Notre Dame: Twee lessen die je moet meenemen
Notre Dame: Twee lessen die je moet meenemen
17 april 2019 
1 min. leestijd

Notre Dame: Twee lessen die je moet meenemen

Iedereen heeft het gezien denk ik. De brand in de Notre Dame. In Parijs stond alles even stil en ik denk bij veel mensen in Nederland ook. Een bouwwerk wat al honderden jaren stond was er bijna niet meer.

Mijn collega zei het al.

Je collega? Ja, uit de bouw. ‘Ed, er wordt minimalistisch gebouwd. Woningen uit de jaren’30 zakken de grond in, terwijl het Paleis op de Dam op koeienhuiden staat en geen millimeter zakt’

Wat heeft dat met de Notre Dame te maken?

Notre Dame

Dat is les 1. Het prachtige gebouw waarvan de eerste steen werd gelegd in 1163. De bouw van de Notre Dame duurde 200 jaar en in 1845 was er nog een restauratie die 23 jaar duurde. Relatief weinig aan de hand.

In 2019 zijn we ook aan het restaureren en alles is bijna verloren.

Wat is dan de les? Kijk, waarschijnlijk is het gewoon verschrikkelijke pech, maar je ziet het vaak. Snel werken, tijdsdruk, gelddruk en dan gaat de kwaliteit achteruit. Mijn collega uit de bouw zei altijd: ‘Niemand ziet hoe lang je er aan gewerkt hebt maar wel hoe mooi of dat het is het is..’

Les 1: Ga voor kwaliteit. Ga voor goede mensen die vakwerk leveren. Voordat de boel helemaal affikt.

Les 2: Als je wat wilt doen doe het nu.

Misschien stond hij op je lijstje, de Notre Dame. Die kan je voorlopig niet bezoeken. Hij wordt opnieuw opgebouwd, maar dat gaat niet met alles gebeuren. Alles vergaat. Zelfs een gebouw van 900 jaar is een keer weg.

Je helden overlijden, je kinderen worden groot (hopelijk), je ouders worden oud (hopelijk). We denken dat alles zo blijft, maar dat is juist niet zo. Alles verandert juist. Alle rijken (Romeins, Osmaans) vergaan, alle mensen om je heen gaan dood en alle momenten waar je bij had kunnen zijn, zijn voorbij.

Heb je altijd al op dat ene meisje af willen stappen? Doe het nu. Moet je nog een ruzie goedmaken? Doe het nu. Nooit tegen je ouders gezegd hoeveel je van ze houdt? Bel ze op.

Voordat alles affikt.

En dan zijn er geen miljardairs die je gebouw gaan redden.

Dan is het klaar…

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen