk in de file staat kun je jezelf juist primen om een goede mindset voor de dag te krijgen met de podcast in plaats van met een pesthumeur aankomen. Juist tijdens het autorijden kun je van nature in een hypnotische staat komen waardoor je alles goed in je opneemt.
Je kunt bijvoorbeeld mijn podcast beluisteren đ.
Primen is dus iets wat je bewust en onbewust kunt meemaken. Het gedrag van andere mensen, wat je hoort, leest, ziet, en doet kan ervoor zorgen dat jouw gedrag veranderd wordt.
Als jij weet hoe hypnose werkt kun je andere mensen primen om hun gedrag te veranderen en ook zelfhypnose is hiervoor goed te gebruiken.
Wil jij weten of jij mensen kunt hypnotiseren en hoe het voelt om zelf onder hypnose te zijn? Kom dan eens naar de hypnose playshop in Wormerveer of Zwolle.
Heb je juist de behoefte om direct meer te leren om jezelf of andere mensen te helpen? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor een van de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland. Vraag naar de online mogelijkheden als dat beter bij je past.
[1] https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037/0022-3514.71.2.230
[2] https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0029081
[3] https://academic.oup.com/jcr/article-abstract/24/4/447/1797983
[4] https://guilfordjournals.com/doi/abs/10.1521/soco.1987.5.2.131
[5] https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijspp/11/6/article-p763.xml