Onbewuste gedachten: Hoe verander je ze?

Soms houdt iets je tegen om iets te doen. Iemand maakt een opmerking die je niet bevalt, en in plaats van de persoon van repliek te dienen blijf je stil. ’s Nachts weet je natuurlijk wel precies wat je op dat moment had moeten zeggen. Of je wilt ergens heen, maar besluit op het laatste moment om dit toch niet te doen. Achteraf baal je van die beslissing. Hoe komt dat nu?

Dat kan het gevolg zijn van onbewuste gedachten.

Wat is het onderbewuste?

Je onderbewuste is het deel van je brein dat denkt zonder dat hier taal aan te pas komt. Deze gedachten lijken vaak op gevoelens. Zo wordt je onderbuikgevoel gestuurd door onderbewuste gedachten, maar die kunnen wel weer voor bewuste gedachten zorgen. Je onderbewuste gedachtegang wordt ook vaak beïnvloed door de omgeving waarin jij je bevindt.

Dit is vaak een spontaan proces en kan voor onbewuste wensen zorgen[1], zoals dat je opeens zin hebt om te gaan wandelen (of in een stuk chocola).

Je onderbewuste is het deel van je brein of gedachten dat je meestal niet bewust aanzet. Het heeft geen bewuste intentie om iets te doen. Je bent je niet bewust van de invloed van het onderbewuste en gedachten of overtuigingen in het onderbewuste beïnvloed je over het algemeen niet met bewuste gedachten.

Ondertussen heeft je onderbewuste wel veel invloed op je bewuste gedachtegang. Je onderbewuste kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je op een bepaalde manier naar de wereld kijkt, welke stereotyperingen jij hebt en hoe jij oordeelt over mensen of situaties.

Zelfs het bewust bepalen van doelen wordt beïnvloed door je onderbewuste. Die doelen activeren namelijk weer automatische associaties, je linkt je doel bijvoorbeeld aan een beeld van de uitkomst als je het doel bereikt en gedragingen. Dit wordt gevormd door de omgeving waarin je eerder gelijksoortige dingen hebt gedaan[2].

Volgens Ellenberger heeft het onderbewuste 4 functies, namelijk:

  1. Het opslaan van kennis, je geheugen als het ware dat je altijd met je meedraagt bij wat je doet en dat je kijk op de wereld bepaalt.
  2. Disasociatie, het fragmenteren van verschillende facetten van je die het normaal functioneren kunnen beïnvloeden.
  3. Creativiteit, want waar komen al die ideeën nu eigenlijk vandaan?
  4. Fantasie, fictieve scenes van allerlei soorten. (visualisaties en andere fictieve bedenksels)[3]

Wat zijn onbewuste gedachten?

Onbewuste gedachten zijn dus gedachten die zich niet uiten in taal. Wanneer je bewust denkt denk je vaak in taal en in beeld of geluid. Wanneer je onbewuste gedachten hebt uit dit zich meer in gevoelens. Je voelt dat iets goed is, een positieve onbewuste gedachte, of niet goed is, een negatieve onbewuste gedachte.

Die gevoelens van of iets goed of fout is beïnvloeden natuurlijk je gedrag én die gevoelens komen ergens vandaan. Dat komt dan uiteraard uit de eerste functie van het onbewuste, namelijk de opslag van kennis die je kijk op de wereld beïnvloedt.

De rol van onbewuste gedachten in je dagelijks leven

Doordat iets goed of fout kan voelen kan dit ervoor zorgen dat je stappen zet, bevriest of juist zelfs gaat vluchten. Bij “foute” gevoelens ervaar je immers een vorm van gevaar. Dit hoeft niet altijd ernstig te zijn, maar als iemand iets vervelends tegen je zegt en het op dat moment “fout” voelt om er iets op terug te zeggen blijf je stil. Het is een mini-vorm van bevriezen.

Misschien omdat je onbewuste bang is dat als je wel wat zegt er een discussie of zelfs ruzie door kan ontstaan. Als dit je op je werk overkomt is dit niet altijd even handig.

Maar je moet er wel voor waken dat je de ruzie niet zo vaak vermijdt dat je baan hierdoor in gevaar kan komen. Voor jezelf opkomen kan namelijk fout voelen, terwijl dit wel nodig is doordat je in het verleden er een negatieve “foute” ervaring mee had waar jouw onbewuste écht wel van op de hoogte is.

Veranderen van onbewuste gedachten

Soms kun je die gevoelens van onbewuste gedachten vrij eenvoudig veranderen. Met hypnose maak je bijvoorbeeld contact met je onderbewuste, dat deel van je gedachten waar ze nog niet bewust zijn.

Een hypnotiseur kan je dan helpen om van een negatief gevoel af te komen als je hier op dagelijkse basis last van hebt. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat jij alles in je hebt om jouw problemen op te lossen, maar daar heeft je onderbewuste of onbewuste soms een beetje hulp bij nodig.

Omdat het onderbewuste ook belangrijk is voor creativiteit en fantasie kun je die 2 taken gebruiken om van het negatieve gevoel af te komen.

In eerste instantie word je onder hypnose gebracht door een hypnotiseur. In de staat van hypnose sta je namelijk meer open voor suggesties van de hypnotiseur. Die suggesties kunnen je fantasie en creativiteit aanspreken om van het negatieve gevoel in je lichaam af te komen.

Dit gevoel kun je bijvoorbeeld in je arm stoppen na suggesties van de hypnotiseur. Vervolgens kan de hypnotiseur je de suggestie geven dat die gevoelens in je arm op een bepaald moment verdwijnen.

Dan heb jij met je fantasie en creativiteit je lichaam overgenomen om spanningen en andere negatieve gevoelens te verplaatsen naar je arm en op te laten lossen.

Vervolgens zal een hypnose-expert nog controleren of het gevoel echt weg is voordat hij je uit de hypnose haalt.

Achterhalen van de bron van onbewuste gedachten

Soms is het echter iets moeilijker om onbewuste gedachten te laten verdwijnen. Dan moet je iets dieper graven in je onderbewuste.

Dus wat is het nu bij jou dat ervoor zorgt dat je blokkeert wanneer je eigenlijk wat anders wilt doen? Wat zorgt ervoor dat jij je woorden inslikt en er ’s nachts over blijft rumineren.

Wat zorgt ervoor dat je activiteiten op het laatste moment afzegt?

Hiervoor is het belangrijk om te achterhalen wat jouw onbewuste beïnvloedt. Met name de opslag van kennis die jouw kijk op de wereld, het functioneren van die wereld en hoe jij het beste functioneert in de wereld is van belang om te ontleden om blokkades weg te halen.

Dit doen we meestal met regressie.

Tijdens regressie ga je terug naar het moment waarop je een bepaald gevoel, een onbewuste gedachte, voor het eerst kreeg. Dit is het moment waarop er een overtuiging is ontstaan over hoe de wereld werkt en hoe jij hierin functioneert.

Omdat je met hypnose in goed contact staat met je onderbewuste kan de suggestie “ga terug naar het eerste moment waarop je dit gevoel kreeg” ervoor zorgen dat je onderbewuste direct het beeld oproept dat hiervoor zorgt. Opeens weet je het direct.

Meestal gaat het om een gebeurtenis uit je kindertijd omdat dat de periode in je leven is waarin je onbewuste leefregels bepaalt.

Zo heb ik als 9-jarige tijdens een begrafenis bepaalt dat je als man blijkbaar niet mag huilen, waardoor ik heel lang emoties niet verwerkt heb. Gelukkig heb ik dit met hypnose kunnen veranderen.

Vervolgens ga je iets doen met dat moment. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je je inleeft in andere personen die er op dat moment waren. Hiermee helpt de hypnotiseur je.

Tijdens dit moment van jezelf leef je je dus in in de andere personen die er op dat moment waren. Hierdoor kun je erachter komen dat wat jij altijd hebt gedacht helemaal niet logisch is. Of je kunt mensen vergeven en het beter achter je laten waardoor het je huidige leven en toekomst niet meer beïnvloedt.

Je onbewuste en onderbewuste staan dus totaal met elkaar in verbinding en triggeren vaak je bewuste gedachten en gedragingen.

Je onbewuste gedachten zijn vaak gevoelens die getriggerd worden door herinneringen die opgeslagen zijn in je onderbewuste die voortdurend bezig is om de situatie waarin jij je bevindt te vergelijken met situaties uit je verleden en of je in gevaar bent of niet.

Soms kan je door je onderbewuste overtuigingen hebben gekregen die je blokkeren om te doen wat goed voor je is.

In dat geval kan hypnose je helpen om je onbewuste gedachten te veranderen, door bijvoorbeeld de zaken in je onderbewuste te beïnvloeden. Hierdoor zul je vaker het gevoel krijgen dat het “goed” is en word je dus minder geblokkeerd.

Wil jij weten hoe hypnose voelt en of jij mensen kunt hypnotiseren? Kom dan eens naar een  gratis online masterclass.

Heb jij juist de behoefte om direct met je eigen blokkades en problemen aan de slag te gaan of mensen daarmee te helpen? Kom dan eens naar een seminar of schrijf je in voor een van onze opleidingen.

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:


Bronnen:

[1] http://sci-gems.math.bas.bg:8080/jspui/bitstream/10525/235/1/ijitk01-2-p08.pdf

[2] https://www.researchgate.net/profile/Alex_Stajkovic/publication/6835947_A_first_examination_of_the_relationships_between_primed_subconscious_goals_assigned_conscious_goals_and_task_performance/links/09e4150c0d5084172e000000.pdf

[3] https://search.proquest.com/openview/d7aeeb2874f7afed54d6c5ad50990efe/1?pq-origsite=gscholar&cbl=42308