Obesitas verhoogt de kans op zwakke botten
Obesitas verhoogt de kans op zwakke botten
19 augustus 2013 
1 min. leestijd

Obesitas verhoogt de kans op zwakke botten

Te veel vetweefsel in verhouding tot het lichaamsgewicht is niet iets waar je te lang mee wilt rondlopen. Overgewicht en obesitas kunnen voor allerlei medische complicaties zorgen. Onderzoek naar obesitas wordt steeds uitgebreider en er is weer wat ontdekt.

Obesitas verhoogt de kans op zwakke botten

Zo is bijvoorbeeld Osteoporose een oorzaak die je kan krijgen door obesitas. Osteoporose is het gevolg van afgenomen botmassa en verhoogt het risico op botbreuken om de botsterkte afneemt. Niet alleen zit je dan al met een te zware belasting op je botten, je botten worden ook nog slechter.

Vet in het weefsel, de organen en het bloed kunnen een verhoogd risico zijn voor osteoporose. De onderzoekers van de Harvard Medical School of Boston ontdekten dat verborgen vet blijft zitten in de botten van de meeste mensen met obesitas. Ze maakten een lichaamsscan van 106 zwaarlijvige maar gezonde mensen. Zowel mannen als vrouwen die zwaarlijvig zijn maar die nog wel gezond zijn.

Wat was hier nou zo interessant aan?

Het meest interessante is dat de lichaamsscans lieten zien dat er al verbogen vet was opgeslagen op een aantal plaatsen zoals: lever, beenmerg en spieren. Maar ook op hun heup, dijen en buik.

Mensen hebben allemaal verschillende bouwen en figuren. Maar mensen met een “appelfiguur” lopen de grootste kans dit te krijgen als ze er niets aan doen. Volgens 1 van de onderzoekers, Dr. Miriam Bredella lopen die mensen dus het meeste risico.

Meer vet in het beenmerg wordt ook gevonden bij mensen die osteoporose hebben. Dr. Bredella zegt daarover ook het volgende: ‘Ooit dachten mensen, artsen en onderzoekers dat obesitas voordelen had. Dat het ons beschermde tegen botverlies. Dat is dus niet waar.’

In het beenmerg leven osteoblasten. Osteoblasten zijn de cellen in het beenmerg die het bot opbouwen. Hoe meer vetcellen in het bot merg, hoe zwakker het bot, aldus Dr. Miriam Bredella. En dat is zeer verontrustend wanneer je beseft dat het steeds vaker voorkomt.

In Nederland hebben ruim 850.000 mensen last van osteoporose. Over de hele wereld krijgt 1 op de 3 vrouwen osteoporose en 1 op de 7 mannen krijgt osteoporose boven hun 60e levensjaar. Nu met de mensen erbij die overgewicht hebben zal dit aantal zeker stijgen.

Wil jij er vanaf? Wil jij geen overgewicht meer hebben en gaan voor een slanker maar vooral gezonder leven? Meld je dan hieronder aan voor de gratis tips en begin vandaag nog.

Over de schrijver
Edwin Selij is eigenaar en oprichter van Hypnose Instituut Nederland en geeft trainingen in Hypnose. Hij is auteur van de boeken 'Je hebt het niet je doet het' en 'Breek Je Vrij!' en komt regelmatig op radio en TV om te praten over hypnose. Hij is de nummer 1 Hypnose Trainer van Nederland en geeft al jaren hypnose trainingen. Hij was de eerste in Nederland die moderne hypnotherapie via livestream ging onderwijzen.
Reactie plaatsen