Moeilijke mensen: Hoe ga je ermee om?
Moeilijke mensen: Hoe ga je ermee om?
12 januari 2019 
6 min. leestijd

Moeilijke mensen: Hoe ga je ermee om?

Sommige mensen zijn moeilijk en hebben een negatieve invloed op je. Dit kunnen mensen op je werk zijn of mensen waarmee je een persoonlijke relatie hebt zoals vrienden en familieleden. Moeilijke mensen verspreiden een soort negatieve energie waardoor veel mensen zich waardeloos voelen en die in relatie veel pijn en lijden kunnen veroorzaken, soms wordt er ook wel gesproken van giftige mensen[1]. Moeilijke mensen worden snel boos, vinden dat ze een speciale behandeling verdienen en vinden het leuk om de normale gang van zaken te doorbreken.

Heb jij last van moeilijke mensen in je omgeving? Dan is dit blog voor jou geschreven.

Moeilijke mensen en je werk

Helaas zijn moeilijke mensen op je werk nauwelijks te vermijden aangezien je toch je geld moet verdienen. Het vervelende van moeilijke mensen op je werk is dat de negativiteit aanstekelijk werkt waardoor je jezelf na een bepaalde periode niet meer terug herkent. Je kopieert als het ware de moeilijke energie van andere collega’s en voordat je het weet zuigt het werk alle energie uit je[2].

Als het even kan, probeer negatieve mensen op je werk te vermijden. Wanneer je de mogelijkheid hebt om samen te werken met iemand anders, doe dit dan.

Blijf je ook bewust van welk gedrag je wel en niet wilt uitvoeren. Je kunt dit bewustzijn versterken met hypnose, bijvoorbeeld met hypnotische suggesties over je overtuigingen over wat je wel en niet wilt doen op je werk. Denk dan bijvoorbeeld aan:

“Ik hoef geen pennen mee naar huis te nemen.”

“Ik declareer alleen de uren die ik heb gewerkt, ook al kan ik ermee wegkomen om meer te declareren.”

“Ik hoef geen gemene kritiek te geven.”

“Opbouwende kritiek zorgt voor verbetering, gemene kritiek voor onzekerheid.”

Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Afhankelijk van de problemen op het werk waartegen jij je wilt verzetten en de overtuigingen die je hebt over wat je acceptabel wilt hebben op het werk kan een hypnose-expert je andere suggesties meegeven naar huis om mee te werken tijdens zelfhypnose. Deze suggesties herhaal je dan elke dag, of beluister je als je ze meekrijgt op een mp3 van je hypnose-expert.

Moeilijke mensen en je relatie

Een relatie met moeilijke mensen kan heel naar worden omdat de interacties vooral negatief zijn. Je moet dan denken aan het niet willen aannemen van opmerkingen, het naar beneden halen van de partner (over en weer), het leveren van te veel negatieve kritiek en het laten zien van minachting[3].

Moeilijke mensen manipuleren hun partner ook vaak en als dit te ingewikkeld wordt kan dit nog lastig op te lossen zijn, vervolgens kan dit overgaan in emotionele en fysieke mishandeling.

Let dus op negativiteit in je relatie en laat dit niet te ver komen. Dit kan namelijk worden doorgegeven aan kinderen als daar sprake van is in je relatie.

Stappen om op een gezonde manier relatieproblemen aan te pakken:

Er is gelukkig een manier om de negativiteit te verminderen en dat is door duidelijk te zijn over de problemen die je hebt, welk gevoel dit je geeft en wat je zou willen veranderen.

  1. Je omschrijft het probleem en feitelijk hoe de ander zich gedraagt (als dat het probleem is).
  2. Je geeft aan welk gevoel dit je geeft.
  3. Je geeft aan wat je verwacht van de ander om het probleem op te lossen en wat je zelf wilt doen om het probleem op te lossen.
  4. Je laat de ander ook deze 3 stappen doorlopen zodat je ook ziet wat je partner van het probleem vindt en of hij/zij het probleem hetzelfde ziet of niet.

Hypnose helpt

Het aangeven van je grenzen in een relatie en problemen durven benoemen is belangrijk om van negatieve mensen positieve mensen te maken, voor zover dat kan. Toch kun je een blokkade hebben om dit daadwerkelijk te doen. In dat geval kan hypnose helpen om die blokkade weg te nemen en om toch het gesprek met elkaar aan te gaan.

Een manier waarop hypnose hiermee kan helpen is met een geleide visualisatie. In die visualisatie wordt je voorstellingsvermogen geprikkeld waardoor jij voor je ziet hoe jij een probleem met een moeilijke partner oplost of hoe jij je grenzen aangeeft. Zo’n visualisatie vergroot de kans dat je dit gedrag ook daadwerkelijk uitvoert.

Een geleide visualisatie voor het stellen van grenzen kan bijvoorbeeld de volgende vorm hebben:

“Je partner blijft jou maar de schuld geven van de rommel in huis, terwijl toch minstens de helft van de rommel ook van hem/haar is. Je hebt er genoeg van en gaat je partner het tegendeel bewijzen. Je zegt: “nou dan zal ik al mijn spullen opruimen en je zult zien dat het nog steeds een rommeltje is, maar dat mag jij dan doen omdat het alleen nog jouw spullen zijn. Ik vind dat jij ook je verantwoordelijkheid mag nemen”. Vervolgens pak je de spullen die jij moet opruimen. Rommel die weg kan gaat in een vuilniszak, je voelt het plastic en je hoort de zak knisperen elke keer als je iets weggooit. De afwas wordt gedaan. Muffe en vieze kleding wordt in de was gegooid en je draait zelfs je eerste wasje. Je voelt de stoffen en je ruikt het wasmiddel terwijl je ermee bezig bent. Het voelt goed om schoon te maken en je partner moet inderdaad toegeven dat er toch nog wat rommel van hem/haar overblijft.”

Dit is slechts een voorbeeld van een geleide visualisatie. Afhankelijk van je probleem en wat je moet oplossen kan een hypnose-expert je een andere visualisatie geven.

Wapens tegen moeilijke mensen

Soms wil je gewoon die vervelende collega met ducttape aan zijn bureau plakken zodat hij helemaal niemand meer kan lastigvallen, maar helaas is dat niet sociaal geaccepteerd en misschien zelfs strafbaar. Dus dan moet je je op een andere manier wapenen tegen moeilijke mensen. Er zijn een aantal wapens die je zelf kunt ontwikkelen in de omgang tegen moeilijke mensen, namelijk:

  • Zelfvertrouwen
  • Kennis van zaken
  • Kalmeringsmiddelen (van jezelf, niet van een pil)
  • Jij kiest je emotie, niet de ander

Moeilijke mensen zijn vaak verschrikkelijk slecht voor je zelfvertrouwen. Kritiek, kritiek en nog eens kritiek en het is nooit goed of het deugt niet. Dat zijn gedragingen die als je niet heel sterk in je schoenen staat je zelfvertrouwen verminderen. Het is daarom belangrijk om jezelf los te zien van alle kritiek en voor jezelf de beslissing te kunnen nemen waar jij je wel wat van gaat aantrekken en waarvan niet. Een hypnose-expert kan je helpen om je weerbaar te maken en om je zelfvertrouwen te versterken.

Kennis van zaken

Kennis van zaken hebben is vooral van belang bij moeilijke mensen op je werk. Door de kennis van zaken heb jij een weerwoord als iemand het weer eens beter denkt te weten dan jij. Wacht jij vooral totdat je werk je een cursus aanbiedt? Vergeet dan niet dat dit jouw leven is, en dat jij er controle over hebt. Koop een boek of bepaal zelf welke cursus je wilt volgen. Wellicht betaalt je werk alsnog mee als jij zegt dat je een bepaalde cursus of workshop wilt volgen en waarderen ze je initiatief.

Jezelf kalmeren

Sommige momenten met moeilijke mensen zijn ontzettend moeizaam en kunnen ervoor zorgen dat je angstig raakt of zelfs in paniek raakt. Kalm blijven is soms het beste wat je kunt doen, vooral wanneer je een moeilijke baas hebt en je toch echt dat lastige gesprek met hem/haar moet voeren.

Er zijn meerdere manieren om jezelf te kalmeren tijdens lastige momenten, zoals:

  • Ademhalen door de buik
  • Bewust je spieren ontspannen
  • Voelen hoe je voeten contact maken met de grond
  • Niet gaan fantaseren over de consequenties van wat je gesprekspartner zegt

Deze manieren van ontspanning helpen je om in het hier en nu te blijven. Uiteindelijk is spanning een gevolg van je gedachten over wat de gevolgen (kunnen) zijn van het gesprek. Als je bijvoorbeeld bang bent om ontslagen te worden terwijl je alleen kritiek krijgt is het veel handiger om in het hier en nu te blijven zodat je in de toekomst wat met die kritiek kunt doen en op die manier ontslag te voorkomen.

Controle over je emotie

Wie bepaalt nu eigenlijk hoe jij je voelt? De moeilijke persoon of jij? Door controle over je emoties te nemen en door ervoor te kiezen om gelukkig of in ieder geval blij te zijn doe je al meer om controle over de hele situatie te hebben.

Een andere manier om de controle over je emoties te hebben is door tijdens een moeilijk moment niet direct te ageren, maar om bewust te reageren. Je maakt dan een weloverwogen beslissing over jouw respons in plaats van je automatisch door de emotie die de ander oproept te laten meeslepen.

Er zijn allerlei moeilijke mensen in de wereld en je kunt ze op veel plekken tegenkomen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om met een moeilijk persoon om te gaan. Hypnose kan je helpen om standvastig te blijven en vooral om voor je eigen reactie te kiezen in de omgang met moeilijke personen.

Wil je meer weten over hoe hypnose werkt en hoe je jezelf of anderen ermee kunt helpen? Kom dan naar het Hypnose Instituut Nederland voor een hypnose playshop of 1 van onze opleidingen.

[1] TOXIC PEOPLE DECONTAMINATE DIFFICULT PEOPLE AT WORK, pag ix.

[2] https://www.psychologytoday.com/us/articles/201705/how-handle-the-most-toxic-people-in-your-life?collection=1123486

[3] https://www.psychologytoday.com/us/blog/fulfillment-any-age/201901/toxic-is-the-number-one-word-in-2018?collection=1123486

 

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen