Jongeren eten steeds ongezonder en bewegen te weinig
Jongeren eten steeds ongezonder en bewegen te weinig
15 februari 2013 
2 min. leestijd

Jongeren eten steeds ongezonder en bewegen te weinig

Er is helaas een negatieve trend aan de gang bij jongeren qua eetgedrag en ook qua beweeggedrag. Dat blijkt uit TNO-onderzoek ‘Beweeg- en eetgedrag van kinderen, jongeren en volwassenen’. Op dit moment scoren onze jongeren heel slecht in vergelijking met andere Europese jongeren.

Europa

In Europa scoren de jongeren in Nederland heel laag wat betreft het eten van groente en fruit. Gemiddeld komen ze aan de 300 gram, terwijl Poolse jongeren al 577 gram per dag eten. Dat is bijna het dubbele.

93% van de Nederlandse jongeren eet te weinig groente en fruit en 85% van de jongeren beweegt te weinig. Maar door wie komt dat dan?

Het onderzoek laat wat steken vallen als het erop aankomt wie hiervoor verantwoordelijk zijn. Als ik kijk naar mijn generatie mag je best zeggen dat we een verwende generatie zijn. We hebben in principe alles en we pikken niet heel veel van elkaar.

We willen ook liever niet dat er met ons bemoeit wordt. Wij bepalen zelf wel wat we doen.

Onze kinderen nemen dat idee natuurlijk over. Als ik om mijn heen kijk dan zie ik veel van mijn generatie niet goed eten. Veel vet, veel patat, kapsalons en andere bende. En dan vinden ze het gek dat die kinderen dat ook doen. Tja…

Naar mijn mening moet je de ouders aanpakken maar ja dat zal lastig gaan want die hebben vaak het ‘bemoei-je-niet-met-mij’ idee en voelen zich snel aangevallen.

Het is in weze vrij simpel op te lossen. Hef accijns op vet en ongezond eten en verhoog de zorgpremie voor die mensen en verlaag de zorgpremie voor mensen die wel verantwoordelijkheid willen nemen voor hun gezondheid.

Prima als jij vet en ongezond wilt eten, maar dan kost het je ook meer om je te verzekeren. En beloon de mensen die wel gezond leven, niet roken, niet drinken, geen drugs gebruiken en gezond eten.

Kijk ik ben geen heilige en heb veel gedronken en slechte dingen gebruikt dus ik betaal meer. Dat is dan maar de prijs en dat vind ik fair. Als we dat met zijn allen oppakken dan is het volgens mij zo opgelost. Tenminste in 1 generatie dan..

Een andere manier

Een andere manier is om vet eten te verankeren aan iets heel smerigs. Nu is het voor de meeste jongeren verankerd aan iets lekkers, een beloning.

Wanneer je dat eten kan verankeren met allemaal slechte gevoelens dan vermijd je het vanzelf. Hypnotherapie zou een uitkomst kunnen zijn of NLP technieken aan die jongeren en ouders leren.

Zo kunnen bijvoorbeeld de ouders het vette en ongezonde eten verankeren aan allemaal slechte gevoelens en gezond eten met lekkere gevoelens. Vaak is dat namelijk andersom.

Iedere keer als je kind zich goed voelt, raak dan even zijn bovenarm aan en veranker dan goede gevoel daar. Wanneer je hem dan aan groente laat denken, raak dan weer zijn bovenarm aan en vuur het anker af. Hij krijgt dan goede gevoelens bij groente.

Als je dit vaak doet dan kan dat een superoplossing zijn!

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Anke Banis
Door

Anke Banis

op 19 Feb 2013

Hallo Edwin, Ik ben het met je eens dat er ongezond gegeten en dus ongezond geleeft wordt in ons land, niet alleen door jongeren. 97% leeft ongezond. Je kunt er inderdaad veel aan doen met hypnose en NLP maar let wel op hoe je dat doet. Vet koppelen aan slechte gevoelens is te algemeen, je hebt wel vet nodig,ook verzadigd, net zoals suikers, koolhydraten enz. Wat je absoluut niet nodig hebt is transvet en bepaalde e-nummers, dus voorbewerkt eten. Gezondheid is meer dan fruit en groente eten. Het gaat om combinatie`s van eten, de hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen aangevuld met vitamines en mineralen. Plus de nodige beweging en mentale gesteldheid. Vriendelijke groet, Anke Banis

Rosa
Door

Rosa

op 21 Feb 2013

Ik wil graag weten of hypnose ook helpt bij mensen die problemen hebben met voedsel. Vaak is het de geur, de structuur waardoor iemand niets lust. Als kleine baby is dat begonnen en nu als volwassene erg beperkt in dat wat er gegeten wordt. Kan hypnose helpen om anders hiermee om te gaan?

Astrid Davidzon
Door

Astrid Davidzon

op 25 Mar 2013

Hoi Rosa, Ik wil bij deze even reageren op jouw vraag. Je kunt met hypnose zeker invloed uitoefenen en dit in je voordeel gebruiken. Ik krijg dit verzoek niet vaak in mijn praktijk, maar heb het nu wel van heel nabij meegemaakt... Vaak zijn bepaalde nare associaties ontstaan en gelinkt aan bepaalde soorten eten. Zo hield mijn man bijvoorbeeld absoluut niet van paprika. Alleen de gedachte eraan riep bij hem al zoveel aversie op, dat wij helaas jaren zonder paprika gegeten hebben (terwijl ik het zo heerlijk vind!). Gelukkig is hij er inmiddels van 'genezen'. De koppeling tussen die afkeer en de paprika is opgeheven en - al is hij er nog steeds niet dol op - we kunnen het nu wel gewoon voorschotelen.

Reactie plaatsen