Kom je wel uit hypnose als je in hypnose gaat?
Hypnose
Edwin Selij
Hypnose
02/12/2014
2 min
0

Kom je wel uit hypnose als je in hypnose gaat?

02/12/2014
2 min
0

Hypnose is een staat van bewustzijn die voor veel mensen onbekend terrein is. Het is dan ook vanzelfsprekend dat mensen die hypnose overwegen, enkele vragen hebben over de veiligheid ervan. Je kan je bijvoorbeeld afvragen of je wel weer uit hypnose kan komen wanneer je gehypnotiseerd bent. Het lijkt een ware nachtmerrie om voor eeuwig in hypnose vast te zitten en zou dat kunnen?

Kom je uit hypnose als je erin gaat?

Voor eeuwig in hypnose blijven, kan dat? Gelukkig is dat slechts een fabeltje. In dit artikel leg ik je uit waarom het onmogelijk is om “gevangen” te zitten in hypnose. Je hoeft je met andere woorden helemaal geen zorgen te maken, want hypnose kan op eender welk tijdstip beëindigd worden.

Om te begrijpen waarom uit hypnose komen geen enkel probleem is, moet je eerst goed snappen wat hypnose nou juist is. Hypnose is een magische toestand waarin je echter nooit de complete controle van je lichaam en geest overgeeft aan een hypnotherapeut, want dan zou het inderdaad best eng zijn. Dat heeft dan niets meer met magie te maken natuurlijk. Stel je de hypnotherapeut eerder voor als een gids die je rond kan leiden in je eigen onderbewustzijn.

Hij kan je dingen laten zien die je zonder zijn hulp nooit zou ontdekken en op die manier kan je enkele fundamentele problemen waar je mee worstelt oplossen. Je verliest echter op geen enkel moment de volledige controle over je eigen geest. Dat kan nooit gebeuren namelijk.

Wel komt het voor dat mensen tijdens een hypnose-sessie in zo’n diepe toestand verkeren dat ze de hypnose voor een lange tijd willen laten duren. Beslist de therapeut echter dat de sessie is afgelopen omdat het gewenste doel voor vandaag is bereikt, dan kan een extern signaal je zonder problemen uit hypnose helpen.

Vaak zal de hypnotherapeut gewoon voorstellen dat het tijd is om uit hypnose te komen en de hypnose te verbreken. Dat kan hij doen door een simpel commando. Wanneer je onder hypnose bent, ben je immers heel gevoelig voor stimulatie van buitenaf: wanneer de therapeut voorstelt om uit hypnose te komen, dan zal je ook uit hypnose komen, en bijgevolg kom je dus uit hypnose. Zo simpel is het.

Kan je ook opeens uit hypnose komen?

Het kan ook voorkomen dat je door een externe prikkel opeens uit hypnose komt. Het kan gaan om een hard geluid of fel licht. Vaak kom je dan iets minder aangenaam uit hypnose, dus het is aangeraden om de hypnose-sessie uit te voeren in een ruimte die vrij is van dergelijke prikkels. Wanneer je bij een kundig hypnotherapeut bent zal die je uiteraard zo goed in hypnose brengen dat ook de geluiden of licht geen enkel probleem zijn.

Op geen enkel moment bestaat echter het gevaar dat je niet meer uit hypnose kan komen.

Je hoeft je dus geen enkele zorgen te maken. Uit hypnose komen is één van de eenvoudigste dingen die er bestaan. Vaak is het genoeg voor de hypnotherapeut om je op te tellen uit de hypnose. Wil je zelfhypnose (dus zonder een therapeut om je uit hypnose te halen) proberen, dan is het misschien handig om een wekker te zetten, zodat de hypnose niet langer duurt dan je had gepland, want hoewel het altijd mogelijk is om uit hypnose te komen, kan het wel zijn dat je het besef van tijd uit het oog verliest tijdens de hypnose.

Vond je dit interessant? Geef het dan een like, tweet of een plusje :-)

[socialbuttons]

Reacties
Categorieën