Liefde is…. Herkenbaar als je van jezelf houdt
Liefde is…. Herkenbaar als je van jezelf houdt
26 februari 2020 
6 min. leestijd

Liefde is…. Herkenbaar als je van jezelf houdt

Het idee, alles is liefde. Er is maar 1 keuze en dat is liefde. Er is dus geen keuze. Je kunt kiezen uit liefde of je kunt kiezen uit angst, maar wanneer je kiest uit angst kies je ook voor liefde. Een keuze gebaseerd op angst is vaak een keuze om jezelf te beschermen en je beschermt jezelf omdat je van jezelf houdt.

Wat is liefde nu en hoe herken je het? Eigenlijk zei Jezus het al.

Ik ben kerkelijk opgevoed. Dus ik zat elke week in de kerk en kreeg les in de bijbel en dat soort dingen. Het verwonderde mij dat het oude en nieuwe testament zo verschillend waren.

Voor het samenvatten van de 10 wetten van Mozes gebruikte Jezus ”Er zijn 2 regels 1 houd van jezelf. Houd van alle kanten van jezelf ook die ene kant die je niet leuk vindt. Als dat lukt, houd dan van je naaste zoals je van jezelf houdt.”

2 simpele regels, maar die heb ik nooit meegekregen van de kerk, terwijl ze in dat boek stonden.

Nu geloof ik ze tot in het diepste, tot in mijn zijn.

Je bent liefde en licht. Wanneer je dit echt ten volle leeft, ervaart en bent, dan zie je het ook in iedereen.

Je kunt alleen herkennen in anderen wat je in jezelf herkent.

Het zorgt ervoor dat je je erop gaat focussen, dat je die dingen gaat zien die belangrijk voor je zijn.

De kerk gaat zo slecht en iedereen loopt weg, omdat ze daar angst prediken. Angst is gebaseerd op een leugen en angst is niet leuk.

Beluister ook deze podcast over liefde en het spreken van de waarheid. Klik hier.

https://www.buzzsprout.com/195236/761125-wat-gebeurt-er-als-je-de-waarheid-niet-spreekt

Niet alleen Jezus had het over liefde en dat je eerst van jezelf moet houden om van een ander te kunnen houden. Je hoort het steeds vaker.

Daarbij bestaan er meerdere soorten liefdes[1], namelijk:

  1. Romantische liefde (die met een partner)
  2. Ouderschapsliefde (die van ouders naar hun kinderen)
  3. Vriendschappelijke liefde (de liefde die je hebt voor je vrienden en andere mensen met wie je regelmatig omgaat)
  4. Altruïstische liefde (liefde voor je omgeving, liefde in het algemeen)

In de wetenschap willen ze vaak dingen met eigen ogen zien om het te meten. Als liefde iets was wat je onder een microscoop kon leggen zoals DNA om het te zien dan deden ze dat.

Dus in het geval van liefde zoeken wetenschappers naar indicatoren waaraan je kunt zien of persoon A van persoon B houdt. Een term voor liefde is bijvoorbeeld:

“Het investeren in de andere persoon voor het lot van de andere persoon.”

Daar zit dus helemaal niets zelfzuchtigs tussen er zit geen voor wat hoort wat bij. Je doet gewoon iets voor de ander om de ander een beter leven te geven en zonder er iets voor terug te vragen.

Wat vaak gebeurt bij wat liefde is, is dat de betekenis die je eraan geeft eigenlijk de betekenis is voor het hebben van een goede relatie.

Maar je kunt ook een goede relatie hebben met je collega’s, hou je dan van hen? Ik natuurlijk wel, want voor mij is alles liefde 😉, maar het is natuurlijk niet dezelfde liefde als in een romantische relatie.

Dus je kunt de definitie van wat liefde is aanvullen met “Persoon A geeft de behoeften en doelen van persoon B prioriteit zelfs als dit niet de eigen doelen of behoeften voorziet.”

De andere persoon bestaat dus niet in het leven van persoon A om de behoeften van persoon A te voorzien en om persoon A te helpen om doelen te behalen. Persoon B is gewoon belangrijk zoals hij is.

Liefde is een motiverende emotie

Liefde is een staat waarin je gemotiveerd bent om het welzijn van de ander te verbeteren. Dit is iets waar meerdere onderzoeken aangeven dat mensen het erover eens zijn van 75% tot 84,9% van de mensen die een vragenlijst of herkenningslijst invulden. De overgrote meerderheid van mensen is het er dus mee eens dat liefde de motivatie is om voor die ene (of meerdere personen) van wie je houdt het leven te verbeteren in het geval van romantische liefde.

Dis is ook waarom ik kan zeggen dat alles liefde is. Het instituut is opgericht omdat ik wil dat iedereen zich goed kan voelen, zijn doelen kan behalen en niet belemmerd wordt door blokkerende overtuigingen.

Als dat niet liefde is, weet ik het ook niet meer.

Liefde is het leuk vinden om met die persoon om te gaan

In het onderzoek waar alle bovengenoemde cijfers van genoemd zijn (en hun vooronderzoek) kwam naar voren dat mensen het “leuk vinden om met die persoon om te gaan/ de persoon leuk is” (of enjoyment in het Engels) ook een belangrijke factor is van liefde.

Wil je het leukste horen van het onderzoek? Uiteindelijk was over alle 4 type liefdes de eerste definitie de definitie die voor de meeste mensen gold als het meest passend[2].

Dus misschien is liefde helemaal niet zo op te delen in verschillende soorten liefde, misschien zijn het vooral verschillende soorten relaties waardoor andere zaken naast liefde belangrijk kunnen worden en die aangeven of het romantisch wordt of niet.

Hypnose om liefde beter te herkennen

Heb je vaak het gevoel dat je de wereld haat en dat niemand écht van je houdt? Dan is de kans groot dat je focus ligt op het zien van haat en slechte dingen. Als je bij je moeder komt eten en ze heeft een opmerking over je uiterlijk kun je denken “Zie je wel, het is nooit goed genoeg.”

Maar wanneer je je focus verlegt naar liefde zien denk je “Mijn moeder heeft gezond eten voor me gemaakt en wil dat mensen een goede indruk van me hebben, alleen relateert ze dat aan haar eigen ideeën van een goede indruk. Ze heeft duidelijk het beste met me voor. Dat moet wel liefde zijn.”

Het bewust omdenken van negatieve gedachten naar liefdevolle gedachten kan na verloop van tijd ervoor zorgen dat je focus verlegd wordt. Net als wanneer je dagelijks 3 zaken benoemd waar je dankbaar voor bent.

Het omslagpunt herkennen en veranderen met hypnose

Wanneer je het lastig vindt om dit te doen kan hypnose je helpen om de omslag naar liefde sneller te maken. Uiteindelijk hield je vroeger ook van de mensen die voor je zorgden, je vriendjes op school en de wereld in het algemeen. Die was te gek en echt iets om te onderzoeken.

Op gegeven moment moet er een omslagpunt zijn geweest waardoor je focus naar niet-liefde verlegd is.

Door dit omslagpunt te achterhalen, bijvoorbeeld met regressie, kun je achterhalen waarom die omslag ooit is gebeurd. Je kunt tijdens regressie dit moment opnieuw interpreteren. Je kunt nieuwe informatie toevoegen aan het moment en zelfs de informatie van dat moment compleet veranderen, waardoor je herinnering verandert en je snel de omslag weer terug kunt maken om de wereld weer als een liefdevolle plek te zien. Een plek waar jij in ieder geval van kunt houden met mensen aan wie jij jouw licht en liefde kunt laten zien.

Regressie krijgt erg veel aandacht in de 1.0 opleiding van het Hypnose Instituut Nederland. Daar leren hypnotiseurs (of toekomstige hypnotherapeuten) hoe je mensen na het induceren van hypnose meeneemt naar dit moment en hoe je ze helpt dit moment op een verbeterde manier te interpreteren waardoor je focus verandert van het niet-liefdevolle leven, naar een liefdevol leven.

Een leven waarin je liefde eenvoudiger kunt herkennen.

Hypnotische suggesties om liefde te herkennen

Jezelf haten is natuurlijk ook niet handig, dus zelfliefde en zelfcompassie is handig om je focus wat dat betreft ook naar liefde te verschuiven. Hypnotische suggesties kunnen je helpen om liefde meer te accepteren of het nu liefde van jezelf of liefde van anderen is.

Doordat je in de staat van hypnose bent neem je de suggesties ook sneller op in je onderbewuste als waarheid. Tijdens een voorgesprek, of zelfs een Socratisch gesprek als je onder hypnose bent kan de hypnotiseur achterhalen welke overtuigingen je niet verder helpen en welke suggesties je misschien wel verder helpen.

Deze suggesties kun je herhalen tijdens de sessie en erna wanneer je zelfhypnose doet. Dit kan de hypnotiseur je leren.

Dit kunnen suggesties zijn zoals:

“Ik ben mijn eigen beste vriend(in).”

“Het is goed om goed voor mezelf te zorgen.”

“Mensen helpen me met mijn doelen.”

“Mensen hebben het beste met me voor.”

Dit zijn slechts voorbeelden, afhankelijk van je problemen in het dagelijks leven met liefde of overtuigingen over liefde kan een hypnotherapeut ervoor kiezen om je andere suggesties mee te geven.

Wil jij jezelf of andere mensen helpen liefde te ontvangen en uit te stralen met hypnose? Kom dan eens naar een hypnose playshop om hypnose in 1 dag onder de knie te krijgen. De hypnose playshops worden in Wormerveer en Zwolle gegeven.

Wil je de basis van hypnose en inducties onder de knie krijgen en zien wat er allemaal kan gebeuren met hypnose? Kom dan eens naar een hypnose seminar.

Wil je juist gelijk met tecnieken zoals regressie aan de slag? Schrijf je dan in voor onze opleidingen. De opleidingen worden gegeven in Wormerveer, Zwolle en online gegeven.

[1] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0265407510369605

[2] https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0265407510369605

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen