Kan iedereen in hypnose en waarom?
Kan iedereen in hypnose en waarom?
14 maart 2014 
in Hypnose
2 min. leestijd

Kan iedereen in hypnose en waarom?

De vraag of iedereen in hypnose kan komt geregeld naar boven wanneer je een gesprek met iemand hebt over hypnose. Veel mensen zullen beweren dat  hypnose niet werkt op hen, dat ze er “immuun” voor zijn. Ze zijn er rotsvast van overtuigd dat hypnose nooit zou kunnen werken op hen, maar kan dat eigenlijk wel? Is het voor sommige mensen echt onmogelijk om gehypnotiseerd te worden en hoe komt dat dan?

Kan iedereen in hypnose?

Het antwoord op die vraag is minder eenvoudig dan je misschien zou denken. Het is in ieder geval zo dat het veel moeilijker is om sommige mensen in hypnose te brengen dan anderen. De redenen daarvoor zijn echter niet dat die mensen een soort natuurlijke ongevoeligheid voor hypnose hebben, maar eerder dat ze zich er gewoon niet voor open stellen.

Wanneer je begint aan een hypnose-sessie met de instelling dat hypnose onzin is of dat het voor jou onmogelijk is om in hypnose te gaan, dan zal de therapeut enorm veel weerstand ondervinden wanneer hij jou probeert te hypnotiseren. De mogelijkheid om gehypnotiseerd te worden hangt met andere woorden af van jouw ingesteldheid tegenover hypnose: een geslaagde hypnose-sessie heeft een zekere medewerking nodig van de persoon die gehypnotiseerd wordt.

Wat is de reden dat iemand niet in hypnose kan gaan dan op dat moment?

De redenen voor die weerstand zijn steeds psychologisch en zelfs wanneer je echt in hypnose wil gaan, bestaat er een groot verschil tussen de gevoeligheid van verschillende mensen voor hypnose. Veel personen voelen zich er immers niet zo goed bij dat ze een deel van de controle over hun lichaam en geest zullen verliezen voor een korte tijd en dat is perfect te begrijpen.

Het is heel moeilijk je te laten gaan tijdens een hypnose-sessie wanneer je je niet comfortabel voelt bij de procedure. Het helpt echter wanneer je beseft dat er voor hypnose geen volledige overgave van je lichaam en geest nodig is. Eerder gaat het om een intense staat van relaxatie waardoor het onderbewustzijn op de voorgrond kan treden. Het probleem van veel mensen die beweren dat ze niet gehypnotiseerd kunnen worden, ligt dus in hun opvatting over wat hypnose nou eigenlijk is.

Wanneer deze personen een goede hypnotherapeut bezoeken die hen uitlegt hoe hypnose echt werkt, is de kans zeer groot dat ze wel degelijk in hypnose kunnen gaan. Een belangrijke factor is dan ook met welke therapeut je werkt. Wil je in hypnose gaan, dan is het belangrijk dat de therapeut iemand is die je door en door vertrouwt, iemand waar je je comfortabel bij voelt.

Een andere belangrijke factor is dat de hypnotherapeut wel jou laat merken dat je in hypnose bent. Een goede hypnotherapeut laat je echt hypnose ervaren omdat dat jouw geloof in de hypnotherapeut versterkt.

De conclusie lijkt dus dat iedereen in hypnose gebracht kan worden, maar dat niet iedereen dat wil. Wanneer je echt niet in hypnose wil gaan, wordt het voor de therapeut een moeilijke klus om je toch in hypnose te brengen. Verder zijn er grote verschillen tussen individuen wanneer het aankomt op gevoeligheid voor hypnose. Kinderen zullen bijvoorbeeld sneller in hypnose gaan.

Wil je gehypnotiseerd worden maar lukt het nog steeds niet, dan ligt het probleem waarschijnlijk bij de hypnotherapeut. Om gehypnotiseerd te worden is het belangrijk dat je je kan laten gaan, en dat kan enkel wanneer de persoon die de hypnose uitvoert iemand is die je volledig vertrouw of je het vertrouwen geeft dat hij of zij het ook echt goed kan en dat laat zien.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Bjorn
Door

Bjorn

op 26 Apr 2014

Beste , ik heb sinds enige tijd last van een cocaïne verslaving , door dit goedje word het steeds moeilijker voor mij om in de maatschappij te functioneren , ik zou hier dan ook heel graag van verlosd geraken , is het mogelijk me wat informatie te geven over de kostprijs van zo'n sessie en ook te vermelden wanneer het past voor jullie om mij een Keer bij jullie op consultatie te laten komen . Vriendelijke groeten Bjorn

Philippe Pauwels
Door

Philippe Pauwels

op 15 Jan 2015

Hallo, ik heb een redelijk complex verleden en ben eigenlijk niet meer voor allerlei langdurige therapie soorten, heb reguliere tot alternatieve in allerlei settings en perioden in mijn leven gevolgd, met als gevolg dat ik op lange termijn nog steeds niet op de rails ben. Alleen hypnose is een van de weinige dingen die ik nog niet echt geprobeerd heb, maar als ik jouw verhaal goed begrijp, heb je jezelf gehypnotiseerd ? om ook van je verslavingen af te komen? Dat vind ik echt sterk, heb wel meer belangstelling, alleen waar vind ik een echt goede hypno therapeut? Ik denk wel dat ik me open kan stellen als ik de intuitie heb dat het goed zit. Ben geen zweverige man maar weet wel dat er veel meer tussen hemel en aarde is dan wij kunnen voorstellen. Ik hoop op een antwoordje, of iets van informatie , bij voorbaat enorm bedankt. Philippe

Reactie plaatsen