Merk het verschil tussen je onbewuste en je bewuste denken
Merk het verschil tussen je onbewuste en je bewuste denken
16 juni 2014 
in Hypnose
3 min. leestijd

Merk het verschil tussen je onbewuste en je bewuste denken

Het onderbewuste deel in ons is groot, heel groot en veel groter dan je denkt. Onderzoek wijst uit dat het onbewuste deel in ons praktisch alles bepaalt en dat ons bewuste maar heel klein is. Om je een voorbeeld te geven van onbewust en bewust kan je de volgende oefening eens doen.

Onbewust en bewust denken

 

Hoeveel is 5 x 3?

En 6 x 2?

En 4 + 5?

En 347 x 589?

Nou?

systeem denkenJe merkt dat je bij de eerste 3 sommen nauwelijks nadenkt. Je weet het gewoon (hoop ik ;-)). Bij de laatste gebeurt er iets interessants wat Daniel Kahneman beschrijft in zijn boek ‘Thinking fast and slow’ als systeem 1 en systeem 2 denken. Je zou kunnen zeggen onbewust en bewust denken of snel en langzaam denken.

Wanneer je in rust-stand zit dan gebruiken je hersenen al 20% van jouw totale energievoorraad. En wanneer je bedenkt dat die hersenen maar ongeveer 2% zijn van je totale gewicht (bij een ‘normaal’ gewicht), kan je nagaan wat ze verbruiken wanneer ze aan het werk worden gezet.

Wist je bijvoorbeeld dat tijdens een schaaktoernooi de gemiddelde deelnemer 4 tot 5 kilo afvalt? Het denkproces wat er moet gebeuren vergt enorm veel energie en dat wordt weggetrokken uit het lichaam. Vandaar ook dat systeem 1 (je onbewuste) het grote werk verricht. Alleen wanneer het niet anders kan dan wordt systeem 2 ingeschakeld zoals bij de laatste som.

En heb je die laatste som nu gemaakt of haakte je af… De meeste mensen haken af en zo voelt het dus om iets bewust te doen. Wanneer je nu denkt aan wat je allemaal bewust hebt gedaan vandaag dan zal dat niet veel zijn. Bewust iets doen voelt als het maken van de laatste som namelijk en dat wil je niet heel vaak voelen.

Het meeste gaat dus via systeem 1 oftewel je onbewuste, maar daar sluipen dus ook foutjes in zoals je je kan voorstellen. Want kijk eens goed naar dit filmpje hieronder.

Nu heb je dat filmpje gezien en hoe was het bij jou? Het is ongeveer 50-50, maar dat is wel interessant natuurlijk. Onze mind houdt zich alleen bezig met dingen die we weten en (her)kennen, niet met dingen die we weten maar niet (her)kennen. Dus je ziet lang niet alles om je heen wat je zou kunnen zien.

Systeem 1 denkt voor jou…

Omdat systeem 1, je onbewuste, zo belangrijk is en vaak al een beslissing maakt zonder dat je er echt over na hebt gedacht, is het handig om daar contact mee te maken. Nu anticipeer je op situaties direct vanuit systeem 1. Je voelt direct iets daarbij, misschien maak je hele scenario’s wat er zou kunnen gebeuren, enzovoorts. Typisch gevalletje van systeem 1 denken oftewel onbewust denken.

Nu is dat niet erg want het scheelt energie, zoals je hebt gemerkt, maar wanneer je een probleem hebt kost dat ook energie, toch? Het interessante is dat dat dan weer niet uitmaakt voor je onbewuste, omdat dat nu eenmaal geen energie kost om erover na te denken en daar zit hem de crux. Jij wilt alles het liefst volautomatisch zodat je energie zuinig door het leven gaat en dus zo lang mogelijk hier blijft. Dat is het (biologische) doel.

Maar ja als je een paar energievretende onbewuste automatische programma’s hebt lopen dan schiet het natuurlijk niet op. Daarom is het goed om een contact op te bouwen met je onbewuste deel en dat kan door middel van een geweldige manier, the Swan.

Hoe doe je The Swan oftewel IMR+

The Swan is een techniek ontwikkeld door Bob Burns en die komt op 5 oktober naar Nederland om jou de finesses van de techniek te leren. Tekst is daar niet uitgebreid genoeg voor en zelfs video niet dus daarom komt hij een workshop geven bij Hypnose Institu

ut Nederland. Daar kan je je hier nog voordelig voor aanmelden.

Wat je doet is het volgende:

  • Je zit op een rustige plek en je buigt je arm terwijl je steunt met je elleboog op de leuning van de stoel.
  • Je hand ontspan je compleet en totaal
  • Dan vraag je aan je onbewuste of hij zin heeft om contact te maken en als hij dat wil of hij dan een van de vingers aan de (ontspannen) hand wil bewegen
  • Je wacht op een signaal en dan vraag je of hij alle vingers wil bewegen
  • Dan vraag je of hij de hand naar je gezicht wil draaien
  • Wanneer dat gebeurt heb je contact en kan je met je onbewuste dingen gaan afspreken, vragen of hij je wil helpen om problemen op te lossen, enzovoort.

Deze techniek is supercool en ik gebruik hem erg vaak in mijn eigen praktijk. Jij kan hem ook leren als je dat wilt om zo een diepgaand contact te krijgen met jezelf. Wanneer je dat namelijk niet hebt blijf je tegen dingen aanlopen die niet nodig zouden zijn wanneer je dat contact met jezelf wel hebt.

Het is een techniek die je heel makkelijk bij jezelf kan gebruiken en daar zal je de rest van je leven profijt van hebben. Die verbondenheid die je zal ervaren en de vrijheid die daaruit zal voortvloeien zijn onbeschrijfelijk.

Veel succes en laat mij weten hoe het ging. En trouwens de uitkomst van de som is 204383.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Esther
Door

Esther

op 16 Jun 2014

Je hebt het over een filmpje, maar ik zie het filmpje niet?

Tjits
Door

Tjits

op 16 Jun 2014

Ik zie ook geen filmpje, uitleg is interessant .De som, inderdaad ik haakte af.

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 16 Jun 2014

Hij staat er op

Edwin Selij
Door

Edwin Selij

op 16 Jun 2014

Het filmpje is nu beter te zien inderdaad

Reactie plaatsen