Jezelf zien: hoe kijk jij naar jezelf?

Jezelf zien, of jouw zelfbeeld, heeft een belangrijke rol in je leven. Hoe jij jezelf ziet bepaalt vaak hoe je denkt en doet in bepaalde situaties. Het kan ervoor zorgen dat je meer of minder zelfvertrouwen hebt. Wetenschappers geven zelfs aan dat het handig kan zijn om programma’s te hebben die mensen helpen hun zelfbeeld te verbeteren[1].

Onderzoek laat zelfs zien dat als hoe jij jezelf ziet even verandert kan worden, dit je aankopen kan veranderen om je beeld over jezelf weer “recht” te zetten[2].

Een solide beeld van jezelf kan je dus ook helpen met je financiën 😉.

Jezelf zien: wat zie jij?

Uiteraard kijk je met je eigen ervaringen uit je leven naar jezelf. Dit betekent dat iemand anders een heel ander beeld kan hebben wanneer hij/zij jou ziet dan wat jij hebt als je jezelf ziet.

Wat je ziet zegt niet alleen iets over je zelfvertrouwen, maar ook over of je een beetje narcistisch bent of niet (iedereen heeft dat wel iets in zich). Narcisten zien zichzelf namelijk vaak als mensen die openstaan voor ervaringen en als extravert. Terwijl mensen met veel zelfvertrouwen zeggen dat ze extravert zijn, meegaand en emotioneel stabiel, maar juist niet meer openstaan voor nieuwe ervaringen.

Daarnaast vinden narcisten zichzelf vaak intelligenter dan de gemiddelde persoon, maar niet moreler. Mensen met een hoog zelfvertrouwen vinden zichzelf vaak intelligenter én moreler dan de gemiddelde persoon[3].

Narcisten vinden zichzelf vaak ook beter dan hun romantische partner, iemand met veel zelfvertrouwen heeft dat gevoel niet. Als jij jezelf telkens wisselend ziet en dus een soort inconsistent zelfbeeld hebt, kan dit ervoor zorgen dat je jouw romantische partner meer wilt controleren[4].

Dit betekent niet dat een goed zelfbeeld slecht voor je is. Onderzoek laat namelijk ook zien dat als je weinig zelfvertrouwen hebt je je zelfbeeld vaker wilt verifiëren en dat maakt je vaak juist kwetsbaarder voor kritiek en negatieve feedback. Vooral dan kan jezelf zien helpen om juist iets positiever over jezelf te denken[5].

Hoe jij jezelf ziet kan zelfs invloed hebben op je werk. Zo zijn mannen en vrouwen vaak even goed in wetenschappelijke vakken, maar toch kiezen vrouwen vaak voor een andere carrière, omdat ze zichzelf niet goed vonden redeneren. Dit soort beelden veranderen kan je prestaties op je werk zelfs veranderen[6].

Hoe je jezelf ziet heeft ook invloed op wat je denkt nadat je bijvoorbeeld gefaald hebt. Je zelfvertrouwen heeft juist invloed op je emotionele reactie na zo’n moment[7].

Jezelf neutraler zien: oefening

Als met al kan het dus handig zijn om jezelf als neutraal te zien.

Veel van hoe jij jezelf ziet hangt af van je ego en deze oefening helpt je om dat wat meer los te laten en jezelf als meer neutraal te zien.

De gedachte van de oefening is:

“Mijn denkgeest is deel van die van God. Ik ben heel heilig.”

Dit beschrijft niet de manier waarop je jezelf ziet, maar beschrijft wel wat een visie je zal tonen. Het is moeilijk voor ieder die denkt dat hij in deze wereld is om dit van zichzelf te geloven.

Je gelooft vaak dat je deel uitmaakt van waar je denkt dat je bent. Dit komt omdat je jezelf omgeeft met het beeld dat je wenst. Dit doe je ook om je beeld van jezelf te beschermen. Het is deel van die omgeving.

Wat je ziet terwijl je gelooft dat je erin bent, zie je door de ogen van het beeld. Het idee hierboven biedt een heel ander zicht op jezelf. Door je bron vast te stellen stelt het jouw identiteit vast. Het beschrijft jou zoals je in werkelijkheid moet zijn.

De nadruk ligt op de waarnemer en niet op wat hij waarneemt.

Deze oefening kun je drie keer per dag voor vijf minuten uitvoeren.

Herhaal het idee van vandaag. Sluit je ogen en onderzoek je geest op de verschillende soorten beschrijvende termen waarin jij jezelf ziet. Reken alle op het ego gebaseerde eigenschappen af. Allemaal zijn ze even onwerkelijk, omdat je niet door de ogen van heiligheid naar jezelf kijkt.

Aan het begin van je gedachteonderzoek leg je waarschijnlijk meer de nadruk op hoe negatief jij jezelf ziet, maar aan het eind kun je juist ook meer positieve zienswijzen krijgen.

Probeer in te zien dat de richting van de fantasieën over jezelf onbelangrijk zijn. Illusies zijn gewoon niet waar.

Een geschikte lijst van het idee van vandaag kan er als volgt uitzien:

  • Ik zie mezelf als lastiggevallen.
  • Ik zie mezelf als bedreigd.
  • Ik zie mezelf als mislukkeling.
  • Ik zie mezelf als winnaar.
  • Ik zie mezelf als lieverd.
  • Ik zie mezelf als deugdzaam.

Het is niet allemaal abstract. Ze zullen je invallen wanneer verschillende situaties en personen in je opkomen. Kies dan de omschrijving(en) die voor jouw gevoel het best passen bij je reacties op die situatie en gebruik die bij het toepassen van het idee.

Als je ze hebt opgenoemd voeg je toe: “Maar mijn denkgeest is deel van die van God. Ik ben heel heilig.”

Soms kan er in de oefening ook niets naar boven komen. Ga het dan niet forceren. Laat het naar boven komen en forceer niets. Maak geen onderscheid.

Pak een van de eigenschappen die je jezelf geeft en voeg het idee van vandaag eraan toe.

Beluister ook deze podcast:

https://www.buzzsprout.com/195236/7667992-eciw-les-35

Jezelf zien als negatief

Soms kan een oefening zoals hierboven niet veel doen als je negatief tegen jezelf aankijkt. Het zou kunnen dat je dan in je verleden te vaak gehoord hebt dat je niet goed genoeg bent of slecht of iets dergelijks.

Ontzettend vervelend.

Dan heb je namelijk last van een belemmerende overtuiging. In dat geval kan regressie helpen om jezelf anders te zien. Je gaat in dat geval met behulp van een hypnotherapeut in je gedachten naar je verleden om te bepalen waar die belemmerende overtuiging is ontstaan.

Vervolgens ga je opnieuw naar dat moment kijken, maar dan met de kennis van nu. Want meestal is dat moment een moment uit je jeugd en toen had je natuurlijk niet de kennis die je nu hebt. Als je dan kijkt naar wat er toen is gebeurd met je huidige kennis kun je een hele andere kijk krijgen op die situatie en dat kan je zelfbeeld snel veranderen.

Je kunt jezelf zien vanuit een hele andere hoek.

Er zijn meerdere manieren waarop je met dat moment om kunt gaan. Vaak is het al voldoende om je in te leven in andere mensen die in die situatie bij je waren. Om te zien dat de beweegredenen die jij destijds dacht dat ze hadden niet kloppen.

Soms is er meer nodig dan dat en in dat geval kun je bijvoorbeeld je volwassen zelf met je jongeren zelf laten praten over hoe nu alles goed is gekomen. Dat het niet meer nodig is om negatief naar jezelf te kijken.

Jezelf zien als positief

Vervolgens wil je natuurlijk verder leven met het zien van jezelf als positief. In dat geval kan een hypnotherapeut je affirmaties meegeven die je thuis kunt herhalen.

Deze kun je bijvoorbeeld herhalen nadat je zelfhypnose hebt toegepast. Vaak krijg je bijvoorbeeld een geleide visualisatie mee en aan het eind van die visualisatie krijg je de affirmaties die je hardop kunt herhalen of in je hoofd.

Dit kunnen affirmaties zijn zoals:

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van hoe jij jezelf ziet en hoe jij jezelf wilt zien kun je hele andere affirmaties of suggesties meekrijgen die je thuis kunt herhalen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe dit je kan helpen om anders tegen jezelf en problemen aan te kijken? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je in voor een van onze opleidingen. Deze worden online gegeven vanuit een professionele studio en met voldoende aandacht voor een-op-een contact.

Bronnen:

[1] https://psycnet.apa.org/record/2007-01685-002

[2] https://academic.oup.com/jcr/article-abstract/36/1/29/1844557

[3] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167202286007

[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0049089X84710106

[5] https://psycnet.apa.org/buy/2002-08440-016

[6] https://psycnet.apa.org/record/2002-08440-003

[7] https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0022-3514.73.1.139