Meditatie voor loslaten: Van verdriet tot gedachten
Meditatie voor loslaten: Van verdriet tot gedachten
22 juli 2016 
6 min. leestijd

Meditatie voor loslaten: Van verdriet tot gedachten

Soms staan bepaalde gedachten en overtuigingen je echt in de weg. Je kunt bijvoorbeeld denken dat je niet naar buiten moet gaan zonder dat je haar gedaan is. Een simpele paardenstaart, knoet of pet kan gewoon echt niet, maar door die overtuiging sta je wél uren voor de spiegel voordat je naar buiten gaat. Daarnaast kunnen andere dingen je ook tegenhouden om verder te gaan met je leven, zoals verdriet omdat je iets of iemand verloren bent.

In dit artikel ga ik dieper in op hoe meditatie kan helpen bij het loslaten van emoties en gedachten.

Er zijn meerdere redenen waarom je iets wilt loslaten, zoals verdriet, een traumatische herinnering, angsten en zelfs gedachten die je lastig vallen.

Traumatische herinnering loslaten

Als je ooit een ongeluk hebt meegemaakt, een heftige ruzie hebt gehad of bent uitgezonden kun je daar een trauma van krijgen. Er zijn ook vrouwen die getraumatiseerd raken door een heftige bevalling. Dat nooit weer! Maar toch blijf je telkens terugdenken aan het enge moment.

Meditatie kan helpen om dit soort pijnlijke herinneringen los te laten.

Psychologische heling en algemeen welbevinden wordt namelijk bevorderd door meditatie. Ondanks dat meditatie vaak gezien wordt als een manier om te ontsnappen aan een herinnering, wat zeker mogelijk is, is het ook een manier om het trauma en de gedachten die je erbij hebt juist te bestuderen. Hierdoor kun je psychologische ontwikkeling doormaken die ervoor zorgt dat het trauma op dit moment minder pijnlijk wordt dan dat het was (1).

Uit onderzoek dat is uitgevoerd bij getraumatiseerde kinderen door de tsunami in 2004 blijkt ook dat meditatie in 71% van de gevallen het trauma significant kan verminderen (2).

Meditatietechnieken die zijn gebruikt voor het loslaten van traumatische herinneringen zijn:

Ademhalingsmeditatie

Elke therapiesessie, waarin meerdere meditatietechnieken werden toegepast en aangeleerd, werd voorafgegaan en beëindigd met 15 minuten ademhalingsoefeningen om te ontspannen. Tijdens deze meditatie is het de bedoeling dat je aandacht verlegt is naar je ademhaling.

Mantra meditatie

Bij mantra meditatie laat je het geluid je lichaam helemaal doordringen. Het houd je hersenen bezig waardoor je even helemaal nergens aan hoeft te denken. De “oom” klank is het meest bekend, maar in dit onderzoek was het mantra: uchchadana. Dat is iets lastiger en houdt je hersenen beter bij de meditatie dan oom.

Geleide meditatie

De geleide meditatie wordt begeleid met taal en muziek. De geleide meditatie heeft als functie dat je je ontspant. De tekst voor deze geleide meditatie, in het onderzoek naar meditatie voor de tsunamieslachtoffers, ging ongeveer zo:

“Sta op en doe je handen omhoog. Stel je voor dat je een ijsje bent. In de lucht smelt een ijsje heel langzaam. Net zoals het ijsje gaat jouw lichaam zich ook geleidelijk ontspannen. De spanning in je lichaam wordt stap voor stap minder en je smelt steeds meer en meer. De hoogte van het ijsje wordt steeds lager als het smelt. Net zoals het ijsje ga jij ook omlaag, langzaam….langzaam steeds iets meer….smelt je steeds iets meer…en lig je uiteindelijk plat op de grond.”

Innerlijke rust meditatie

Innerlijke rust meditatie helpt om stress en angst te verminderen. Je gaat op een comfortabele manier zitten met je schouders en borst in een open houding. Je legt je handen op je knieën met je palmen naar boven. Je legt je tong tegen je gehemelte net achter je voortanden en sluit je ogen lichtjes.

Je ademt rustig door je neus in en uit en terwijl je ademhaling zich verdiept laat je jouw gedachten los. Je focust je aandacht naar je lichaam, diep in je lichaam en vindt daar een plaats van rust. Je ademt diep in dit centrum van je lichaam en voelt hoe de lucht het voedt en groter maakt. Je laat deze rust je hele lichaam vullen en uitstralen naar de rest van de wereld.

Mindfulness meditatie

De mindfulness meditatie helpt de mensen met het trauma om zich weer op het heden te focussen als de herinnering zich opeens aan je opdringt. Deze soort van meditatie is ook gebruikt bij veteranen met PTSS. Op die manier kun je de situatie wel herbeleven, maar heb je wel door dat je op dit moment in een andere situatie zit, waardoor hij minder impact heeft op je dagelijks functioneren.

Verdriet loslaten

Je kunt om allerlei redenen verdriet hebben. Het verlies van een dierbare is de meest voor de hand liggende reden voor verdriet, maar ook het niet bereiken van een doel kan voor verdriet zorgen. Om welke reden je ook verdriet hebt, met meditatie is er wat aan te doen.

Om exacter te zijn kan Kundalini Yoga Meditatie er iets tegen doen. Deze vorm van meditatie is ook geschikt om depressies en angsten aan te pakken en in het bijzonder om symptomen van een compulsieve gedragsstoornis te verminderen (3).

In eerste instantie is het belangrijk om in een meditatieve staat te raken. Net als bij het onderzoek naar meditatie om traumatische herinneringen los te laten is het belangrijk om eerst een oefeningen te doen zodat je echt goed in de meditatie komt.

Voor Kundalini Yoga meditatie betekent dit dat je eerst gaat zitten met je voeten plat op de grond en je rug recht. Je drukt je handen tegen elkaar als een soort `bid-pose’. Je duimen en vingers druk je tegen elkaar aan en wijzen in een hoek van ongeveer 60 graden naar boven. Je sluit je ogen en focust je daarmee op je derde oog. Je kunt hiervoor je een soort zonsopgang voorstellen.

Je gebruikt ook een mantra. Eerst inhaleer je en vervolgens zeg je bij het uitademen Ong Namo en haal je weer adem. Daarna zeg je bij het uitademen Guru Dev Namo en herhaal je het weer met het eerste mantra. Door dit te doen voorkom je dat je allerlei dingen gaat denken en focus je je op je ademhaling. Als het goed is voel je de klanken in je borst. Je herhaalt dit minimaal 3 keer en kunt doorgaan tot wel 12 keer als je dat prettig vindt.

Kundialini yoga meditatie oefening voor verdriet

Je weet hoe verdriet soms zo’n brok in je keel kan geven? Deze oefening zorgt ervoor dat die brok weg kan gaan. Hierdoor wordt je onderbewuste er ook op geattendeerd dat je het verdriet los kunt laten.

In dit geval begin je door in kleermakerszit te gaan zitten met een rechte rug. Je hebt je ogen wijd open en bent niet bewust bezig met mediteren. Je bovenarmen heb je langs je lichaam en je onderarmen zijn juist parallel met de vloer en die houd je daardoor iets boven je benen. De palmen van je handen wijzen naar boven en zijn boven je knieën.

Terwijl je uitademt breng je jouw handen omhoog naar je schouders en steek je jouw tong uit. Dit klinkt een beetje raar, maar dit is erg belangrijk om je onderbewuste los te koppelen van je verdriet.

Tijdens het inademen doe je je tong weer in je mond en sluit je die terwijl je armen weer zakken naar de originele positie.

Maak deze beweging krachtig met elke ademhaling. Haal adem door je neus en adem-uit door je mond.

Herhaal deze oefening voor 7 minuten. Aan het eind houd je jouw adem maximaal 20 seconden in en druk je jouw tong tegen je gehemelte. Daarna haal je weer diep adem. Herhaal dit 3 keer en ontspan dan 3 minuten lang (4).

Boosheid loslaten

Boosheid is ontzettend vervelend. Je blijft met je gedachten bij een kwaad moment en als er een moment is dat erop lijkt kun je weer ontploffen. Daarbij kan boosheid ook leiden tot negatieve gedachten over jezelf.

Boosheid is niet iets waarom je gestraft wordt, maar boosheid is iets dat jou juist straft. Het helpt je dus al helemaal niet verder om geluk in je leven te vinden.

Om gelukkig te zijn is het belangrijk om boosheid te verminderen en los te laten. Uit onderzoek blijkt dat meditatie een significant verschil kan maken in het verminderen van boosheid (5). Ook het voorstellen van de situatie waardoor je boos bent geworden kan de boosheid verminderen.

Dit biedt perspectief om tijdens de meditatie, waarbij je je eerst focust op je ademhaling, na enige vordering daarin de situatie eens nader te bestuderen.

Daarnaast helpt het ook om negatieve gedachten los te laten om daarmee de boosheid los te laten. Mindfulness meditatie, waarbij de gedachte opkomt, geobserveerd wordt en wordt losgelaten kan daarvoor gebruikt worden.

Meditatie is ook een van de beste manieren om voor de langere termijn boosheid los te kunnen laten.

Als je de oefening hebt uitgeprobeerd hoor ik graag hoe je het hebt ervaren en of het je geholpen heeft. Vind je het een beetje een rare oefening? Doe hem dan terwijl je alleen thuis bent, dan ben je de enige die het weet ;).

Wil je meer weten over hoe je lichaam effect kan hebben op je geest en je gedachten op je emoties en andersom? Kom dan eens naar een seminar of bekijk de opleidingen van het Hypnose Instituut Nederland.

Bronnen:

http://search.proquest.com/openview/bf18628394fb2f9e767a4f9313b41cef/1?pq-origsite=gscholar&cbl=1816469

http://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-244X-9-22

http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/107555304322849011

http://online.liebertpub.com/doi/pdfplus/10.1089/107555304322849011

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-9450.1992.tb00893.x/abstract

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen