Ken jij de Current Reality Tree?
Ken jij de Current Reality Tree?
28 maart 2019 
1 min. leestijd

Ken jij de Current Reality Tree?

Gisteren was ik op een mastermind meeting met allemaal ondernemers. We vulden daar een current reality tree in.

Ken je dat?

Dat komt uit het boek ‘Het is geen toeval’ van Eli Goldratt. Zeer interessant, want je vindt zo bottlenecks in je bedrijf. Oftewel de knelpunten.

Het grappige is dat heel veel ondernemers denken dat de bottleneck buiten hun ligt. De locatie is niet goed, het team is de bottleneck, de hoeveelheid klanten is het knelpunt en ga zo maar door.

Als je echter doorvraagt dan kom je (bijna) altijd uit op je eigen knelpunt. In jezelf. Een overtuiging, een idee, een gedachte, een blinde vlek.

Super interessant.

Los je die namelijk op dan stroomt het weer. Letterlijk ook en problemen lossen op.

Zo ontdekte ik 10 jaar geleden bij mij een bottleneck. De eerste drie jaar van mijn onderneming zette ik 30.000 euro om. Dat was voor belasting, dus omgerekend nog niet eens bijstand. En wij kregen geen subsidies.

Op een gegeven moment ontdekte ik in een hypnose een herinnering. Een herinnering van dat mijn oude baas zei: ‘Ed je bent geen ondernemer’

Dat geloofde ik. Ik ben geen ondernemer. En die realiteit klopte precies. Dat was de bottleneck.

Die overtuiging veranderde ik en het jaar erop ging ik voor het eerst naar de 100.000 euro omzet. Een verdrievoudiging!

Deed ik iets anders? Niet echt heel anders. Maar waarschijnlijk net even op een andere toon, gebruikte ik andere woorden en deed ik toch net even iets anders. Ik was namelijk nu wel een ondernemer.

Gisteren deed ik dus de oefening mee. Ik had hem nog nooit zo uitgebreid gedaan en zette tien problemen neer die er nu zijn in mijn bedrijf.

En wat denk je? Voor acht problemen was er één bottleneck te vinden. Die zat in mij. Een conflict.

Minuten heb ik voor mij uit zitten staren. Ik vond mijn blinde vlek. Ergens wist ik het wel, maar als het je zo duidelijk aan zit te staren ‘in your face’ dan komt het echt binnen.

Thuis lekker in bad de bottleneck opgelost. Wat nou als dat betekent dat het net als tien jaar geleden mijn omzet zal verdrievoudigen? Dan was het een lucratief dagje gisteren.

Wat denk je dat jouw bottleneck is?

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen