Wat je kunt leren van het platteland
Wat je kunt leren van het platteland
07 november 2016 
6 min. leestijd

Wat je kunt leren van het platteland

Uit onderzoek blijkt dat mensen op het platteland andere verbindingen in de hersenen hebben dan mensen in de stad. Dit betekent niet dat de ene groep slimmer of dommer is dan de andere groep, maar wel dat ze eventueel anders denken en op andere dingen letten. Het kan zomaar zo zijn dat mensen van het platteland geluiden beter opvangen dan mensen uit de stad die hebben geleerd om te filteren.

In dit artikel wil ik ingaan op wat je kunt leren van mensen van het platteland (ja er komt er ook nog 1 van de stad).

Het platteland is een gebied waarbij dorpen de kern van de samenleving zijn en waar sociale controle soms nog een grote rol kan spelen, maar dat hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel je je daarvan aantrekt. Er zijn in Nederland veel krimpgebieden en het platteland heeft vaak ook geen overvloed aan baantjes. Toch zijn er mensen die niet weggaan en die vasthouden aan hun platteland.

Uit Engels onderzoek blijkt dat mensen die op het Engelse platteland leven gelukkiger zijn en meer optimisme hebben dan Engelsen die in de stad leven (1). Omdat Nederland en Engeland vergelijkbare landen zijn kunnen deze resultaten in Nederland hetzelfde zijn.

Er zijn meerdere redenen die worden aangegeven voor het gelukkigere gevoel namelijk:

  • Het is goedkoper om op het platteland te leven.
  • Er is minder criminaliteit op het platteland.
  • Ze zijn optimistischer voor het milieu.

Er zijn echter ook nadelen aan het platteland, wat ook kan verklaren waarom het platteland een krimpgebied is. Reizen is bijvoorbeeld duurder of lastiger op het platteland doordat je vaak een auto nodig hebt om ergens op tijd te komen. Het onderwijs is op het platteland niet altijd goed, doordat er minder aanbod is dan in de stad.

Daarbij is al het vermaak verder weg. In veel dorpen is er niet eens een supermarkt, dus moet je nagaan wat er gebeurt als je eens wat leuks wilt doen. Voor bijna alles moet je de auto pakken of het weer op de fiets voor langer dan 30 minuten trotseren.

Niet opgeven

Dit laat gelijk het eerste punt zien dat je kun leren van echte plattelanders. Niet opgeven is erg belangrijk om op het platteland te overleven. Als je een baan hebt wil je die graag behouden omdat je niet zo 1,2,3 een nieuwe baan hebt gevonden. Het aantal fastfoodrestaurants zijn schaars dus ook dat makkelijke baantje voor minimumloon is niet iets waarop je kunt rekenen.

Om je dromen te bereiken is het belangrijk om volhardend te zijn, omdat het aantal kansen kleiner is dan in de stad. Ook als het gaat om vermaakt worden.

Iets voor een ander doen

Op het platteland zijn sommige dingen minder goed geregeld, zoals het openbaar vervoer. Er zijn plaatsen in Nederland waar de bus maar 1 keer in het uur rijdt. Daardoor zijn er wel alternatieven ontstaan waarbij mensen elkaar helpen. Bijvoorbeeld door carpooling of om de ander even een lift te geven als die persoon geen auto heeft en de bus net heeft gemist.

Communicatievaardigheden

Op het platteland is minder vermaak beschikbaar dan in de stad. Hierdoor ben je ook afhankelijker van elkaar om elkaar te vermaken. Een speelafspraakje maken is niet een kwestie van 500 meter lopen. Het is soms een kwestie van kilometers fietsen naar het naburige dorp of je ouders overtuigen van een autoritje omdat het keihard regent. Er kan dus meer overtuigingskracht nodig zijn om iets met elkaar te kunnen afspreken.

Daarnaast is het op het platteland nog heel normaal om elkaar te groeten op straat en smalltalk te houden als je toevallig samen op de bus staat te wachten. Doordat vrienden niet overal te vinden zijn is het ook belangrijk om relaties goed te houden en de sfeer in een groep positief te houden.

Want iedereen kent iedereen.

Iets met kritiek kunnen doen

Omdat iedereen iedereen kent is er soms sprake van sociale controle op het platteland. Mensen proberen je te beïnvloeden door te zeggen dat iets niet of wel goed is. Hierdoor kun je of een schild opbouwen tegen kritiek zodat het je minder raakt, of technieken aanleren om hier iets mee te doen.

Het is dan natuurlijk wel belangrijk om niet jezelf zodanig in dat sociale keurslijf te hijsen dat je er ongelukkig van wordt. Maar mensen op het platteland leren zichzelf hierdoor om goed met kritiek om te gaan. Dan wel door niet nuttige kritiek te negeren of door iets te leren uit de kritiek.

Kalm worden van de natuur

Uit onderzoek in 2011 (2) is gebleken dat opgroeien in de stad ervoor zorgt dat je anders omgaat met stress dan mensen die opgegroeid zijn op het platteland. Hierdoor is de kans op mentale klachten voor mensen in de stad groter dan bij mensen die op het platteland wonen. In het onderzoek werd er van een stad gesproken wanneer een stad meer dan 100.000 inwoners had. Dus voor de meeste grotere steden in Nederland kunnen de resultaten van toepassing zijn op de bewoners.

Volgens onderzoekers komt dit door al het groen op het platteland. Groen zorgt voor aanmoediging van lichaamsbeweging. Je kunt dan bijvoorbeeld tuinieren of op een stuk gras gaan voetballen.

Gelukkig zijn er in de meeste Nederlandse steden parken waar je dat soort dingen ook kunt doen. Het enige dat belangrijk is, is dat je er ook echt naartoe gaat om wat leuks in de natuur te doen.

Ook het bezoek aan een kinderboerderij of bos kan ontzettend goed helpen om kalm te worden en om te bewegen.

Omgaan met een leven zonder afleiding

In de stad is veel te doen, maar dat betekent ook dat er veel afleiding is. Hierdoor is het soms lastig om te reflecteren naar wat jij eigenlijk wilt doen. Waar dit op het platteland soms gewoon kan gebeuren, omdat je weer eens geen bereik hebt met je telefoon kun je hier in de stad gericht naar opzoek gaan.

Door bijvoorbeeld elke dag te mediteren en afleiding tijdelijk buiten te sluiten is het mogelijk om te reflecteren op je leven en je leven vervolgens te leiden zoals jij dat wilt en niet zoals de afleiding dat wil.

Je kunt bijvoorbeeld elke dag beginnen met 10 minuten mediteren. Door die meditatie kom je tot rust en kun je gedachten en indrukken laten passeren zonder er direct op te handelen.

In je bed, op de bank of je favoriete stoel en zelfs een yoga-mat zijn goede plaatsen om te mediteren. Je kunt zittend en liggend mediteren. Wat belangrijk is als je begint met mediteren is dat je met je aandacht bij je ademhaling bent.

Als er een gedachte opkomt focus je je gewoon weer op de ademhaling.

Een andere manier om op die wijze te kalmeren is door gebruik te maken van yoga. Dit lijkt erg op meditatie doordat ook hierbij de focus op ademhaling ligt. Als je echter snel wordt afgeleid kunnen de poses van yoga ervoor zorgen dat je bij de les blijft.

Genieten van de indrukken om je heen

Juist omdat er niet heel veel indrukken zijn op het platteland is het voor mensen op het platteland heel normaal om indrukken in je op te nemen. Geuren, kleuren, geluiden en bewegingen. Als je dit elke dag in de stad zou doen word je misschien een beetje gek, want er gebeurt heel veel.

Maar als je dan toch naar het park gaat, ga daar dan eens heel bewust naartoe. Je kunt bijvoorbeeld bij zo’n bezoek mindfulness meditatie volgen. Wat dan belangrijk is dat waarmee je ook bezig bent, dat je dit heel bewust doet. Je ben je bewust van de bewegingen die je maakt, de dingen die je ziet en wat je ruikt. Al je zintuigen zorgen ervoor dat je in het hier en nu leeft.

Als je merkt dat je toch afgeleid raakt door een gedachte aan wat je die dag nog meer gaat doen focus je je weer op je ademhaling en op je zintuigen om weer in het hier en nu te zijn. Daardoor kun je beter genieten van de indrukken om je heen.

Zoals je ziet heeft leven op het platteland voor- en nadelen net zoals leven in de stad voor- en nadelen heeft. Voor mensen die in steden wonen met meer dan 100.000 inwoners is het belangrijk om groen om je heen te zien voor je gezondheid en om je af en toe te ontspannen om rust te krijgen na alle indrukken die er zijn geweest.

Er zijn ook veel dingen die mensen uit de stad kunnen leren van mensen van het platteland, zoals technieken om met kritiek om te gaan, de natuur je laten kalmeren, elkaar helpen en genieten van een moment zonder afleiding.

Wil je meer weten over mentale technieken om je leven prettiger te maken? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://farmprogress.com/blogs-5-reasons-farm-kids-are-more-successful-life-10930

http://www.nature.com/nature/journal/v474/n7352/abs/nature10190.html

http://www.journalclub.co.uk/resources/Abbott%20(2011)%20City%20living%20marks%20the%20brain.pdf

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2458600/People-living-countryside-happier-optimistic-towns-cities.html

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169204614000310

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen