Migraine en hypnose: het is bewezen
Migraine en hypnose: het is bewezen
02 augustus 2018 
6 min. leestijd

Migraine en hypnose: het is bewezen

Wie last heeft van migraine weet dat het geen pretje is. Als je moet kiezen tussen je hoofd tegen de muur bonken en een migraineaanval, dan weet je het wel. Hup dat hoofd tegen de muur. Er zijn medicijnen tegen migraineaanvallen, maar daar zijn weer bijwerkingen van en die helpen je psychologische klachten die je van migraine krijgt niet.

Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar andere technieken om minder last te hebben van migraine en wat blijkt, juist! Hypnose helpt.

Wat is een migraineaanval?

Migraine is over het algemeen een soort hoofdpijn die steekt en achter je oog zit. Sommige mensen krijgen ook een zogenoemd aura als ze last hebben van een migraineaanval. Het zicht in je blikveld raakt dan gedeeltelijk (of in ernstige gevallen helemaal) vertroebeld en vertekent. Als of je naar een kapotte televisie zit te kijken.

Er zijn meerdere soorten migraine, sommige mensen hebben bijvoorbeeld alleen last van het aura, maar niet van de hoofdpijn.

In ernstige gevallen kan een migraineaanval ook voor verzwakking en zelfs verlamming van de helft van het lichaam zorgen. Of mensen gaan juist met een slurpendetong praten en vinden het lastig om hun lichaam goed te coördineren.

Last hebben van migraineaanvallen kan daarom ook voor grote psychologische klachten zorgen.

Psychologisch effect van migraine

Migraine vermindert het sociaal en werk-functioneren van de patiënt. Helaas kunnen ook psychologische factoren bijdragen aan het krijgen van een migraineaanval of aan hoe de migraineaanval verloopt. Hierdoor kun je in een soort vicieuze cirkel belanden, vooral als je veel last hebt van stress.

In 1995 was al bekend dat mensen die last hebben van migraineaanvallen hun leven ook tussen de aanvallen door als minder welvarend beschouwen dan mensen zonder migraineklachten.

Daarbij hebben mensen die last hebben van migraine vaker emotionele stress, zijn ze minder tevreden, hebben ze minder vitaliteit en slapen mensen die last hebben van migraineaanvallen minder goed dan mensen zonder deze klachten.

Dat is ontzettend jammer, want waarom zouden migraineaanvallen invloed hebben op je leven op het moment dat ze er niet zijn?

Het is daarom ook helemaal niet gek dat net iets meer dan de helft van de mensen met migraineaanvallen interesse heeft in een behandeling met hypnose. Er wordt van alles geprobeerd om je maar niet ziekjes te voelen.

Behandelingen tegen migraine

Gelukkig zijn er ook veel behandelingen zonder medicatie mogelijk tegen migraineaanvallen. Uit onderzoek blijkt dat hypnose, ontspanningstechnieken, biofeedback en cognitieve gedragstherapie (CGT) helpen om het welzijn en de klachten van migrainepatiënten te verbeteren.

Het leuke is dat bij al deze behandelmethoden hypnose de behandeling kan versterken of kan ondersteunen.

Hypnose en biofeedback

In het geval van biofeedback worden lichaamsgegevens gemeten, zoals hoe snel je ademhaalt, de spanning in je spieren, je bloeddruk en zelfs je hersenactiviteit. Vervolgens krijg je advies hoe je jouw lichaamsfuncties kunt normaliseren als hieruit blijkt dat iets niet in orde is.

In het geval van een hoge bloeddruk kunnen dit aanpassingen in je dieet zijn of in je stressniveau en met beide zaken kan hypnose je ondersteunen om je doelen te bereiken.

Hypnose en ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken helpen tegen migraine. Dit komt doordat ontspanning stress vermindert en stress kan een trigger zijn voor een migraineaanval.

Een techniek die wordt aangeraden bij noodgevallen is het progressief ontspannen van de spieren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een total bodyscan. Deze mindfulness techniek is goed te combineren met hypnose.

Door een geleide visualisatie kun je de mindfulness bodyscan makkelijker maken. Dit helpt om de ontspanning te bevorderen en om meer controle over de spieren uit te oefenen.

Een andere simpelere ontspanningstechniek is het rustig ademhalen door de buik. Deze techniek wordt ook benoemd in de casestudy over de hypnosebehandeling voor iemand die last had van migraineaanvallen en angsten. Je kunt ook met deze techniek beginnen voordat je de bodyscan uitvoert.

Hypnose en CGT

Cognitieve gedragstherapie is erg populair en wordt veel gebruikt door coaches en psychologen. Er zijn allerlei technieken die toegepast worden tijdens cognitieve gedragstherapie. De therapie focust zich op je gedachten omdat wat je denkt vaak bepaalt wat je doet.

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat als de therapie wordt toegepast terwijl de persoon die een probleem wil oplossen onder hypnose is de therapie sneller en langduriger resultaat heeft.

Een techniek die erg populair is in cognitieve gedragstherapie is het Socratisch gesprek. In dit gesprek wordt de waaromvraag een aantal keer herhaald om naar de kern van je overtuiging te gaan, bijvoorbeeld over de overtuigingen die je hebt over de invloed van migraine tussen de aanvallen door.

Door deze techniek uit te voeren onder hypnose kom je sneller tot de kern en durf je onbewuste gedachten ook sneller te uiten. Hierdoor kunnen triggers, zoals bepaalde angsten, naar voren komen die je niet zo snel zult delen als je niet onder hypnose bent. Terwijl dit je wel verder helpt om van de migraineaanvallen af te komen.

Hypnose helpt ook tegen migraine

In de eerdergenoemde casestudy worden duidelijke technieken gebruikt om minder last te hebben van de pijn vanmigraine. In eerste instantie wordt de patiënt gevraagd hoe erg de pijn is op een schaal van 1 op 10. Dit is belangrijk om vast te stellen wat het beginpunt is van de therapie.

Vervolgens wordt gevraagd met welke kleur de pijn wordt geassocieerd en welke kleur bij de persoon met migraine hoort bij kalmering en ontspanning.

Na een ontspanningsoefening met de ademhaling is de hypnose verdiept door de kleur met goede ontspannende energie in te ademen en de kleur met negatieve energie uit te ademen. Dit helpt om het visualiseren (een belangrijk onderdeel in hypnose) te starten.

Vervolgens kan de visualisatie beginnen die echt helpt om de pijn te verminderen. Door knoppen met cijfers van 1 tot 10 te visualiseren kan de patiënt een knop lager dan de aangegeven pijn “indrukken” om op die manier de pijn te verminderen.

Daarna kun je nog een post-hypnotische suggestie krijgen om aan een bepaald woord of voorwerp te denken die je helpt om te kalmeren als je na de hypnose last hebt van pijn.

In de casestudy kwam naar voren dat de proefpersoon na 2 weken duidelijk minder last had van migraineaanvallen dan voor de hypnose.

De pijn wegwassen met warm water

Een andere techniek die gebruikt is in deze studie is de visualisatie dat pijn met warm water vermindert kan worden. Voordat deze visualisatie plaatsvindt is het belangrijk om eerst ontspanningsoefeningen uit te voeren en een geleide visualisatie van een fijne plaats, bijvoorbeeld een mooie tuin of het strand.

Vervolgens begint de echte visualisatie, zoals:

“Visualiseer je lichaam zwevend in een wolk. Zie hoe warm water in je lichaam zit, focus je hierbij op de plaatsen in je lichaam die voor pijn en stress zorgen. Zie voor je hoe die plaatsen zacht en ontspannen raken door het warme water waarin ze baden en in het licht en de kleur van de ontspanning. Met elke ademteug die je neemt heb je minder last van het ongemak en worden de plaatsen van spanning en pijn kleiner.”

Dit is slechts een voorbeeld die ongeveer overeenkomt met de visualisatie die is gebruikt in het onderzoek, afhankelijk van je eigen interesses en klachten kun je een andere visualisatie krijgen. In de casestudy zorgde deze visualisatie ervoor dat de migraineaanvallen een week wegbleven.

Zelf-hypnose voor thuis

Naast hypnose bij een therapeut is het belangrijk om thuis zelf-hypnose uit te voeren. Dit versterkt en verlengt namelijk de resultaten van de therapie. In het geval van pijn zijn visualisaties ontzettend belangrijk omdat dit helpt met de ontspanning wat vaak pijn wegneemt die wordt getriggerd door stress.

Elke zelf-hypnose sessie begint met een ontspanningsoefening. Je focust je dan eerst op de ademhaling door de buik. Hierbij zorg je ervoor dat je even lang in- en uitademt. Vervolgens ontspan je je spieren en kun je beginnen met een visualisatie. Je kunt bijvoorbeeld visualiseren hoe je lekker ontspannen in het park aan het ontspannen bent, hoe de zon je huid verwarmt, hoe kleine insecten rond je zoemen (en in de visualisatie zonder irritant te zijn) en hoe je de heerlijke geur van pas gemaaid gras ruikt.

Met een visualisatie kun je lekker dagdromen om te ontspannen.

Daarnaast kun je afhankelijk van je klachten ook hypnotische suggesties meekrijgen die je herhaalt tijdens de zelf-hypnose of die je van een mp3-bestand beluistert. Deze kunnen bijvoorbeeld gaan over de invloed van migraines tussen de aanvallen door, zoals:

“Ik leef in het hier en nu.”

“Ik hoef me niet druk te maken over de toekomst.”

“Ik kan genieten van de kleine dingen.”

“Ik ben dankbaar voor wat ik heb.”

Dit zijn slechts voorbeelden. Afhankelijk van jouw overtuigingen en problemen met migraine kun je andere suggesties krijgen van een hypnotiseur.

Wil je meer weten over hoe hypnose precies werkt en hoe je mensen of jezelf ermee kunt helpen? Kom dan eens naar een playshop of meld je aan voor de opleiding.

Bronnen:

https://link.springer.com/article/10.1186/1129-2377-16-S1-A86

https://einstein.pure.elsevier.com/en/publications/psychological-considerations-in-the-migraine-patient

http://n.neurology.org/content/88/16_Supplement/P2.168.short

http://www.hypnosisaustralia.org.au/wp-content/uploads/10330_AJCEH_2016_FINAL.pdf#page=67

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen