Faalangst therapie: voor als je al succes hebt
Faalangst therapie: voor als je al succes hebt
27 mei 2021 
in Angst
5 min. leestijd

Faalangst therapie: voor als je al succes hebt

Een tijd geleden had ik een gesprek met Manon, eigenaresse van een super succesvol bedrijf met gezonde pizza’s. Ze had een doel wat ze graag nog wilde halen, maar had het idee dat ze faalangst had, dat die angst haar tegenhoudt om te groeien.

Faalangst therapie kan handig zijn bij gewone faalangst, zoals voor examens, maar ook als je last hebt van faalangst terwijl je al succesvol bent, maar toch verder wilt groeien.

Iets dat je tegenhoudt om te groeien

Faalangst is iets wat je tegenhoudt om te groeien. Als je succesvol bent en je merkt dat je niet meer verder groeit, kan iets in  jezelf je tegenhouden. Je hebt het gevoel dat er meer in zit, maar om de een of andere reden gebeurt dit gewoon niet. Dit kan zomaar faalangst zijn.

Misschien heb je toch nog een grens, waarvan je bang bent dat je die niet haalt. Liever dan teleurgesteld raken, ben je opeens geheel tegen jouw normale aard in, bezig met uitstelgedrag.

Falen voor je team

Het gevoel van faalangst als je succesvol bent, kan heel raar voelen. Je hebt immers nooit last van faalangst gehad. Dit kan komen doordat jij je nu niet alleen verantwoordelijk voelt voor jezelf, maar voor je hele team. Het is toch een heel ander gevoel als je alleen jezelf hebt met een faal-actie dan wanneer meerdere mensen hier last van hebben.

Als leidinggevende, of dit nu is door je eigen bedrijf of doordat je een managerspositie hebt, wil je het graag goed doen voor je team.

Bedenk dan wel, dat je team ook voor jou heeft gekozen en zich bewust zijn van de risico’s die jij neemt en dat dat mis kan gaan. Uiteindelijk is het succes in hun leven ook hun eigen verantwoordelijkheid en niet die van jou.

Deze angst om het team teleur te stellen zie je ook bij sporters die last hebben van faalangst[1].

Met verwachtingen wordt het lastiger

Als je eenmaal succesvol bent, gaan mensen vaak ook succes van je verwachten. Opeens heb je mensen die over je schouder meekijken en je weet vast nog wel dat een toets net even wat lastiger leek als de docent naast je tafeltje stond.

Dat gevoel kun je weer krijgen als je al succesvol bent en verder wilt gaan met je volgende doel. Alleen dan hangt er dus veel meer vanaf dan alleen het goede cijfer.

Met die verwachtingen kan faalangst ook de angst zijn dat je je opeens moet schamen, omdat je niet voldoet aan die verwachtingen, dit is ook iets waar mensen met perfectionisme last van kunnen hebben[2].

Of vind je het juist eng als het wel lukt

Als succesvol persoon kan het ook wat anders zijn dan faalangst, bijvoorbeeld de angst dat je inderdaad je volgende doel haalt. Met name wanneer dit doel op dit moment voor je voelt als het halen van het eindlevel.

Je kunt dan onbewust het idee hebben dat er niets (over) is wanneer je eenmaal je doel hebt bereikt. De angst voor het halen van het doel kan dan verward worden met faalangst.

Faalangst als reden dat alles lukt

Wat ook nog kan is dat je succesvol bent, juist doordat je faalangst hebt. In plaats van in bed blijven liggen ben je zo bang om te falen dat je er iets aan doet.

Je doet juist je uiterste best om alles te laten lukken, maar dit is alsnog ontzettend stressvol en niet per se iets waar je gelukkig van wordt.

Faalangst therapie als je al succesvol bent

Zoals te lezen kan faalangst bij succesvolle mensen gekoppeld zijn aan meer dan alleen je persoonlijke leven, zoals de levens van je teamleden, verwachtingen van andere mensen en zelfs het gevoel dat er geen volgend level is.

Als je dan faalangst therapie gaat volgen kun je achterhalen waarom jij bang bent om je volgende doel te halen of om te falen. Is het echt de angst dat het toch niet lukt en dat mensen die nu tegen je op kijken dan opeens verdwijnen? Of is het de angst dat je na het halen van dat doel in een soort zwart gat valt?

Een beetje zoals mensen die vervroegd met pensioen kunnen om erachter te komen dat ze hun werk daadwerkelijk leuk vinden en niets doen, niets aan vinden.

Hulp om zaken vanuit een andere hoek te bekijken

Afhankelijk van je overtuigingen over jouw succes, de mensen met wie je werkt en waarom je bang bent om een doel te halen of dat je je afvraagt of je het wel kunt halen kan een therapeut, zoals een hypnotherapeut, een bepaalde techniek gebruiken om je te helpen.

In eerste instantie zal elke therapeut het gesprek met je aangaan om te achterhalen hoe jij de wereld ziet en hoe jij denkt te moeten functioneren in die wereld. In het eerste deel van het blog gaan we in op overtuigingen die succesvolle mensen misschien hebben.

Die input kan de therapeut gebruiken om je bijvoorbeeld te helpen eens op een andere manier naar je probleem te kijken. Zoals door jezelf de vraag te stellen wie er eigenlijk verantwoordelijk is voor het succes van je team, jij of je team zelf?

Soms kan alleen dit al voldoende zijn, maar soms ook niet.

Visualisatie tegen faalangst

Zo kan er ook gebruik worden gemaakt van bepaalde gevoelens als je eens iets op een andere manier wilt aanpakken. Met geleide visualisaties kun je bijvoorbeeld het gevoel van de faalangst laten verdwijnen. Hoe dit gedaan wordt met zo’n visualisatie is voor iedereen verschillend. Over het algemeen is het maken van een soort vorm en daar iets mee doen in je gedachten voldoende om angst weg te nemen.

Maar het kan ook dieper liggen dan dat.

Overtuigingen die voor faalangst zorgen aanpakken

Je kunt ook last hebben van overtuigingen die voor faalangst zorgen. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld denken dat wanneer ze niet presteren, niemand van ze houdt. Dat maakt niet presteren een existentieel probleem. Een probleem om je sociale leven mee in stand te houden, geen wonder dat je dan last krijgt van faalangst.

Een manier om hiermee te dealen, is met regressie. Met regressie ga je terug naar het eerste moment waarop je de angst voelde die je nu voelt. Of waarop de overtuiging is ontstaan die nu voor faalangst zorgt.

Zoals je ziet is het bij mensen die al succes hebben niet altijd even duidelijk, daarom kan het zo zijn dat je een paar herinneringen langs moet om het gevoel weg te nemen.

Wanneer je in gedachten bij een herinnering bent, helpt de hypnotherapeut je om die herinnering op een andere manier te interpreteren. Je gaat hem dan als het ware updaten en opnieuw opslaan. Dit zorgt voor nieuwe verbindingen, waardoor je faalangst weg kan zijn.

Het interpreteren kan op allerlei manieren opnieuw worden gedaan. Zo kun je je inleven in andere mensen die in de situatie aanwezig zijn, je kunt je volwassen zelf in gedachten erbij plaatsen en laten ingrijpen. Er is veel mogelijk.

Vervolgens zal de hypnotherapeut controleren of je faalangst gevoel weg is of niet. Dat is een soort check om te zien of het probleem is opgelost.

De reacties wanneer dit lukt zijn heel leuk, mensen vinden het vaak een magisch gevoel.

Suggesties om faalangst weg te houden

Vervolgens – of voordat deze techniek wordt toegepast – kun je ook suggesties krijgen om meer zelfvertrouwen te hebben, dat alles goedkomt en faalangst niet nodig is. Deze suggesties zijn vaak gebaseerd op je wereldbeeld en overtuigingen die in eerste instantie voor faalangst hebben gezorgd.

Deze kun je thuis herhalen om de verandering goed vast te leggen in je brein. Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik ben goed genoeg zoals ik ben.”

“Ik mag ontspannen.”

“Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf.”

“Je kunt altijd iets doen of niets doen.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw situatie kun je andere suggesties meekrijgen.

Therapie voor faalangst kan ontzettend veel voor je doen. Je kunt na dit soort therapie meer ontspannen omgaan met het behalen van je doelen of zelfs bepalen dat je hele andere doelen wilt nastreven.

Hypnotherapie helpt je vooral om de mentale verandering te maken, om relaxter om te gaan met de doelen die je wilt bereiken, zodat je minder of geen last meer hebt van faalangst.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt? Kom dan eens naar de gratis online masterclass over hypnose.

Of schrijf je direct in voor een van onze opleidingen wanneer je mensen wilt helpen die last hebben van faalangst.

Bronnen:

[1] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10413201003664962

[2] https://journals.humankinetics.com/view/journals/jsep/31/5/article-p602.xml

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen